Hlavní navigace

Stovky ledvin, padesátka srdcí, jedno tenké střevo. V IKEM loni transplantovali přes 500 orgánů

6. 2. 2023

Sdílet

 Autor: IKEM
Chirurgové z Institutu klinické a experimentální medicíny loni transplantovali celkem 528 orgánů. Mezi nimi byla například i játra od žijícího dárce dospělému pacientovi. Lékaři také v deseti případech využili přístroj na převoz bijícího srdce.

Zdravotnické týmy IKEM uskutečnily 162 odběrů od zemřelých dárců, transplantovaly 300 ledvin, 140 jater, 51 srdcí, 31 slinivek, 5 Langerhansových ostrůvků a 1 tenké střevo. Celkem tedy 528, jen o čtrnáct méně než v rekordním roce 2021.

Tragická smrt mladého člověka dala šanci na život pěti pacientům Přečtěte si také:

Tragická smrt mladého člověka dala šanci na život pěti pacientům

„IKEM není jen největším transplantačním centrem České republiky, ale patří i mezi nejaktivnější v celé Evropě. Dostupnost transplantací v Česku přepočteno na milion obyvatel patří ve srovnání s evropskými státy k nejlepším. Je ale třeba poděkovat nejen všem týmům z IKEM, ale také dárcovským nemocnicím, bez jejichž dárcovské aktivity by nemohl fungovat náš transplantační program,“ říká ředitel IKEM Michal Stiborek.

Nejvíce se v loňském roce jako již tradičně transplantovaly ledviny. „V roce 2022 bylo v IKEM transplantováno celkem 300 ledvin. Většina pacientů dostala ledvinu od zemřelého dárce orgánů, v 28 případech byl dárcem příbuzný nebo blízký pacienta. Za velkou transplantační aktivitou stojí především perfektní spolupráce s dárcovskými nemocnicemi v ČR, převozy dárců orgánů ze spolupracujících pracovišť přímo do IKEM, ale také častější odběry orgánů od cizinců, kteří pobývali v ČR. Tím, že provádíme často odběr orgánů přímo v IKEM, navíc napomáháme našim kolegům z dárcovských nemocnic,“ říká přednosta Transplantcentra IKEM Ondřej Viklický.

Transplantace jater za využití virtuální reality

Rok 2022 byl v IKEM výjimečný také v rozvoji programu transplantací jater od žijícího dárce dospělému pacientovi. První taková operace proběhla na začátku února 2022, kdy polovinu svých jater darovala vážně nemocné pacientce její sestra. Do té doby byla takto transplantována játra jen ve třech případech, a to dětským pacientům.

„V loňském roce jsme měli celkem devět žijících dárců, kteří se rozhodli pomoci svému blízkému, který by se jinak životně důležitého orgánu nedočkal. Transplantace u dospělých je složitější, protože je nutné od žijícího dárce odebrat mnohem větší část jater, přičemž chirurg nesmí ohrozit jeho zdraví a život. I proto se na tyto nejtěžší výkony připravujeme i pomocí virtuální reality, která nám umožní se podívat na orgán nejen zvenku, ale i na všechny struktury uvnitř jater,“ popisuje přednosta Kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk.

Naději na život, a to v podobě nového srdce, chirurgové dali 51 lidem, deseti z nich pomocí přístroje na převoz bijícího srdce. „Speciální přístroj IKEM používá od podzimu 2019. Jde o unikátní zařízení pro transport a rekondici bijícího srdce ve fyziologických podmínkách od zemřelého dárce k příjemci, čímž se podstatně rozšiřuje nabídka použitelných orgánů k transplantaci. Tehdy jsme avizovali, že chceme s pomocí této průlomové metody zvýšit počet transplantací srdce o nejméně 10 %. V loňském roce se nám nicméně podařilo tento závazek dokonce významně překonat, a to hned u 20 % případů. Díky přístroji jsme tak zachránili život 10 pacientům navíc,“ uvádí Ivan Netuka, přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie.

Zemřelých dárců je přes 250 ročně. Každý může pomoci až deseti nemocným Přečtěte si také:

Zemřelých dárců je přes 250 ročně. Každý může pomoci až deseti nemocným

250 zemřelých dárců ročně

Celkově IKEM zajišťuje na 60 % transplantací v České republice. Mezi další hlavní transplantační centra v ČR patří Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno (srdce, játra, ledviny) a FN Motol (plíce, dětská srdce a ledviny dětem). Mimo ně se transplantace provádějí ještě také ve FN Hradec Králové, Plzeň, Olomouc a Ostrava (všude jde o transplantace ledvin).

Dárcovský program v Česku funguje už 56 let, orgány zemřelých za ty roky pomohly zachránit tisíce životů. Ročně je zemřelých dárců na 250, každý může pomoci až deseti nemocným. Zemřelé dárce vytipovávají lékaři intenzivní medicíny v nemocnicích po celé ČR.

V České republice platí předpokládaný souhlas s odběrem orgánů. To znamená, že pokud dospělý během svého života prokazatelně nevyjádří svůj nesouhlas (například v Národním registru osob nesouhlasících s posmrtným odběrem tkání nebo orgánů), může být automaticky dárcem. Typickým zemřelým dárcem je v současnosti osmapadesátiletý muž se spontánním krvácením do mozku. A většinou jde o pacienta, jenž se léčil s vysokým krevním tlakem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).