Hlavní navigace

Rybí prsty obsahují strouhanku, mouku, škrob a olej

24. 11. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Z čeho se skládají dětmi oblíbené rybí prsty? S rybami bohužel nemají moc společného. Masa je v řadě z nich tak málo, že je Státní veterinární správa přikázala stáhnout z prodeje.

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje některé druhy rybích prstů, protože obsahují málo masa. Podnět dalo sdružení kolem časopisu dTest, které testovalo celkem 14 druhů potraviny. Tři nejlevnější značky propadly, a to výrobky Spar S-Budget, Euroshopper a rybí prsty Tesco Value.

Tyto výrobky pod svou značkou prodávají řetězce Interspar, Albert a Tesco, píše agentura ČTK. „Například ve výrobku Spar jsme nalezli pouhých 14 procent rybího masa, deklarováno bylo 22 procent, což je samo o sobě velmi málo,“ řekl televizi NOVA Václav Beneš ze sdružení dTest. Dodal, že zbylé množství rybího prstu představuje strouhanka, mouka, škrob, rostlinný olej a voda.

Obchod slibuje, že vše napraví

Výsledky si vlastní zkouškou ověřila i SVS. „Opravdu jsme zjistili, že deklarované množství masa neodpovídalo,“ řekl televizi mluvčí veterinární správy Josef Duben. Dodal, výrobky se nyní stahují a již bylo zahájeno správní řízení. Stažení z prodeje potvrdily také už velkoobchodní řetězce Albert a Interspar, výrobek si ale chtějí nejdřív otestovat. „Pokud se uvedená zjištění potvrdí, učiníme taková opatření, aby se záležitost v budoucnu neopakovala,“ řekla Nově mluvčí Teska Eva Karasová.

Výrobky sice nejsou zdravotně závadné, nicméně jsou klamavě označeny, potvrdil Josef Duben a uvedl možnosti jejich dalšího osudu:

  • vrátit zpět výrobci
  • správně označit (přeznačit)
  • zlikvidovat

„Státní veterinární dozor kontroluje nejen zdravotní nezávadnost potravin živočišného původu, ale i správné složení výrobků, zda je to, co je uvedeno na etiketě v souladu s obsahem, tedy jakost. A ani takovéto nevyhovující výrobky nesmějí být uváděny do oběhu,“ uvádí mluvčí SVS.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).