Hlavní navigace

Domácí hořčice je neskutečně jednoduchá

18. 6. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Hořčici si doma připravíte za chvíli a s minimální námahou. Příjemně štípe a stačí k ní jen tři suroviny. Co víc si přát?

Hořčici, nebo kečup? Tuto otázku uslyšíte u každého stánku s párkem v rohlíku. Pokud je vaší favoritkou žlutá hořčice, zbystřete – víme, jak si ji připravit doma. Na celé proceduře je nejlepší to, že pikantní žluťoučká hořčice je za chvíli hotová, zcela jednoduchá a navíc vám stačí jen tři suroviny. Obavy z nedostatku času nebo kuchařského umění rozhodně nejsou na místě. Hořčici by v kuchyni uvařily i malé děti – ke konzumaci je ale příliš horlivě nezvěte. Naše domácí hořčice pěkně štípe!

K výrobě domácí hořčice stačí tři suroviny

Suroviny na přípravu hořčice máte možná právě teď doma. Jsou tři – ocet, hořčičná semínka a cukr. Až na hořčičná semínka se jedná o běžné vybavení každé spíže. Ale ani ta nejsou žádnou vzácností. Najdete je téměř v každém obchodě s potravinami, buď v menších tradičních sáčcích s kořením nebo i ve větších baleních. Mně se podařilo koupit balení se sto gramy hořčičných semínek.

Hořčičné semínko, které mnozí Češi znají bohužel pouze prostřednictvím oblíbené hořčice, je skutečným darem přírody. Semínko hořčice seté znají nejrůznější světové kuchyně již celá tisíciletí. Zabydlelo se například i v té řecké, která je svojí prospěšností vyhlášená. Hořčičná semínka obsahují celou řadu vitamínů, selen, mangan, hořčík, fosfor, niacin, thiamin, riboflavin, omega 3 mastné kyseliny a mnohé další. Působí navíc protizánětlivě. Jsou tedy stejně jako mnohá další semínka, ať už máme v oblibě dýňová nebo konopná, skutečně neobyčejně zdravá.

Konzumovat lze hořčičná semínka bílá, černá a hnědá. U nás pravděpodobně seženete bílé hořčičné semínko – výsledkem pak bude krásně žlutá hořčice. Ačkoliv vás pytlíček s hořčičnými semínky možná neuchvátí žádnou výraznou vůní, nebojte se, že byste si koupili semínka stará či „vyčpělá“. Až po rozdrcení a smísení s vodou, či v našem případě s octem, se uvolní ostré aroma hořčičných semínek a jejich typická chuť.

Běžný ocet lze nahradit octem vinným nebo jablečným

K přípravě hořčice budete kromě semínek potřebovat ocet a cukr. To možná nezní jako základ zdravého stravování. Jedná se ale o pouhý základ a v jeho obměnách se meze téměř nekladou. Běžný ocet lze nahradit vinným nebo jablečným. Cukr nahraďte bez obav medem či jiným sladidlem, třeba oblíbeným agávovým sirupem. Možná nepatří do tradiční české hořčice, ale proti gustu… Já jsem pro přípravu své domácí hořčice zvolila kombinaci hořčičných semínek, jablečného octa a medu.

Recept na domácí hořčici

  • 100 g bílých hořčičných semínek
  • 300 ml jablečného octa (nebo běžného octa, vinného octa ap.)
  • med dle chuti (já přidala cca 4–5 lžic) (můžete použít cukr či jiné sladidlo)

Nejdříve svařte ocet, a poté ho nechte zcela vychladnout. Mezi tím si připravte hořčičná semínka. Nadrťte je v kuchyňském drtiči nebo namelte v mlýnku. Smíchejte je s vámi vybraným sladidlem – tedy nyní s medem. Poté vše promíchejte s vychladlým octem a nechte v lednici odležet. Dalšímu ochucování se meze nekladou. Je možné přidat různá koření (například kari či kurkumu pro orientální nádech) nebo bylinky. Pro medovější chuť zvyšte množství medu.

Jedná se o domácí produkt, jeho trvanlivost tedy nebude nekonečná. Nicméně z vlastní zkušenosti vím, že tato hořčice něco vydrží. Alena Thomas, autorka knihy Děláme si to doma sami, u receptu na svoji domácí hořčici uvádí, že hořčice vydrží asi týden. Považovala bych tento údaj za minimální. Další otázkou může být, jak dlouho se domácí hořčice ohřeje právě ve vaší lednici. Minimálně milovníci pikantních chutí zatouží po skutečně štiplavé večeři!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).