Hlavní navigace

Rybí tuk, který se kdysi nutil dětem, se stal součástí hojivých náplastí

31. 1. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Víte, co se kdysi považovalo za to nejzdravější pro správný vývoj dětí? No přece rybí tuk! Dětem se dával na lžičce a žádná dobrota to nebyla. Dnes se prodává i v ochucených kapslích. Jaké jsou vlastně léčivé účinky rybího tuku, proč je tak zdravý a proč se vědci rozhodli přidat jej nově do hojivých náplastí?

Rybí tuk nebo rybí olej je doporučován především pro svůj vysoký obsah omega 3 mastných kyselin. Získává se z rybí tkáně, zejména ze sledě, tuňáka, makrely či ančoviček, případně také tresky, jejíž olej se pak nabízí pod názvem olej z tresčích jater.

Světová zdravotnická organizace WHO doporučuje jíst dvě porce ryb týdně. Pokud nemáte k dispozici ryby, vše ještě může zachránit rybí tuk, anebo doplňky stravy, které přímo rybí tuk obsahují. Při konzumaci rybího tuku je také potřeba dávat pozor na to, abychom nekonzumovali starší tuk, který má tendence žluknout.

Aquaponicky chované ryby mají pevnější maso a nemají zemitou chuť. Kde je koupíte? Přečtěte si také:

Aquaponicky chované ryby mají pevnější maso a nemají zemitou chuť. Kde je koupíte?

A proč je vlastně rybí tuk tak zdravý? Kromě již zmíněných omega 3 mastných kyselin, které využíváme k mnoha procesům v našem organismu, obsahuje také velké množství vitamínu A a také vitamínu D, který potřebujeme pro zdraví našich kostí a pro skvělou práci imunitního systému.

Omega 3 mastné kyseliny a jejich účinky

Omega 3 mastné kyseliny obsažené v rybím tuku jsou především kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA).

Jejich hlavními benefity jsou:

  • podpora zdraví srdce
  • snížení hladiny LDL cholesterolu v krvi
  • snížení krevního tlaku
  • podpora funkce mozku a nervové soustavy
  • příznivý vliv na psychiku a zamezení rozvoje deprese
  • podpora funkce imunitního systému
  • podpora zdraví očí a snížení rizika vzniku makulární degenerace
  • snížení hmotnosti a podpora hubnutí
  • boj proti chronickým i akutním zánětům v těle
  • snížení bolesti kloubů a rizika rozvoje revmatoidní artritidy
  • podpora zdraví kůže
  • příznivý vliv v těhotenství a v období kojení
  • zlepšení vývoje mozku dítěte
  • snížení rizika vzniku různých alergií
  • zlepšení pozornosti u hyperaktivních dětí
  • zpomalení rozvoje demence a vzniku Alzheimerovy choroby
  • zlepšení paměti a koncentrace
  • podpora zdraví kostí u žen v období menopauzy

Kyselina dokosahexaenová (DHA) patří do skupiny látek odborně nazývaných omega-3 mastné kyseliny, která je podskupinou esenciálních nenasycených mastných kyselin. Esenciální znamená, že jsou pro lidské tělo nezbytné; přitom si je však nedokáže samo vyrobit, a musí je tak přijímat z potravy, případně z potravinových doplňků. 

Kolik rybího tuku potřebujeme 

Pro zdravého jedince se doporučuje minimálně 250 mg EPA a DHA, které lze získat i konzumací ryb. German Nutrition Society (DGE) doporučuje 250 mg EPA a DHA v primární prevenci ischemické choroby srdeční denně. 

Při běžných dávkách rybího oleje je pravděpodobnost nežádoucích účinků minimální. Olej je tolerován do 5 g denně. Ve vyšších dávkách však může působit říhání, zápach z úst, pálení žáhy, zvracení, průjem či krvácení z nosu.

Zdroj: lekarna.cz; German Nutrition Society

Rybí olej je tedy skutečně něco, po čem bychom měli sáhnout každý den, anebo bychom alespoň měli konzumovat dostatečné množství mořských ryb a plodů. Vědci ale zjistili i to, že rybí tuk má výrazné hojivé účinky, které prospívají třeba v případě popálenin. A tak vyvinuli náplasti, které tento rybí tuk obsahují.

Hojivé náplasti s rybím olejem

Tento počin mají na svědomí brněnští vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Ti vyvinuli nanočástice s rybím olejem, které testovali v nových hojivých náplastech na popáleniny. Výsledky těchto experimentů publikované v roce 2022 ukázaly, že popáleniny se při aplikaci rybího oleje hojily daleko lépe, než tomu bylo u jiných v současnosti používaných postupů.

Inspirací pro celý výzkum byli lékaři z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Oslovili nás s tím, že mají s rybím olejem dobré zkušenosti. Využívali ho u onkologických pacientů, kterým po vyoperování nádoru zůstaly rozsáhlé rány a ty se díky nápojům obsahujícím rybí olej údajně lépe hojily, uvedl vedoucí projektu Tomáš Komprda z Ústavu technologie potravin AF MENDELU. Vědci se proto usnesli, že rybí tuk prozkoumají a otestují celkem šest variant náplastí.

Základ náplasti vytvořila vedoucí výzkumné skupiny Pokročilých biomateriálů Lucy Vojtová z CEITEC VUT. Do něj byly vloženy organické nanočástice, samotný rybí olej, ale i antibiotikum mupirocin, které se při hojení zanícené kůže běžně používá. V dalších variantách testovaných krytů byl buď samotný rybí olej, nebo pouze mupirocin.

Testy na prasatech kvůli podobnosti s lidmi

Náplasti se testovaly nejprve na prasatech. Po dobu tří týdnů výzkumníci sledovali, jak se hojí kožní poranění. Vědci zvolili prasata proto, že jejich kůže je podobná té lidské. Testované kombinace organických nanočástic a rybího oleje přinesly nejlepší výsledky a nejlépe také podporovaly tvorbu aminokyseliny hydroxyprolinu, která umožňuje tvorbu a obnovu kolagenu pokožky.

Kolagen musí vznikat ve správném množství, aby se rána dobře hojila, ale zároveň nevznikaly velké jizvy. V experimentu se nám ukázalo, že vlivem spojení nanočástic a rybího oleje se tvořilo skutečně více hydroxyprolinu, než jsme pozorovali v ostatních vzorcích, popsal vědec. Odborníci rovněž zjistili, že rybí olej působil v porovnání s antibiotikem mupirocinem lépe v procesu hojení a tvorby nového kolagenu.

Na experimentu spolupracovali i vědci z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a Výzkumného ústavu veterinárního lékařství. Na AF MENDELU se kromě odborníků z Ústavu technologie potravin zapojili i vědci z Ústavu morfologie, fyziologie a genetiky zvířat. Výsledky byly přínosné a zajímavé, vědci tedy budou dále na těchto náplastech s rybím olejem pracovat v rámci dalších experimentů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).