Smrky se u nás začaly ve velkém vysazovat asi před 300 lety, ale to neznamená, že zde původně vůbec nerostly a nepatřily do české krajiny. Dnes je smrk ztepilý (Picea abies) vůbec nejrozšířenějším českým jehličnanem. Smrky rostou velice rychle, proto se využívají jako stavební materiál a palivové dřevo.
Již po staletí navíc figuruje smrk v tradičním léčitelství (respektive jeho silice, šišky a jehličí). Smrková pryskyřice se nejprve používala k ošetřování ran. Až později došli léčitelé k tomu, že pomáhá při respiračních chorobách. Zkuste si z mladých výhonků připravit sirup. Dá se vařit i připravit za studena – obě varianty mají své plusy a mínusy.
Proč si dopřávat smrkový sirup?
Poprvé jsem tento sirup měla na střední. Vzpomínám si, jak mě tímhle sirupem léčila spolužačka na intru, dělala ho její babička a byl úžasný,
píše o smrkovém sirupu z mladých výhonků Zdenka Růžičková, provozovatelka blogu Přímo od včelařky.
Mladé smrkové výhonky jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C. Jedná se o silný antioxidant, který stimuluje tvorbu bílých krvinek. Imunitní systém se tímto způsobem přirozeně posiluje. Proto se sirup připravený z mladých smrkových výhonků doporučuje konzumovat v zimních měsících, kdy je organismus náchylnější k respiračním infekcím. Stačí jedna lžička denně v rámci prevence.
Smrkové silice pomáhají rozpouštět hleny, usnadňují vykašlávání a prokrvují sliznice. Mohou tedy poskytovat alespoň částečnou úlevu, když vás trápí rýma, kašel a nachlazení. Smrkový sirup má údajně také zmírňovat revmatické obtíže, tišit svalové bolesti a léčit záněty šlach.
Vůně smrkové silice je velice uvolňující a má na organismus relaxační účinky. Sirup si proto nemusíte vychutnávat jen během chladných měsíců, ale klidně i v létě. Uvidíte, že v kombinaci s vychlazenou vodou, ledem a lístky máty bude chutnat opravdu výborně a krásně vás osvěží.
Sběr výhonků na smrkový sirup
Na jaře se to ve smrkových lesích přímo hemží šťavnatě zelenými rašícími výhonky. Na přípravu sirupu jsou nejlepší opravdu ty nejčerstvější. Sbírejte proto výhonky, jejichž délka nepřesahuje 5 centimetrů. Smrkové výhonky sbírejte za slunného a suchého počasí.
Snažte se vyhýbat stromům, které rostou v okolí silnic. Lepší je zajít někam hlouběji do lesa, případně si výhonky natrhat z vlastní zahrádky, máte-li na pozemku smrky. Při sběru dávejte výhonky do proutěného košíku nebo látkové tašky. Igelitová taška je naprosto nevhodná, protože by se v ní mohly zapařit.
Při sběru mladých smrkových výhonků přemýšlejte i nad tím, kde, jak a kolik jich nasbíráte. Sbíráte-li výhonky pro vlastní potřebu, ničeho špatného se tím nedopouštíte. Nesmíte ale otrhat všechny mladé výhonky z jedné větve, nebo dokonce celého smrku. Stromu byste tím ublížili. Vždy proto natrhejte jen pár výhonků a poté se přesuňte k jinému smrku.
Léčíte se doma bylinkami?
Recept na smrkový sirup vařený
U vařeného smrkového sirupu dojde v důsledku varu ke snížení obsahu vitamínu C. Na druhou stranu vysoké teploty přispívají k lepšímu uvolnění silic ze smrkového jehličí, takže bude sirup aromatičtější. Další výhodou je rychlost přípravy, protože na rozdíl od sirupu za studena nemusíte čekat týdny.
Ingredience:
- 500 g smrkových výhonků,
- 500 g krystalového cukru,
- 1 l vody,
- 2 chemicky neošetřené citrony.
Postup:
Citrony omyjte a nakrájejte na plátky. Výhonky lehce opláchněte a dejte je společně s plátky citronů do hrnce. Zalijte je vodou a přiklopte hrnec poklicí. Začněte směs pozvolna zahřívat. Přiveďte ji k varu a pak teplotu snižte. Smrkové výhonky vařte asi 25 minut.
Poté odstavte výluh z plamene a nechte ho vychladnout. Hrnec dejte přes noc do lednice, aby se do vody uvolnilo ještě více silic. Druhý den si připravte nový hrnec. Smrkový výluh přeceďte do čistého hrnce přes plátno.
Do výluhu nasypte cukr a dejte směs zahřívat na sporák. Tentokrát nepoužívejte poklici, protože je potřeba, aby se voda odpařovala. Za stálého míchání vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
Ve chvíli, kdy dosáhnete požadované vazké konzistence, můžete sirup odstavit z plamene. Nevařte ho ale do úplného zhoustnutí, protože je potřeba počítat s tím, že po vychladnutí bude ještě hustší.
Ještě teplý sirup přelévejte do sterilovaných lahví a okamžitě zavíčkujte. Dbejte na to, aby byly sklenice opravdu dokonale čisté. Jinak hrozí, že se vám sirup zkazí. Vychladlý sirup skladujte v lednici.
Galerie: Smrkový sirup bez vaření
Recept na smrkový sirup za studena
O vitamínu C je dobře známo, že se likviduje varem. Pokud chcete smrkový sirup opravdu bohatý na tento vitamín, vyzkoušejte recept, kde se výhonky vůbec nevaří. Suroviny se musí dobře upěchovat do čistých sklenic a nechat dostatečně dlouho na slunném místě, aby došlo k uvolnění silic.
Ingredience:
- smrkové výhonky,
- krystalový nebo třtinový cukr,
- chemicky neošetřené citrony.
Postup:
Připravte si velké sklenice, které je nutné předem sterilovat. Do sklenic pak budete pěchovat výhonky, cukr a citrony po jednotlivých vrstvách. Na dno přijde nejprve vrstva z výhonků, která by měla být silná asi 5 centimetrů. Poté přidejte na kolečka nakrájené citrony a zasypte je cukrem.
Tento postup opakujte, dokud nebude sklenice plná. Poslední vrstvu by měl tvořit cukr. Suroviny vždy dobře upěchujte, ve sklenici by neměl být prázdný prostor. Než sklenici zavíčkujete, můžete přes ni dát potravinářskou folii. Tím zamezíte přístupu vzduchu.
Napěchované a zavřené sklenice dejte na teplé a suché místo, kde se bude sirup louhovat po dobu asi 3 týdnů. Ideální je třeba okenní parapet, kam svítí přes den sluníčko. Postupně si můžete všímat, že se cukr začíná rozpouštět a ve sklenici vzniká sirup.
Doba macerování může být klidně i delší, závisí na teplotě. Sirupu tím rozhodně nijak neuškodíte, naopak bude chuťově výraznější. Hotový sirup poté přeceďte do čistých sklenic. Skladujte ho v lednici.