Hlavní navigace

Tipy pro zdravá chodidla: jak jim pomohou pastelky a ručník?

21. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Fisaf.cz
Málokdo je cvičí vědomě, přitom mají na celkové fyzické zdraví zásadní vliv. Nohy nás nosí celý život a péče o chodidla by se zdaleka neměla soustředit jen na pedikúru. Přinášíme jednoduché tipy, jak cvičit chodidla.

„Chodidla nosí naše tělo, celou jeho váhu – každý den a po celý život. Posilujeme pozadí, břicha, ale tuto, tak důležitou část našeho těla většinou opomíjíme. Pokud budeme mít aktivní a zdravá chodidla, vyvarujeme se – nebo se i zbavíme – mnoha zdravotních problémů,“ říká Tereza Náplavová Semrádová, která pod hlavičkou Školy fitness profesionálů Fisaf.cz pravidelně pořádá kurz Zdravá záda a zdravé chodidlo.

Prsty mají mít volnost

„Naše chodidlo se skládá z 26 kostí, které na to, jak jsou malé, musí unést celou naši váhu. Jejich klenba je páteří celého našeho těla. Měla by fungovat jako pružina – když se postavíme, zátěž by měla donutit klenbu napnout se a roztáhnout,“ vysvětluje Tereza Náplavová Semrádová. Poukazuje přitom na čím dá oblíbenější barefoot boty, které jsou široké a nechají naši nohu v přirozené poloze. Palec má pak možnost být v ose, prsty tam, kde mají být a nedochází k deformitám nohy. 

„Deformity nohy se totiž zásadní měrou podílejí i na bolestech zad a jiných zdravotních problémech,“ podotýká Tereza Náplavová Semrádová.

Ideální je samozřejmě využít nastávající teplé počasí a kde to jde, nechat nohy nejlépe bosé.

Galerie: Nožky čínských žen: Zmrzačená chodidla jako fetiš

Nejdřív „jde“ pata

Správné nastavení chodidla je podle odbornice takové, kdy je pata v ose s achilovkou i lýtkem. Pro chůzi je zcela zásadní právě pata. Při kroku by měla být první v kontaktu se zemí, poslat mozku informaci o terénu (je tvrdý, měkký, nerovný…?) a připravit na něj nejen chodidlo, ale celé naše tělo.

„Správná chůze by měla využívat gravitace, noha by měla být v náklonu a padat na zem tak, že je vystřelena, aby nás zachytila v pádu – v tom okamžiku je vystřelena druhá noha. Nejdříve by měla jít pata, pak vnější hrana malíková, a teprve pak palec a ostatní prsty, které pomohou vystřelit nohu dopředu,“ dodává Tereza Náplavová Semrádová.

Co se týká stání, odbornice doporučuje zaměřit se na tzv. tříbodovou oporu, kdy se přes jednu nohu „zakořeníme“ do země, „přisajeme se“ do ní pod palcovým a malíkovým kloubem a ze zevní strany paty. Kolena přitom máme přirozeně „odemčená“ (nohy tedy nejsou propnuté, ale lehce pokrčené), prsty jsou volné.

Cviky pro zdravá chodidla i záda

Se ztuhlými chodidly pomohou jednoduché cviky, které může každý provádět doma. Stačí využít pomůcky, jako jsou třeba pastelky nebo ručník.

Ručník pro pohyblivější prsty: 

Pod plosku nohy dáme ručník a stahujeme ho nejprve prsty k sobě, jako bychom si „nahrabávali“ látku. Pak látku dáváme prsty co nejdále od sebe. Krásně tím posílíme prsty a zaktivujeme klenbu.


Autor: Fisaf.cz

Tužky pro lepší motoriku:

Rozsypeme před sebe na zem různě dlouhé a široké tužky a sbíráme je nohou – pěkně jednu po druhé pod prsty zvedneme a dáme je na hromádku.


Autor: Fisaf.cz

Metla pro masáž:

Skvělou masáž plosky zajistí násadka metly, kterou odšroubujeme. Dáme si ji pod chodidlo a postupně pomalu přejíždíme přes celou plosku. Důraz i váha jsou tady silnější.

Odborná spolupráce:

Tereza Náplavová Semrádová

Lektorka kurzu Zdravá záda a zdravé chodidlo, Fisaf.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).