Hlavní navigace

Tajemství 100% džusů z koncentrátu: vysušené pomeranče

16. 1. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Na litr čerstvé šťávy padnou dvě kila ovoce. Na krabici s džusem by se ho ideálně mělo použít také tolik. Jenže to se vymačká, vysuší a pak opět zředí vodou. A doplní umělými vitamíny.

Víte, že na jeden litr fresh džusu potřebujete asi dvě kila pomerančů? Už se vám sbíhají sliny na čerstvý pomerančový džus, který je osvěžující a napumpovaný vitamíny? Jenže pak v obchodě sáhnete po džusu v krabici. Nemusí být úplně špatný, pokud si dobře vyberete.

Při slově koncentrát se žena zarazila. Jakoby šlo o něco špatného. Jak je to ve skutečnosti? Z čeho se vlastně takový pomerančový koncentrát vyrábí a jaký džus je skutečně zdravý? Krabicové džusy zabírají v našem supermarketu celou velkou polici. Některé stojí pětadvacet korun, jiné pětapadesát. Čas od času zde potkávám i ostatní zákazníky a někteří z nich si poctivě pročítají obaly. „Vybírám džus pro syna a nevím, po čem sáhnout,“ usmála se na mě nedávno mladá maminka. „Nejlepší je, když mu pomeranče vymačkáte, ale špatné nejsou ani džusy z koncentrátu,“ odpověděla jsem.

Pomerančový koncentrát jako zlato nebo ropa

Viděli jste americký film Záměna? Dva bratři v něm vydělávají peníze na spekulacích s pomerančovým koncentrátem, s nímž obchodují na burze, podobně jako třeba se zlatem nebo ropou. (Na ukázku se můžete podívat zde.)

Pomerančový koncentrát byl „objeven“ v roce 1947 v USA – od té doby je významnou komoditou, která se prodává a nakupuje ve velkých objemech. Jeho příprava není složitá. Například v Brazílii, která patří k největším producentům pomerančů, se citrusy sklidí, vymačká se z nich šťáva a ta se zbaví vody. Vzniklý koncentrát se zamrazí a převeze se na místo určení – třeba do některé výrobny džusů v Evropě. Zde se do vysušené pomerančové šťávy přidá voda (nejlépe stejný objem vody, který byl z původní šťávy vysušen) a džus je hotový.

K největším producentům pomerančového koncentrátu patří Spojené státy, které mají také enormní spotřebu pomerančového džusu, a již zmiňovaná Brazílie. Jaká bude cena pomerančového koncentrátu (a tedy i cena pomerančového džusu) záleží na řadě okolností, z nichž samozřejmě největší roli hraje počasí.

Například koncem minulého roku cena pomerančového koncentrátu na burzách značně narostla. Podle informačního serveru Colosseum.cz byly příčinou zejména obavy investorů z chladného počasí, které mohlo zasáhnout (nikoli zasáhlo) úrodu pomerančů na Floridě. Nárůst cen byl podpořen také pozastavením dodávek pomerančů z Brazílie do Evropy poté, co v nich bylo nalezeno houbové onemocnění.

Je džus z koncentrátu škodlivý?

Přijde vám odporné a nelogické, že jsou nejprve pomeranče vymačkány, vysušeny a pak se opět ředí vodou? Samozřejmě, představa to není nijak lákavá. Faktem je, že 100% pomerančový džus z koncentrátu se nikdy nebude rovnat čerstvě vymačkané pomerančové šťávě. Už jen z toho důvodu, že při jeho zpracování dochází ke ztrátě vitamínů. Během výrobního procesu jsou sice do džusu přidávány vitamíny umělé, ale přírodní je přírodní.

Přečtěte si: Každý druh odšťavňovače dělá jinou šťávu

Nakolik bude džus z koncentrátu kvalitní, ovlivňuje především proces výroby, jako je například zachycení a navrácení typického aromatu. To je podle zjištění VŠCHT při výrobě džusu z koncentrátu zachytáváno zvlášť a u levnějších výrobků se může stát, že není navráceno takovým způsobem, aby dodalo výrobku příjemnou ovocnou chuť a vůni.

Džusy z koncentrátu, pokud jsou vyrobeny pečlivým způsobem, nepředstavují nebezpečí pro naše zdraví (výrobci do nich nesmějí přidávat cukr, éčka a dochucovadla). Nedá se ale tvrdit, že by naše zdraví zlepšovaly, vzhledem k tomu, že při jejich výrobě dochází ke ztrátě vitamínů. V tomto směru je vždy lepší čerstvá šťáva.

Vyznejte se v ovocných nápojích

  • Fresh – čerstvě vymačkaná ovocná nebo zeleninová šťáva. V poslední době ji najdete v nabídkách řady kaváren. Na pultech obchodů (v krabicích) ji však nehledejte.
  • 100% džus – jde o nápoj vyrobený z ovocného koncentrátu, kdy je nejprve vymačkána ovocná šťáva, ta je zbavena vody, koncentrát je zamražen a převezen na místo zpracování, kde je opět vodou rozředěn. 100% džusy z koncentrátu zakoupíme zpravidla v klasickém krabicovém balení. Trvanlivost je zajištěna díky pasterizaci. Je třeba říci, že do 100% džusů nesmějí výrobci přidávat žádné konzervanty, barviva nebo cukr.
  • Nektar – tento nápoj z ovoce nebo zeleniny musí obsahovat minimálně 25 % ovocné/zeleninové složky. Zbytek tvoří voda a v některých případech i sladidla. Nektar je méně výrazný než džus.
  • Ovocný nápoj – obsahuje méně než 25 % ovocné složky. V některých případech se setkáváme se skutečně nízkým podílem, například kolem 4 %. Zbytek ovocných nápojů je pochopitelně tvořen vodou, sladidly, barvivy a umělým aromatem.

Čtěte dále: Rekordmanem ve falšování je 100% ovocná šťáva, ovšem s nula procenty ovoce

Nenechte se zlákat obalem

Líbivé obrázky nádherného ovoce – ananasu, jahod, pomerančů, banánů – na obale a uvnitř jen minimum šťávy z jablek. I to je způsob výroby ovocných šťáv, které dostávají chuť tropického ovoce díky průmyslově vyráběným aromatům. Jak se jim vyhnout? Není nic snazšího než si přečíst obal. Stejně jako maminka v supermarketu.

Anebo si prostě koupit půl kila pomerančů, ze sklepa vytáhnout uskladněnou mrkev a jablka a připravit si skutečně vitamínovou bombu. Když do ní přidáte trochu zázvoru, budete mít skvělý nápoj proti chřipce (alespoň to tvrdila sympatická slečna u stánku s fresh nápoji v jednom nákupním centru – třetinka stála hříšné peníze, doma si nápoj připravíte za babku).

Přečtěte si: Teplé nápoje pro studené dny: jde to i bez alkoholu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

O zdravý životní styl a výživu se zajímá soukromě i profesně. Ráda ochutnává dobrá jídla v restauracích, experimentuje při vaření, pěstuje vlastní zeleninu a bylinky. Píše blog o jídle www.cojime.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).