Hlavní navigace

Varianta delta – proč je nová mutace covidu mnohem nakažlivější

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Boj s novým koronavirem může být daleko těžší, než byl dosud. Důvodem je šíření varianty delta, která je nakažlivější než SARS nebo neštovice a hrozí u ní také vážnější průběh onemocnění. Vědci o ní zatím moc neví, ale čínský výzkum nabízí první odpovědi, proč se rozmáhá tak rychle.

Původní, a tím také nejstarší variantu nového koronaviru, která se v České republice začala šířit loni v březnu, postupně nahradila varianta alfa, dříve označovaná jako britská. Od počátku letošního léta se ale u nás začíná šířit varianta delta (původně „indická“). Podezření na tuto variantu je v Česku v současné době až u 97 procent osob s pozitivním testem na nákazu SARS-CoV-2.

Varianta delta je nakažlivější než SARS nebo ebola

Poprvé byla v naší republice zaznamenána 19. července 2021 a zatím je málo prozkoumaná. Panují však obavy z její vyšší nakažlivosti, rychlejšího šíření a odolnosti vůči lékům a vakcínám.

Tzv. mutace delta může mít na svědomí navíc i vážnější průběh nemoci než dřívější varianty koronaviru a celá řada zemí už proto kvůli ní zpřísňuje svá opatření.

Jedná se o dosud nejrychleji se šířící variantu koronaviru a je globálně nejrozšířenější. Aktuálně se vyskytuje ve více než 130 státech. Podle odborníků se přenáší zhruba stejnou rychlostí jako plané neštovice a svou nakažlivostí překonává nemoci, jako jsou ebola, SARS, pravé neštovice nebo chřipka.

Kratší je i doba od kontaktu s infekcí do propuknutí nemoci

Vědci si však zatím nejsou zcela jistí, proč tomu tak je. Skupina čínských expertů se proto pustila do výzkumu toho, jak přesně se varianta delta začala šířit z prvního tamního známého výskytu, identifikovaného letos v květnu.

Vědci provedli sledování a screening osob infikovaných variantou delta a jejich blízkých kontaktů a postupně se dopracovali k počátku celého řetězce. Zjistili, že průměrná doba, která uplynula od kontaktu s virem do pozitivního PCR testu, byla 5,61 dne u původní varianty nového koronaviru a 3,71 dne u varianty delta. Trvá tak mnohem kratší dobu, než se prokáže významná úroveň viru v organismu.

Infikovaní lidé mají v sobě až tisíckrát vyšší virovou zátěž

Například trasování kontaktů by tak muselo být mnohem rychlejší, aby se zásadněji pokročilo v eliminaci šíření varianty delta.

Vědci rovněž přišli na to, že infikovaní lidé mají v organismu až tisíckrát větší množství viru (virovou zátěž) a varianta delta by mohla být podle týmu expertů mnohem nakažlivější právě kvůli uvolňování vyššího množství virových částic v rané fázi onemocnění.

Není to však jediné možné vysvětlení, proč je tato varianta tak „úspěšná“, a stále existuje mnoho nezodpovězených otázek, nicméně tato malá studie by mohla alespoň částečně objasnit, proč je delta varianta mnohem infekčnější.

Návrat k rouškám a očkování mohou zabránit nejhoršímu

Podle Světové zdravotnické organizace se těžce vykoupená vítězství v boji proti koronaviru kvůli variantě delta ztrácejí, přestože očkování je stále cestou, jak zabránit těžkému průběhu a zachránit lidské životy.

Odborníci v zahraničí proto doporučují návrat k nošení roušek i pro očkované jedince. Mnoho zemí také reaguje dalšími opatřeními, například Japonsko vyhlásilo nouzový stav, Filipíny plánují na dva týdny uzavřít hlavní město. Indie má nejvyšší počet případů za poslední tři týdny a Austrálie zavádí lockdown. Velké problémy má také USA. Během necelého měsíce denní počet nových případů vzrostl na pětinásobek a jejich počet je vyšší než v loni v létě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).