Hlavní navigace

Státní zdravotní ústav se zaměřuje na sledování mutací covidu-19

7. 7. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V České republice mírně narůstá výskyt varianty delta, která se rychleji šíří. Kde přesně byla odhalena a je nebezpečnější než jiné varianty?

Zatím nejsou k dispozici data, která by odůvodňovala obavy z vyšší nebezpečnosti varianty delta vzhledem k průběhu onemocnění. Delta se ale snáze šíří, proto je důležité dodržovat preventivní opatření a také vědět, kde se vyskytuje.

Co se dozvíte v článku
  1. O vyšší nebezpečnosti se zatím spekuluje
  2. Pomohou opatření proti deltě?
  3. Ve Velké Británii se delta šíří navzdory opatřením
  4. Varianta lambda v ČR zatím jedinkrát
  5. Jaká je aktuální situace varianty delta v ČR?
  6. Jak se delta hledá?

O vyšší nebezpečnosti se zatím spekuluje

„Klinickou závažnost onemocnění delta mutací bude možné na základě dat z praxe určit až za několik týdnů či měsíců. Jde o čas pro získání relevantních údajů z jednotlivých zemí. Teprve na základě těchto dat bude možné posoudit, zda skutečně delta mutace má i klinický dopad,“ uvedla k množícím se dotazům médií ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková.

K obavám veřejnosti ohledně možného zahlcení nemocnic a vyšší nebezpečnosti viru dodala: „Nemáme dostatek údajů k tomu, abychom měli důvod vyslovit takovou predikci. Na místě je však stále zachovávat preventivní opatření, a to na základě vlastní zodpovědnosti každého z nás.“

Pomohou opatření proti deltě?

Je pravděpodobné, že vzestupný trend šíření mutace delta může pokračovat i přes přijatá opatření proti importu viru na naše území. Je to dáno i faktem, že delta mutace se snáze šíří.

„V porovnání s takzvanou britskou mutací, tedy variantou alfa, je její schopnost se šířit o 40 až 60 procent vyšší, to znamená, že stačí i nižší množství viru k tomu, aby se citlivý jedinec nakazil,“ shrnula aktuální výsledky vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění Helena Jiřincová s tím, že Národní referenční laboratoř se zabývá čistě odbornou prací, tedy v tomto případě detekcí variant viru. Tato data dodává epidemiologům. Jejich úkolem je pak doporučit další strategii.

Ve Velké Británii se delta šíří navzdory opatřením

Za vzor je často dávána Velká Británie. Právě ta je ale důkazem, že přes veškerá opatření není snadné šíření koronaviru zabránit.

„Rozhodně z odborného hlediska má význam v uzavřených veřejných prostorách ponechat povinnost nosit ochranu dýchacích cest, a to respirátorů. Za rozumná lze označit i další technicko-organizační opatření, jako je zavedení adekvátní možnosti ventilace uzavřených prostor,“ doplňuje doktorka Jiřincová a připomíná, že komunitní šíření vytváří evoluční tlak na virus. Virus se snaží co nejlépe přežít, a stává se tak odolnějším vůči již poznaným obranným mechanismům lidského organismu.

„Očkování je jednoznačnou prioritou v prevenci šíření viru. Pro ty, kteří se nemohou nechat očkovat, například ze zdravotních důvodů, je důležitá proočkovanost nejbližšího okolí. Samozřejmě velice důležité je i zodpovědné cestování. Je potřeba, aby veřejnost vnímala tento fakt a pomáhala aktivně zabránit přenosu viru dodržováním všech opatření,“ zdůraznila vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění.

Varianta lambda v ČR zatím jedinkrát

Mutací koronaviru je mnoho a některé jsou v Česku zatím ojedinělé. Například u varianty lambda, která byla původně poprvé zachycena v Peru v roce 2020, zaregistrovala NRL v ČR dosud jediný pozitivní nález, a to ve Středočeském kraji. Jedná se o izolovaný případ a epidemiologické šetření neprokázalo žádný přenos nákazy, to znamená, že z tohoto zdroje se v ČR varianta lambda dále nešíří.

Variantou lambda se zabývá i Světová zdravotnická organizace. K dotazům ohledně účinnosti očkování proti této variantě ale SZÚ nemá relevantní data a ani není v jeho gesci toto hledisko vyhodnocovat. Problematika náleží do rukou vakcinologů a epidemiologů.

Jaká je aktuální situace varianty delta v ČR?

  • Ke dni 2. 7. 2021 bylo za ČR osekvenováno a do GISAID vloženo 4830 celogenomových sekvencí. 
  • V týdnu od 28. 6. do 2. 7. laboratoře prokázaly celkem 6 nových případů mutace delta z nově osekvenovaných 22 vzorků, a to čtyři případy v Jihomoravském kraji a dva v Praze.

Jak se delta hledá?

„Detekce varianty delta v ČR mírně narůstá, byť nelze ještě pozorovat jasný vzestupný trend. Je pravděpodobné, že vzestupný trend může pokračovat i přes přijatá opatření proti importu viru na naše území,“ shrnula aktuální výsledky Helena Jiřincová.

Vzrůstající trend výskytu mutace delta ukazuje i 70% detekce této varianty v rámci diskriminačních testů PCR vůči 30% průkazu varianty alfa, tedy britské varianty. „Když jdete na test PCR, odevzdáte vzorek. Když tento vzorek vyjde pozitivní, tak je dále vyšetřen právě metodou diskriminační PCR. Ta má za úkol zjistit, zda u tohoto pozitivního vzorku je přítomna některá z mutací koronaviru. Tedy pokud hovoříme o záchytu 70 procent varianty delta u diskriminačních PCR testů, jedná se o procenta nikoli z čísla všech provedených PCR testů, ale pouze z té části testů, které byly jednoznačně pozitivní,“ vysvětluje rozdíl mezi klasickým a diskriminačním PCR testem ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

V rámci vzorků zaslaných z laboratoří v tomto týdnu do NRL na diskriminační PCR bylo provedeno vyšetření 106 vzorků, přičemž v 73 případech se jedná o variantu delta, ve 3 případech o suspektní variantu P1 nebo jinou variantu nesoucí mutaci E484K, a ve 30 případech o variantu alfa. Poměry variant v rámci diskriminačních PCR mohou být zkresleny malými čísly a cíleným výběrem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).