Hlavní navigace

Vakcín proti chřipce je údajně dost. Praktičtí lékaři si tak jisti nejsou

7. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Už pár dní se v České republice očkuje proti chřipce. Naše republika získala o 170 000 vakcín více než loni. Jestli to ale bude stačit, je otázkou. Vakcíny se totiž objednávají už na jaře. A tehdy se další vývoj kolem pandemie COVID-19, s níž souvisí i zvýšený zájem o očkování proti chřipce, odhadnout nedal.

Vzhledem ke složitému procesu výroby vakcíny se nedá okamžitě reagovat na zvýšený zájem. A jde tedy především o to, kolik vakcín lékaři objednali podle svého odhadu už na jaře.

Doplácíme na nižší zájem o očkování

Ministerstvu zdravotnictví a Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) se na základě jednání se zástupci výrobců podařilo zajistit navýšení dodávek vakcín o více než 20 % oproti loňskému roku. 

„Bohužel doplácíme na náš nezájem o očkování v minulých letech, kdy se dodané vakcíny ani nevyužily. Společně se Státním ústavem pro kontrolu léčiv jsme od jarních měsíců, tedy od začátku epidemie koronaviru, dělali maximum v komunikaci s výrobci, abychom je přesvědčili o navýšení dodávek do ČR. Výsledkem je 170 000 vakcín navíc,“ uvádí hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

Kolik vakcín se ročně spotřebuje na očkování proti chřipce?

  • Proočkovanost v ČR je zhruba 6 %, spotřebuje se tak asi 700 tisíc kusů vakcín za rok (v loňském roce musela být dokonce část dodaných vakcín znehodnocena). 
  • Celkové množství dodávek pro letošní rok je vyšší než počet podaných dávek v loňské sezóně, konkrétně by mělo být dodáno 870 tisíc dávek. 

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Poptávka pacientů stoupá

Podle praktických lékařů se letos o očkování proti chřipce zájem zvyšuje a hlavním důvodem je strach ze souběžné infekce chřipky a nového typu koronaviru. Podle informací ministerstva zdravotnictví se poptávka výrazně zvýšila i celosvětově. A protože proces výroby vakcín je poměrně složitý, výrobní kapacity vakcín musí být plánovány s velkým časovým předstihem a není bohužel možné jejich momentální rychlé navýšení. V tiskové zprávě ministerstvo zdravotnictví připouští, že lze předpokládat, že s ohledem na mimořádný zájem nebude možné letos naočkovat proti chřipce všechny pacienty, kteří by o to měli zájem. A praktičtí lékaři to potvrzují:

„Vakcíny ještě mám, ale dostatek jich určitě nebude, protože vycházím z dlouhodobého objednacího plánu. Vakcíny jsme objednávali loni podle počtu zájemců, který se ale letos dramaticky zvýšil. Určitě nebudu schopen naočkovat všechny zájemce,“ říká praktický lékař z Prahy a člen výboru Společnosti všeobecného lékařství Josef Štolfa.

„Zda budu mít dostatek vakcín, se přesně říci nedá. Vakcíny se objednávají dlouhodobě dopředu podle zažitých pravidel. Sice jsme v březnu zvýšený zájem předpokládali a objednali jich více, ale zájem pacientů se zvýšil  – mým odhadem asi o pětinu,“ dodává praktický lékař a místopředseda České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Otto Herber.

O chřipce a nákaze

  • Chřipka je virové onemocnění vyvolané viry chřipky A, B a C, které napadají horní i dolní cesty dýchací. 
  • Onemocnění začíná náhle, je provázeno vysokou horečkou, schváceností, bolestmi hlavy, svalů, dýchacími obtížemi (nejčastěji kašel bez vykašlávání). 
  • Chřipka se šíří především kapénkovou infekcí. Inkubační doba je několik hodin až 5 dní, nejčastěji však 1–2 dny. 
  • Nejrizikovější je úzký kontakt s kašlajícím nemocným. 
  • Virus přežívá v prostředí až 14 dní, je možné nakazit se i z kontaminovaných předmětů (podání ruky, telefonní sluchátka, držadla v MHD, hračky, použité kapesníky). 

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Galerie: Lidové recepty proti nachlazení a chřipce

Dočkají se všichni zájemci?

Distribuce vakcín na všechna potřebná místa probíhá postupně. Podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven ČR Ladislava Friedricha mohou být zájemci o očkování v klidu – pokud ovšem nevypukne iracionální panika:

„Budeme spolupracovat se Sdruženími praktických lékařů i dalšími očkovacími pracovišti tak, aby těm lékařům, kteří třeba špatně odhadli svoji letošní potřebu, nebo si zapomněli dodávky včas objednat, vypomohli lékaři, u nichž naopak hrozí, že o jimi objednané vakcíny nebude zájem,“ říká Ladislav Friedrich.

„Ohledně aktuální dostupnosti vakcín je třeba vždy kontaktovat svého lékaře, lékárníka nebo přímo držitele rozhodnutí o registraci. V případě, že budou dodávky některého z dodavatelů vyčerpány, bude držitelem ohlášeno přerušení dodávek, které zveřejňujeme na webových stránkách,“ dodává za SÚKL Irena Storová. 

Kdo je víc ohrožen závažným průběhem chřipky

  • Dospělí nad 65 let věku. 
  • Osoby s chronickým onemocněním plic, srdce, ledvin, metabolickými poruchami (např. diabetes, onemocnění jater), neurologickými či svalovými poruchami zhoršujícími dýchání či se sníženou imunitou. 
  • Lidé z ohrožených skupin a senioři nad 65 let mají očkování zdarma nebo s minimálním doplatkem, ostatním přispívají zdravotní pojišťovny z fondu prevence. 
  • Očkování se musí opakovat každý rok. 

Kdo má v očkování přednost

Prioritně by se podle ministerstva zdravotnictví měly očkovat zranitelné skupiny obyvatel, mezi které patří osoby starší 65 let a chroničtí pacienti.

„Vytvořil jsem si pořadník pro ohrožené pacienty – tedy seniory, pacienty s diabetem, vysokým krevním tlakem a dalšími nemocemi, kteří dostanou vakcínu přednostně,“ říká Josef Štolfa. Otto Herber pak dodává, že v první řadě dostanou vakcínu i ti, kdo si ji s předstihem objednali.

„Dále budeme postupovat podle indikace u ohrožených skupin obyvatel. Pacienty samozřejmě zveme na očkování ve vyhrazeném čase, aby se nepotkali zároveň s nemocnými,“ dodává lékař.

Odborníci rovněž apelují na to, aby se všichni zájemci nesnažili být naočkování co nejdříve. Chřipkové epidemie postihují Českou republiku v chladných měsících roku, nejčastěji mezi prosincem a březnem. Nejvhodnější pro očkování je tak doba před začátkem chřipkové sezóny. 

„Ideálním termínem pro očkování je říjen a listopad. Prosím občany, aby svou návštěvu lékaře rozložili do nadcházejících týdnů. Očkovat lze až do začátku chřipkové epidemie, je však nutné vzít v úvahu, že ochrana nastoupí až za cca 14 dní. Imunita po očkování přetrvává 6 měsíců až 1 rok. Protože virus chřipky se neustále mění, je vhodné očkování každý rok opakovat,“ uvádí hlavní hygienička Jarmila Rážová. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).