Hlavní navigace

Psychiatr Nešpor: I zdvořilostní smích je zdravý

7. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Se souhlasem Karla Nešpora
ROZHOVOR – Klíč ke zdraví a úlevě od stresu díky něčemu tak jednoduchému, jako je smích? Lékař, terapeut a propagátor léčby smíchem jej přirovnává k relaxaci. „Smích patří k přirozeným způsobům, jak se uvolnit,“ říká Karel Nešpor.

Smějeme se ještě dřív, než začneme mluvit, a tato schopnost nás provází celý život. Většinou ale nevyužíváme její potenciál naplno.

O tom, jaký účinek má smích na emoce, komunikaci či prevenci před stresem a syndromem vyhoření, bude mluvit psychiatr Karel Nešpor v pondělí 17. května v online přednášce. Jako psychiatr pracuje mimo jiné se závislými lidmi a i zde uplatňuje v léčbě techniky smíchu. V rozhovoru přibližuje, jak se k využívání smíchu ve své profesi dostal i proč je tak prospěšné často se smát, nebo alespoň usmívat, i kdyby šlo jen o úsměv ze zdvořilosti.

Proč je dobré smát se?

Smích patří k přirozeným způsobům, jak se uvolnit. Uvolnění působí blahodárně v mnoha směrech. Tělo se při něm může zabývat samo sebou a dávat se do pořádku.


Autor: Se souhlasem Karla Nešpora

Být šťastný i v dnešní době? Podle psychiatra Karla Nešpora potřebujeme více zdravých emocí

Mají smích, který je spontánní, a smích, který je vynucený anebo trénovaný, stejný účinek na lidi a jejich psychiku?

Dospělí lidé se smějí nejčastěji ze zdvořilosti. Je to tedy umělý smích, ale i ten je důležitý. Je to jako kdybychom vypustili holubici míru nebo zamávali olivovou ratolestí. Zlepší to náladu a usnadní komunikaci. Navíc je to praktičtější než shánět bílé holubice a větve olivovníku.

Jak působí smích na psychické zdraví a jak na fyzický stav člověka?

Změny, které nastanou po smíchu a při úsměvu, do značné míry odpovídají změnám, ke kterým dochází během relaxačních technik. Uvolnit se za pomoci smíchu je v běžném životě o dost jednodušší než praktikovat například jógovou relaxaci.

Mnoho lidí se někdy zamyslí nad tím, že když byli mladší anebo malí, tak se smáli o moc víc. Proč se smích vytrácí z našeho života a není jeho tak velkou součástí jako v mladším věku?

To je pravda, smích je častější v dětství a v mladém věku. Z toho pro nás vyplývá něco velmi důležitého: mnoho lidí chce vypadat mladší. Vážené čtenářky a vážení čtenáři, zapomeňte na kosmetiku, lepší je se smát a usmívat.

Jak se dá smích vrátit zpět do života?

Dospělý člověk se zasměje přibližně patnáctkrát za den. Udělejte si do diáře za každý úsměv a smích čárku. Jestliže jich tam budete mít dvacet nebo více, předem blahopřeji, budete nadprůměrní!

Jak jste se dostal ke smíchu jako tématu ve své profesi?

První dva druhy smíchu jsem se naučil v šestnácti letech. Tehdy jsem se zúčastnil semináře americké jogínky českého původu Louise Zábranské Osius. O mnoho let později jsem četl báseň, kterou napsal indický mistr Swami Satyananda Saraswati. Byly tam verše: „Jak se naučíš umění smíchu, této nejznamenitější ze všech jóg? Cestu najdeš ty.“ Tak jsem hledal cestu a napsal knihu Léčivá moc smíchu, která od té doby vychází v opakovaných vydáních.

K využívání jógy a smíchu při práci se závislými lidmi mě přivedla jiná myšlenka Swamiho Satyanandy: „Moudrý člověk je jako chytrá ryba. Ta se nezříká potěšení, ale vyhne se těm, v nichž je háček.“ Tak vznikl smích chytré ryby abstinentky, která plave pryč a směje se rybářům. Tím háčkem se myslí mimo jiné alkohol, drogy a hazard. Ne že bychom se při psychoterapii jenom smáli, ale smích je jako zdravé koření, které dodá jídlu tu správnou chuť.

MUDr. Karel Nešpor, CSc.

Je průkopníkem léčby smíchem, jejíž techniky sám vymýšlí. Odborník na léčbu návykových onemocnění, psychiatr, publicista a pedagog. Atestoval z psychiatrie, léčby návykových nemocí a psychoterapie. Je autorem řady odborných a populárních knih a často přednáší. K jeho úspěšným publikacím patří mimo jiné knihy Léčivá moc smíchu, Střízlivě, většinou vesele, Kudy do pohody, Jak být milejší a Jde to i vesele.

Online webinář Smích a komunikace s dr. Nešporem se koná v pondělí 17. května 2021 od 19 hodin.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).