Hlavní navigace

Proč máte mít doma záchod s „odpočívadlem“?

18. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Rakovina tlustého střeva se zdaleka netýká jen věkové kategorie nad padesát let, u níž je v České republice zajištěný screening. Může o sobě dávat vědět nenápadně a velmi nepatrně. Laicky by se dalo říct, že kdo se zabývá podrobně svou stolicí, zajišťuje si tu nejlepší prevenci.

Předsedkyně pacientské organizace ILCO, která pomáhá stomikům (pacientům s „vývodem“), Marie Ředinová, upozorňuje na důležité věci, které může sledovat každý, ale obvykle nás to ani nenapadne. Kdo by totiž pozorně zkoumal, zda se v čase nemění průměr jeho stolice? A třeba právě tohle může napovědět, že něco není v pořádku, a poslat nás k lékaři včas. Ne jako 76 % pacientů, kteří podle průzkumu agentury STEM/MARK přicházejí bohužel až v pozdější fázi nemoci.

Co se dozvíte v článku
  1. Jak se vyprazdňuji, nejsou tu změny?
  2. Rakovina tlustého střeva a konečníku
  3. Tvar stolice může ukázat na problém
  4. Nejlepší prevence – záchod s odpočívadlem
  5. Zpozorněte při zvláštní bolesti zad

Jak se vyprazdňuji, nejsou tu změny?

„Rakovina tlustého střeva se zdaleka netýká jen starších lidí,“ říká rozhodně Marie Ředinová a dokazuje to i příběh pacientky Petry, se kterou přinášíme rozhovor.

Rakovina tlustého střeva a konečníku

Kolorektální karcinom je druhým nejčastěji diagnostikovaným onkologickým onemocněním na světě. V důsledku této nemoci každoročně umírá více než půl milionu lidí. Včasná diagnostika a léčba může přitom pacientovi často zachránit život.

Rakovina tlustého střeva a rakovina konečníku mají mnoho společného. Kromě dalších drobných rozdílů se však liší především ve způsobu léčby.

O zkušenosti s nemocí se dočtete v rozhovoru: Rakovina konečníku ve 33 letech: byl to šok, ale dnes jsem jí vlastně vděčná, říká pacientka.

„Velmi důležité je sledovat všechny příznaky, které mohou leccos naznačovat. Třeba dlouhodobější změnu způsobu vyprazdňování,“ apeluje Marie Ředinová.

Na vyprazdňování není žádná norma, každý to máme jinak. Ale to, co je u nás normální, by tak mělo zůstat.

„Každý máme jiné stravovací návyky, jiné množství a druh pohybu, jiný pitný režim. Občas je ale dobré si uvědomit, zda se vyprazdňujeme stále stejně jako třeba před rokem,“ radí Marie Ředinová.

Nejdůležitějším faktorem je pravidelnost – pokud chodíte na „velkou“ jednou za tři dny nebo třikrát denně a je to vaše norma, je zřejmě všechno v pořádku. Zpozornět máte, když nastanou v čase větší změny.

Tvar stolice může ukázat na problém

První příznaky, že se ve střevech děje něco špatného, bývají bohužel velmi nepatrné a také rozdílné. Samozřejmé je, že si třeba krve ve stolici – typického varovného příznaku – všimnete asi okamžitě, protože se o něm také všude hodně mluví. Pak jsou tu ale nenápadné věci – třeba zmenšený průměr toho, co ze střev odchází – a sledovat právě tohle asi hned tak někoho nenapadne. Řada nádorů a polypů navíc nekrvácí, proto je třeba sledovat i jiné příznaky.

Varovné signály

  • zvýšená plynatost
  • častější nutkání na stolici
  • zmenšený průměr stolice
  • dlouhodobější průjem
  • dlouhodobější zácpa
  • bolesti břicha, konečníku 
  • dlouhodobé nevysvětlené bolesti zad pod křížem
  • bolesti v podbřišku
  • chudokrevnost

Nejlepší prevence – záchod s odpočívadlem

Pamatujete si ještě na záchody s „odpočívadlem“? Tak přesně ty už se nabízejí mnohem méně než dříve. Odborně jde o klozet s plochým splachováním, který má ve vnitřním prostoru mísy keramickou plošku.


Autor: Depositphotos.com

Instalatéři mu říkají záchod s „balkonem“. Umožňuje optickou kontrolu stolice

Sami výrobci uvádějí, že největší výhodou této toalety je možnost optické kontroly stolice a že použití je vhodné zejména v nemocnicích a školkách. Nevýhody jsou jasné – volné šíření zápachu a větší potřeba úklidu. Takový záchod je ale ideální možností, jak průběžně kontrolovat vzhled a průměr stolice, o kterém mluví i Marie Ředinová a považuje ho za základ prevence. 

Galerie: Zdravé vyprazdňování probíhá ve dřepu

Co může znamenat krev ve stolici

  • hemoroidy
  • polypy, které ve střevech rostou třeba řadu let – polyp má přes 30 % vyšetřených  pacientů
  • nádor – zhoubný nádor se vyskytuje jen u 5–7 % vyšetřených pacientů
  • jiné onemocnění, například záněty
  • nic vážného, to se týká asi 50 % vyšetřených pacientů

Krev ve stolici je třeba vždy řešit s lékařem.

Zpozorněte při zvláštní bolesti zad

„I dlouhodobé a nevysvětlitelné bolesti zad v blízkosti kostrče mohou značit, že se ve střevech děje něco nepatřičného,“ upozorňuje Marie Ředinová a vzpomíná na svůj vlastní pacientský příběh, kdy jí na bolesti zad nepomáhala klasická analgetika. „V břiše jsou všechny orgány stlačené u sebe, a pokud ve střevech roste polyp nebo nádor a tlačí na nervy kolem, tak se objevují bolesti zad, na které léky nezabírají, protože je to mechanický problém,“ říká.

A může to být impuls k zamyšlení nad vyšetřením střev.

„Radíme i pacientům, které čeká kolonoskopie (vyšetření střeva endoskopem – pozn. red.),“ popisuje Marie Ředinová. „Vysvětlujeme, jak se na vyšetření připravit, jak probíhá, že se není třeba bát. A zbavíme je tím strachu – na takové vyšetření se při potížích opravdu vyplatí zajít. Může totiž dodat klid třeba na dalších pět let.“

Odborná spolupráce:

Ing. Marie Ředinová

Předsedkyně spolku České ILCO, pacientské organizace sdružující stomiky v České republice. ILCO se zaměřuje především na zdravotní, sociální a psychické problémy, které jsou spojeny s návratem stomika do normálního života.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).