Hlavní navigace

Müsli z Janovy pece, láska na první křupnutí

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz /Karel Choc
Müsli už dávno nesnídají jen linii držící blondýny. Když chutná jako božská mana, i lamželezo po něm rád skočí. Už jste ochutnali to z Janovy pece? S medem, kvalitní čokoládou a mrazem sušeným ovocem?

Vystudoval Českou zemědělskou univerzitu a pak pracoval ve státní správě, na úřadě, který mimo jiné spravuje značku Klasa. Sice hodně cestoval po republice, ale štvala ho byrokracie, plýtvání penězi, vztahy a post, na němž postrádal možnost jakékoliv realizace. Pak mu ale kamarádka vnukla myšlenku na vlastní podnikání s vlastní značkou müsli. Jan Král neváhal a do neprobádaných vod podnikání vstoupil. A přestože dnes nechápe, jak první rok vůbec vyžil a přežil, po třech a půl letech na sebe může být hrdý. Když se totiž ohlédne, vidí za sebou kus práce a kvalitní výrobky, za které si lidé připlatí. A rádi. V čem je müsli z Janovy pece tak výjimečné?

Všechno začalo v suchdolském pokojíku

První výrobnu si Jan Král zřídil na černo v pokojíku u svých rodičů v Suchdole. A přestože by asi krásně splnil hygienické požadavky úřadů, zjistil, že potřebná razítka ke kolaudaci v domovní zástavbě nezíská. Musel tedy vybudovat výrobnu v nedalekém Sedlci, kde se začala psát oficiální historie Janovy pece. Jenže co je padesát metrů čtverečních pro rychle se rozvíjející firmu. Od loňského října tak osm druhů müsli, dva druhy sušenek a dva druhy pečených ořechů vznikají v Horoměřicích na sto sedmdesáti metrech čtverečních. „Je to tu skvělé, jen škoda, že tu není rampa. Každé dva týdny si vozíme z plzeňského mlýna paletu vloček, což je třicet pytlů, které tak musíme odnosit,“ hovoří o jediném malém nedostatku nové výrobny Jan Král.

Předností je ale velký sklad, prostor pro namíchání směsí, pro pečení, ale i na dosušení a balení. Nečekejte žádné dlouhé balicí linky, sadu mísicích strojů a zástupy lidí střídajících se tu na směny. Je to navzdory strmému nárůstu objednávek stále malý podnik, ve kterém pracuje jen Jan, jeho dvojče Adéla a kamarád Jaro. Čtvrtým právoplatným členem Janovy pece je Jezepec, líný, mrzutý a přecpaný maskot, který se sice nepředře, ale zato zdobí každou krabičku pečeného müsli. „Chtěli jsme se trochu odlišit, nechtěli jsme na obalu infantilní zvířátko, chceme, aby měl Jezepec image morouse a ukazoval na krabičkách své plné břicho,“ směje se Jan Král.

Janova pec peče jen vybrané suroviny

Když Jan Král s výrobou začínal, vyráběl jen tři druhy müsli v jedné velikosti balení, dnes už vyrábí osm druhů ve třech váhových kategoriích. Kvalita obsahu se ale nemění, respektive je čím dál vyšší, neboť si Jan silně uvědomuje důležitost kvality vstupní suroviny. Začíná to už u medu, kterého je v téměř každém sáčku deset procent. „Mám ho od Jirky Smolíka, který nám co čtrnáct dní přiveze asi sedmdesát kilo medu. To máte skoro dvě tuny ročně. Já bych med sehnal určitě i levněji, ale na Jirku je spoleh a dělá med opravdu kvalitní a čistý,“ nedá na západočeský med dopustit majitel Janovy pece. Ani využití kvalitního olivového oleje při pečení müsli není zcela běžné. „Nemá to žádný zvláštní důvod, využívám ho od samého začátku, kdy jsem začal müsli péct. Byl uveden v původní receptuře a mně se osvědčil,“ vysvětluje Jan Král.

Co se ořechů týče, dnes už nebere jiné než kalibrované ořechy. „Ne kvůli stejné velikosti, ale protože prostě chutnají lépe. Jsou dražší, ale já nemůžu jet do Hamburku a dohadovat s někým lepší ceny. Tam, jak nevezmete celý kontejner ořechů, se s vámi stejně nikdo nebaví,“ popisuje situaci malých podnikatelů Jan Král. Dopustit nedá ani na pečlivě vybrané holandské kakao a belgickou čokoládu. Lyofilizované (mrazem sušené) ovoce odebírá od polských dodavatelů. „U nás bohužel běží už řadu let antikampaň proti polským potravinám, přitom Polsko je zemědělská země, kde mají hodně rozvinutou potravinářskou výrobu. Mají lepší potraviny, než jsou naše, proto od nich beru lyo ovoce, jehož kvalita je skvělá. Bral bych klidně lyo ovoce i od nás, ale tady ho nikdo nedělá, navíc my nejsme ovocnářská země, sklizené jahody se tu prodají na trhu a do potravinářského průmyslu nic moc nejde,“ vysvětluje polský původ sušeného ovoce Jan Král.

Trouba z aukce přestává stačit

A když máte ty správné suroviny a po ruce správnou recepturu, jejímž autorem je až na čestné výjimky sám Jan Král, můžete spustit hnětač a namíchat základní vločkovou směs s medem, která následně putuje do trouby, která dříve sloužila k rozpékání mražených housek. Janovi slouží od samého začátku podnikání. „Tenkrát jsem ji vydražil v aukci za patnáct tisíc a měl jsem z ní hroznou radost. Teď už nás ale dost brzdí. Jedna várka müsli totiž vyjde na osm plechů, pečeme ji tedy na dvakrát, což trvá dohromady čtyřicet minut. Výsledkem je dvacet pět krabiček, a to je strašně málo,“ říká Jan Král. Brzy ale přibude trouba nová a práce ve výrobně se zefektivní.

Po upečení se musí nechat müsli vychladnout. Až druhý den se následně domíchávají další suroviny, jako je ovoce, kakao, čokoláda nebo semínka, podle druhu, který je zrovna třeba připravit. Jestli nevíte, který by nejvíce chutnal právě vám, můžete si objednat pečenou degustační sadu, ve které je sedm druhů müsli po sto padesáti gramech. Čokoládové, Jahodové, Ovocné, Semínkové, Ze sadu, Kakaové a Švestky s mákem. Novinkou, která se však prodává samostatně, je Pohankové pečené müsli. „Když je naše müsli Kakaové nebo Jahodové, je v něm kakao nebo jahody, když se jmenuje Ze sadu, obsahuje jablka, višně, hrušky, skořici. Nevymýšlím žádné nesmyslné názvy, nad kterými člověk musí dlouze přemýšlet. Každý z nich hned pochopí, co na něj v krabici nebo sáčku čeká,“ sází na jasné popisy Jan Král a dodává: „Víte, já bych taky mohl na krabičky napsat slazeno medem, bez soli atd., jak je dnes zvykem, ale já to tam nechci, je to laciné, raději dám na druhou stranu krabičky omalovánku pro děti. Navíc si nemyslím, že takové nápisy lidi přesvědčí. Přesvědčí je, když ochutnají.“

Janova pec funguje tři a půl roku, dává práci třem lidem, týdně vyprodukuje mezi šesti sty až devíti sty krabiček s müsli. Nově balí a prodává i lyofilizované ovoce a dva druhy vlastních sušenek.

Je levnější domácí, nebo pečené od Jana?

Možná vás při pohledu na jednoduché složení výrobků z Janovy pece napadalo, že tohle byste si dokázali doma taky vyrobit, tak proč takové müsli kupovat. „Já vyrábím müsli v kvalitě, kterou si sice můžete vyrobit doma, snáz mu ale mohu konkurovat tím, že do svého pečeného müsli dodám lyofilizované ovoce, které je pro většinu lidí hůř dostupné,“ vysvětluje Jan Král. On totiž třicetigramový sáček s mrazem sušenými jahodami vyjde i na osmdesát korun, to si pro domácí výrobu müsli asi jen tak nekoupíte. „V naší kilovce navíc máte přes třicet procent ořechů, to je tři sta gramů různých ořechů, nemyslím, že si doma podobné müsli vyrobíte levněji,“ dokáže obhájit vyšší cenu svého müsli Jan Král.

Tři sta padesát gramů koupíte průměrně za sto dvacet korun, kilo pečeného müsli vyjde na dvě stě padesát. „Seženete nás na e-shopu, v asi osmdesáti prodejnách po České republice, v některých farmářských prodejnách, každou sobotu jsme taky v Dejvicích na Kulaťáku,“ zve k návštěvě farmářských trhů majitel Janovy pece.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).