Hlavní navigace

Roušky končí, se třemi výjimkami

29. 6. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Od 1. července sundá většina republiky roušky. Výjimku představuje Moravskoslezský kraj, hlavní město Praha a celorepublikově také zdravotnická a sociální zařízení.

Ministerstvo zdravotnictví informuje o aktuálním vývoji a opatřeních. Počátkem července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Neplatí to však všude.

Moravskoslezský kraj pravidla naopak zpřísní

Epidemiologická situace v souvislosti s onemocněním COVID-19 je podle MZ ČR z pohledu celé České republiky stabilní, počet nakažených však narůstá v lokálních ohniscích v Moravskoslezském kraji. Proto se zde na rozdíl od zbytku republiky protiepidemická opatření od 30. června zpřísní.

Některá protiepidemická opatření budou platit jen v některých částech, jiná v rámci celého Moravskoslezského kraje.

V celém Moravskoslezském kraji bude nadále platit povinnost nosit roušky na hromadných akcích nad sto osob a u osob vykonávající epidemiologicky závažné činnosti v bližším kontaktu než 1,5 metru od klienta s výjimkou stravovacích služeb.

Ve vybraných obcích Karvinska a Frýdecko-Místecka v Moravskoslezském kraji platí povinná pokrývka úst a nosu ve všech vnitřních prostorách staveb mimo bydliště a ve veřejné dopravě a zavádějí se i další opatření, která mají zabránit šíření viru.

„Směřujeme všechny síly hygieniků do Moravskoslezského kraje, zejména na Karvinsko. Poslední skokové nárůsty pozitivních případů se opět týkají tohoto lokálního ohniska. Jsou dány zejména masivním testováním kontaktů horníků a bohužel také neukázněností občanů. Není výjimečné, že lidé s příznaky navštěvují oslavy a jiné hromadné akce. Následně hygienici řeší stovky kontaktů. Chtěl bych v tomto směru veřejnost požádat o větší zodpovědnost. Toto chování významně ovlivňuje epidemiologickou situaci v republice,“ popsal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Na rozdíl od zbytku republiky budeme v okrese Karviná, Frýdek-Místek a dalších okolních obcích této části Moravskoslezského kraje opatření zpřísňovat. Pokud nechceme, aby se nové případy rozšířily i do dalších regionů, musíme být nyní razantnější.“

Krajská hygienická stanice v Moravskoslezském kraji proto od úterý 30. června do odvolání zavádí na území obcí Karviná, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Jablunkov, Bohumín, Havířov, Orlová, Český Těšín, Třinec a všech obcí, pro které vykonávají rozšířenou působnost, řadu omezení; podrobný přehled je uveden na webu koronavirus.mzcr.cz. Některá opatření se dotknou rovněž přeshraničních pracovníků v rámci celého Moravskoslezského kraje.

Praha: v roušce na velké akce a do metra

Roušky zcela neodloží ani Pražané. V hlavním městě zůstane povinná ochrana úst a nosu na větších akcích (týká se vnitřních hromadných akcí nad sto osob) a v metru. V ostatních typech hromadné dopravy již od července roušky nebudou povinné.

„Praha je nyní stabilní, přesto vidíme riziko na větších akcích a v metru, proto i tady ponecháme opatření ve formě roušek,“ komentoval ministr.

Zdravotnická a sociální zařízení

V rámci celé republiky nasadí lidé roušku už jen při návštěvě zdravotnického nebo sociálního zařízení, kde zůstává plošně povinná ochrana úst a nosu. Vztahuje se i na agentury domácí péče.

„Důvodem je cílená ochrana zranitelných skupin obyvatel,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Galerie: 40 prodejců doplňků stravy, kteří chtěli vydělat na strachu z koronaviru

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).