Hlavní navigace

Sousedova jabloň zasahuje na můj pozemek. Můžu si jablka otrhat?

27. 7. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Soused má jabloň, která zasahuje přes váš plot a vám tak na zahradu padá nejen listí, větve, ale i jablka? Kdo má uklízet listí a kdo může sbírat jablka? Odpověď není tak snadná, jak to vypadá.

poradně dTestu jsou nejpalčivějším sousedským sporem stromy vysázené v blízkosti hranic dvou sousedních pozemků. Nezřídka se totiž stává, že na jaře květy a na podzim listí padá na sousední pozemky. A co teprve dozrálé ovoce, kdo na měj má vlastně nárok?

Mám na pozemku listí ze sousedova stromu a nechci ho uklízet…

Podle občanského zákoníku soused v zásadě nesmí vysadit strom v pásmu do tří metrů od hranice pozemku. Pokud to přesto udělal, můžete po něm žádat odstranění takového stromu. Nevýhodou této úpravy je, že platí jen pro stromy zasazené po 1. lednu 2014, a na většinu dnes vzrostlých stromů tedy logicky nedopadá.

Galerie: Staré odrůdy jabloní

Komu patří ovoce ze stromu nad naším pozemkem?

Co se týče ovocných stromů, a především jejich plodů, platí následující – pokud jsou plody stále na stromě, patří majiteli pozemku, kde strom roste. V momentě, kdy ovoce spadne ze stromu, stává se majitelem ten, na čí pozemek ovoce spadlo, a majitel stromu již na něj nemá právo.

Pokud tedy máte v těsné blízkosti vašeho pozemku sousedův strom, v okamžiku, kdy plody spadnou na vaši zahradu, patří vám a můžete je sklidit bez vědomí souseda. Nesmíte však plody ze stromu přímo trhat.

Museli jste někdy řešit spor se sousedem kvůli stromům na jeho pozemku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).