Hlavní navigace

Starají se o nejtěžší pacienty s COVID-19. Při práci mají tři vrstvy rukavic

17. 4. 2020

Sdílet

 Autor: David Neff
Lidé nejhůře zasažení nákazou koronaviru se léčí na Bulovce. Personál tu pracuje v mimořádně obtížných podmínkách. Podívejte se, co všechno to obnáší.

V pátek 17. dubna leží v Nemocnici Na Bulovce devětadvacet pacientů s COVID-19, z toho osm na plicních ventilacích. Pracovníci nemocnice přibližují, jak celý proces léčby probíhá a co představuje pro pacienty i pro sestřičky a zdravotní bratry.

Práce na Anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO), Urgentním příjmu či na JIP Infekční kliniky je náročná sama o sobě. Na těchto pracovištích jsou pacienti nesoběstační, v kritickém stavu, často v bezvědomí. Nyní jsou zde navíc léčeni nejtěžší pacienti s onemocněním COVID-19, o které se nemocniční personál musí starat v ochranném obleku a dalších nezbytných pomůckách. Není to nejkomfortnější, ale bezpečnost – pacientů i personálu – je tu na prvním místě.

ARO: práce jako ve skafandru

Obvyklá péče o intenzivního pacienta na anesteziologicko-resuscitačním oddělení zahrnuje celou škálu úkonů, od léčebných až po ty základní, jako je výživa či hygiena. Pozitivní pacienti na COVID-19 jsou napojeni na ventilátor a personál je pravidelně polohuje, aby se předešlo dekubitům (proleženinám). Poloha na břiše pacientovi uleví a zlepší přísun kyslíku. Systém pomůcek pro základní rehabilitační techniku pomáhá podporovat respirační funkce a přizpůsobuje se anatomickým potřebám těla. Mezi nejčastěji používané pomůcky k prevenci dekubitů patří kvádry, klíny, válce, bumerangy, polštáře a jiné odlehčovací pomůcky.

Délka léčby COVID-19

  • U pacientů s těžkým průběhem onemocnění COVID-19 je velmi individuální.
  • Záleží na rizikových faktorech, jako jsou například vyšší věk, silná obezita, diabetes nebo jiné choroby.
  • Pacientům se denně dělá celá řada speciálních odběrů a klinických vyšetření, podle stavu i rentgen plic.
  • Současní pacienti jsou na plicních ventilátorech zhruba čtyři týdny, nicméně jeden mladší pacient byl extubován už po čtrnácti dnech. 

Práce personálu je teď o to těžší, že na sobě mají overal s kapucí, respirátor, ústenku, štít, čepici a troje rukavice – ty první, spodní, jsou dlouhé skoro až po lokty, druhé jsou ochranné a třetí rukavice si mění po každém kontaktu s pacientem. Podle zavedeného bezpečnostního režimu jsou na oddělení pacientů s COVID-19 ve službě vždy dva tříčlenné týmy, které se pravidelně střídají. Zdravotníci tři hodiny pracují a pak mají tři hodiny volno – aby se mohli pořádně nadýchat, najíst a nabrat síly na další tříhodinovou službu.

„Odpočinek je zásadní, protože práce v ochranných oblecích je extrémně vyčerpávající. V overalu je obrovské horko, takže se okamžitě zpotíte. Navíc si vydýcháváte kyslík a k tomu připočítejte dehydrataci, protože se nemůžete pořádně napít. Také může častěji docházet ke stresovým situacím, protože přes čepici a kapuci sestřičky hůře slyší, co jim třeba lékař říká,“ popisuje těžkou práci v ochranných oblecích Hana Kožmínová, vrchní sestra ARO.

Dříve urgentní příjem – nyní COVID-19

Za normálního provozu poskytuje Urgentní příjem Nemocnice Na Bulovce péči pro akutně nemocné či zraněné pacienty, jejichž stav vyžaduje provedení diagnostiky a zahájení léčby v co nejkratším možném čase. Od 25. března 2020 se toto oddělení plně transformovalo na JIP/ARO péči o pacienty s COVID-19. 

Pacienti s onemocněním COVID-19 jsou zde na umělé plicní ventilaci, oběhové podpoře, náhradě funkce ledvin a v jednom případě na membránové oxygenaci. Toto vše zajišťuje překlenutí stadia akutního selhání orgánů a společně s další péčí tvoří komplex léčebných postupů, které by v ideálním případě měly vést k uzdravení pacienta.

V prvních fázích onemocnění jsou pacienti většinou uvedeni do umělého spánku. Velice brzy jsou ale převáděni na léky umožňující alespoň základní spolupráci při nácviku dýchání a následné rehabilitaci. Na péči se podílí tzv. multidisciplinární tým pracovníků, do kterého patří sestry a záchranáři, rehabilitační pracovníci a nutriční terapeuti.

„Práce na oddělení klade obrovské nároky na odbornou, psychickou a v neposlední řadě i technickou zdatnost ošetřujícího personálu, protože stav nemocných vyžaduje používání zcela nové zdravotnické techniky. Členové týmu se musí profesionálně a odborně postarat o nemocné s množstvím invazivních vstupů a musí emočně zvládat vypětí při péči o pacienta s neprobádaným onemocněním COVID-19,“ říká Svatopluk Žáček, vedoucí oddělení Urgentního příjmu Nemocnice Na Bulovce.

Infekční klinika – JIP: na ochranné pomůcky jsou tu zvyklí, chybí klimatizace

Na rozdíl od ostatních oddělení nemocnice, na jednotce intenzivní péče Infekční kliniky personál pracuje v boxovém systému, který je pro ošetřování pacientů komfortnější než klasické „open space“ pokoje. Sestřičky a zdravotní bratři pracují v kompletních ochranných pomůckách uvnitř speciálních boxů, maximálně dvě hodiny v kuse. Poté opustí box pacienta automatickými prosklenými dveřmi, přecházejí do chodby a na velín, kde již mají jen respirátory.

Vzhledem k tomu, že zhruba polovina personálu je v týmu pro vysoce rizikové nákazy, není pro ně práce v ochranných pomůckách nic nového. I lékaři z tohoto týmu jsou zvyklí zavádět kanyly ve dvojích rukavicích a nácvik intubace v ochranných prostředcích včetně overalů a ochranných brýlí mají také natrénovaný.

„Problémy samozřejmě občas nastanou, například při zamlžení těsných brýlí – v tomto ohledu se nám lépe osvědčily jednorázové ochranné brýle a štíty z 3D tiskárny. Současnou situaci nám nejvíc ztěžuje fakt, že na pokojích není instalovaná klimatizace. Pokud je nutné starat se o pacienta se vším nasazením, a navíc v ochranném obleku, stává se delší pobyt na neklimatizovaném pokoji, do kterého praží slunce, pro ošetřující personál nesnesitelným – stékající pot do tváře, zhoršené dýchání, bolest hlavy, pokles pozornosti a soustředění,“ vysvětlují Tereza Laurincová a Ivan Hrkel, zdravotní sestra a bratr z JIP oddělení Infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce.

Zdroj: Nemocnice Na Bulovce

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).