Hlavní navigace

Registrace pro nepojištěné cizince v ČR otevřena. Očkování si zaplatí

11. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Ministerstvo zdravotnictví spustilo registraci k očkování pro všechny, kteří nemají veřejné zdravotní pojištění na území České republiky nebo Evropské unie a dlouhodobě v České republice pobývají. Registrovat se tak mohou například i cizinci dlouhodobě žijící v ČR.

Rezervační systém jim nabízí určená očkovací místa, kde by měl zároveň být i personál mluvící cizím jazykem. V každém kraji je pro tuto skupinu obyvatel určeno minimálně jedno očkovací místo, v Praze jich je šest, a to včetně velkokapacitního O2 Universum. Očkuje se vakcínou Comirnaty. Cena za jednu dávku nepřesáhne 810 Kč, očkovací místa umožní provedení platby za očkování na místě.

„Zpřístupňujeme očkování proti covidu další skupině obyvatel. Například cizincům ze třetích zemí, kteří v ČR dlouhodobě žijí a pracují, ale zdravotní pojištění si platí doma. Týká se to ale také občanů, kteří pracují v cizině a platí si zdravotní pojištění v té zemi, ale do ČR se pravidelně vracejí. A těchto lidí není zanedbatelné množství. Pokud chceme co nejdříve dosáhnout kolektivní imunity, musíme očkování maximálně rozšířit,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Jak se k očkování přihlásit?

Registrace na očkování probíhá prostřednictvím Centrálního registračního systému, kde je připraven samostatný přihlašovací formulář, a to na adrese registrace.mzcr.cz/samoplatci.

Většina očkovacích míst v regionech je připravena otevřít termíny pro očkování ihned, pražská centra je vypíšou v druhé polovině června. Na stránce registrace.mzcr.cz/samoplatci/ocm veřejnost nalezne přehled všech zapojených očkovacích míst, včetně informací o jejich týdenních kapacitách či možnostech platby.

„Technicky je vše připravené, registrace se rozběhne o půlnoci ze čtvrtka na pátek. Registrační stránky jsme připravili v české a anglické verzi. S dotazy se zájemci o očkování mohou obracet také na linku 1221, kde jim poradí proškolení anglicky mluvící operátoři,“ doplnil architekt Chytré karantény Petr Šnajdárek.

Zájemce o očkování by měl mít s sebou

  • doklad k ověření totožnosti,
  • doklad k ověření pobytového oprávnění v ČR (neplatí pro občany ČR),
  • platební kartu/hotovost (některá očkovací místa přijímají na místě pouze platbu kartou).

Certifikát o očkování neboli EU covid pas je pak možné získat na portálu ocko.uzis.cz. Stačí zadat telefonní číslo, e-mail a datum narození. Od 1. července bude tento certifikát / EU covid pas vstupenkou pro volné cestování v rámci celé EU.

V Německu mají cizinci přihlášení k pobytu očkování zdarma

Sousední Německo se k očkování zde nepojištěných cizinců postavilo jinak a hned od spuštění očkování nabízí stejné podmínky všem, tedy i těm, kteří zde nemají veřejné, případně soukromé zdravotní pojištění.

Zapotřebí je pouze přihlášení k pobytu a doklad totožnosti.

Kdo má v posledních dnech možnost registrovat se k očkování

Od 4. června se spustila registrace pro osoby ve věkové kategorii 16 až 29 let.

Nezletilí zájemci o očkování, kteří jsou starší 16 let, nemusí k aplikaci očkování dorazit v doprovodu zákonného zástupce. Sám nezletilý zájemce může udělit informovaný souhlas s očkováním (výjimku tvoří pouze osoby se sníženým intelektem). Souhlas nemusí být písemný, očkovací místo si jeho písemnou formu ovšem může vyžádat.

Platnost kódu pro registraci k očkování je u osob s chronickým onemocněním prodloužena do 15. června.

V ČR bylo k dnešnímu dni naočkováno alespoň první dávkou 6 198 532 osob, ukončené očkování má 1 968 315 osob. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).