Hlavní navigace

Uvařte si vlastní pivo

25. 5. 2016

Sdílet

Malé pivovary nabízejí kurzy vaření piva. Užijete si příjemný den a po čase můžete uctít návštěvu vlastním mokem. Výsledku se dočkáte zhruba po měsíci.

Uvařit si vlastními silami takové pivo, které je možné po dokončení procesu výroby s požitkem konzumovat, je snem mnohých milovníků pivního moku (když víte, jak na to, pivo se dá vařit i v paneláku). Právě takovou možnost pro ně představuje nabídka nejmenšího pražského minipivovaru U Medvídků, v historické části Prahy, kousek od Národní třídy.

Zájemci si tu mohou pivo uvařit pod dohledem zkušeného sládka Ladislava Veselého, který je mimo jiné držitelem ocenění Sládek roku 2009. Zážitek je to zajímavý, při procesu vaření člověk na vlastní oči, případně i na vlastní chuťové buňky, pozná různá mezistadia provázející vznik piva i pojmy, známé většině lidí už jenom z pohádky Dařbuján a Pandrhola.

Jak chutná mláto

Konkrétně pověstné mláto, vedlejší produkt výroby piva, který byl jako základ stravy v minulosti využíván chudinou. Dnešní mláto z průmyslových pivovarů by, pravda, mnoho kalorií svým strávníkům nedodalo – jde totiž o vyluhovaný slad, přičemž při průmyslové výrobě piva tato hmota moc cukru neobsahuje.

Mláto vznikající při individuální výrobě piva ale poměrně sladké je, a kdo chce, může jej ochutnat, stejně jako tekutinu, která je v zásadě dnes již známou sládkovou limonádou. To je pro změnu jakýsi sladký, teplý a celkem lahodný „ječný čaj“, který vzniká reakcí vody a sladu při zahřívání.

Vaření piva je hodně čekání

Samotná výroba piva, u které asistuje sládkovi veřejnost, není žádnou hektickou akcí. Poté, co se slad nasype do vody a dobře se promíchá, následují četná „neakční stadia“, kdy se voda se sladem postupně zahřívá, enzymy pracují a „vařiči“ čekají – a vzájemně spolu nebo s hovorným sládkem komunikují.

Celkem je třeba strávit na místě osm až deset hodin, čas si lze ale zpestřit kromě komunikace také stravou, která je součástí této zážitkové akce, včetně speciální „pivní zmrzliny“. Uvedený čas zahrnuje kromě prohlídky minipivovaru proces výroby piva od vystírání přes rmutování, zcezování až po chmelovar a následné chlazení mladiny a zakvašování. K tomu je pro veřejnost určený mikropivovar vybaven technicky unikátní dvounádobovou spádovou varnou, historickým měděným chladicím štokem s ruční pumpou a skleněnými kvasnými nádobami, které umožňují sledovat proces kvašení den po dni.

Zrání piva pak probíhá v KEG sudu většinou po dobu čtyř týdnů, poté si jej může zájemce odvést a v libovolné společnosti vypít. Každý, kdo proces absolvuje, obdrží kromě upomínkových triček také certifikát laického „výrobce piva“. Za jednu osobu zaplatíte šest tisíc korun, za dvě už ale jen osm tisíc korun – optimální jsou ale podle sládka Veselého právě dva až čtyři lidé, při velkém počtu osob totiž není pro všechny dostatek práce.

KL24

(Skoro) nejsilnější pivo světa a další speciály

Nabídka vlastními silami uvařeného piva není zdaleka jedinou atraktivitou pivovaru U Medvídků. I jako hosté mají zájemci možnost ochutnat velmi speciální piva, jako je pivo OLDGOTT – spodně kvašený polotmavý ležák s obsahem alkoholu 5,2 %. Jedná se o „živé“ pivo vyrobené pouze z přírodních surovin, nefiltrované a nepasterizované, s vysokým obsahem minerálů a vitamínů řady B.

Ještě zajímavějším pivem je pak X BEER 33 – podle webových stránek minipivovaru nejsilnější pivo na světě. Takový primát ale zřejmě medvídkovská třiatřicítka nemá – zejména v anglosaských zemích se vaří i piva o stupňovitosti 38 a více, v ČR nicméně nepochybně o nejsilnější pivo jde. Vyrobeno je přitom pouze z ječného sladu, hlavní kvašení probíhá v otevřených dubových kádích po dobu čtrnácti dnů, dokvašování pak v dubových sudech čtrnáct týdnů a poté po přidání speciálního kmene kvasnic probíhá druhotné kvašení dalších čtrnáct týdnů. X BEER 33 je nezaměnitelný ležák, který vyniká přírodní sladovou chutí s příjemným hořkým dozvukem. Vysoký obsah alkoholu (12,6 %) společně s vyšším chmelením výrazně urychlují vstřebávání alkoholu do krve. Pivovar proto doporučuje opatrnou konzumaci. S pivem „X BEER 33“ se ale každý nesetká – minipivovar jej vaří jen jednou měsíčně, takže ne vždy je tento originální (a skutečně hodně sytý) nápoj k dispozici.

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).