Hlavní navigace

Prodloužené řasy – spolehlivá cesta ke zdravotním problémům

1. 3. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Prodlužování řas je hit, salony se předhánějí v nabídce a ujišťování o neškodnosti. Že hrozí opuchlá víčka, zarudnutí, otoky, nebo dokonce ječné zrno? To už se nikde nedozvíte.

Zkrášlovací procedura prodlužování řas často škodí očím a pokožce, upozorňují odborníci. Pokud vůbec, pak dlouhé a husté řasy využívejte skutečně jen pro zvláštní příležitosti, jinak riskujete zdraví, vzkazují ženám.

Bez rizika to opravdu není

„Jakékoli dlouhodobé zatížení řas způsobí dříve nebo později problémy,“ varuje rozhodně Bohumila Christophová, soudní znalkyně v oblasti kosmetiky a vizážistiky. A vyvrací tak tvrzení o tom, že třeba hypoalergenní lepidla nebo kvalita použitého materiálu znamená, že vaše oči jen zkrásní a ničeho se obávat nemusíte.

I oční lékaři připomínají, že řasy „jako smetáky“ představují riziko pro zdraví. Případy přecitlivělosti očí po zmiňované proceduře podle nich nejsou výjimečné. „Umělé řasy a lepidlo mohou alergizovat oční víčka a způsobit jejich zarudnutí, šupinatění a otoky. Zároveň způsobují oslabování vlastních řas a jejich vypadávání. Některé salony používají řasy z jemné srsti zvířat, která sama o sobě může být alergizující. Navíc pokud se lepidlo dostane přímo do oka, může poškodit zrak,“ upozornil Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Jak fungují oči a řasy

Stačí na to jít selským rozumem – něco, co roste přirozeně, prostě zatížíte ze všech stran. A nabouráte tak zdravé prostředí.

„Každá řasa vyrůstá ze svého pouzdra, okolo řasy ústí i mazová a potní žláza,“ popisuje anatomii Bohumila Christophová. „Podél řasy dochází k posunu kožního mazu a potu na povrchu víčka a tady se vytváří ideální hydrolipidní film.“ Tedy to, co je tělu vlastní a má tu svoji funkci. Zatížení umělými řasami tak logicky znamená nižší vrstvení hydrolipidního filmu, což ale nikdo neřeší.

„Jsem zásadně proti dlouhodobému prodlužování řas,“ dodává odbornice. „Když už žena neodolá, pak ano, ale třeba jen na zvláštní příležitost typu svatba.“ 

Čas je v tomhle případě váš nepřítel.

Neodlíčím, neumyju

Zmiňovaný hydrolipidní film je pro oči něco jako ideální zimní kožíšek pro tělo do mrazu. Alergické reakce se neobjevují, když jej tělo správně produkuje. A když se my o oblast očí také dobře staráme z hlediska hygieny. V tom nám ale prodloužené řasy brání.

„Už jen fakt, že si žena nechala něco nalepit na oči, ji jakoby nutí k tomu, že se zdráhá je pořádně umýt a odlíčit jako obvykle v obavě, aby řasy nezačaly vypadávat,“ uvádí další podstatné minus Bohumila Christophová. „Na očích se ale samozřejmě hromadí metabolity stejně jako jinde na těle. A je tedy potřeba je odstranit, opláchnout. Když to neděláme, způsobuje to možná ještě větší potíže než chemické látky z lepidla.“

Kritik by mohl namítnout, že řasy zatěžuje chemií i pár vrstev řasenky, ale právě tady je podstatný rozdíl oproti prodlužovaným řasám. Pečlivá a čistotná žena si totiž řasenku večer odstraní odličovačem a pak použije pleťové mléko a vodu. A řasy si přes noc odpočinou.

Alergička? Řasy neriskujte

Je-li žena alergička s citlivou kůží, na prodloužené řasy by měla raději rovnou zapomenout. Když je využijete pro nějakou příležitost, doporučuje Bohumila Christophová nechat je poté přirozeně vypadat a znovu se do salonu neobjednávat.

„I z vlastní zkušenosti z přímého okolí musím potvrdit, že kdo měl řasy prodloužené několik měsíců v kuse, měl pak potíže. Především s šupinkatou přecitlivělou kůží,“ shrnuje odbornice. „Po odstranění umělých řas se situace upravila, ale až po delší době v řádu měsíců.“

Každý zná svou kůži nejlépe a její reakce také. Žena by proto měla sama dobře zvážit, zda si „může dovolit“ riskovat kvůli kráse.

Chcete prodloužit řasy? Jak snížit riziko:

  • Pokud si chce žena nechat prodloužit řasy i přes riziko, měla by se dobře rozhodnout, komu svěří své oči do péče.
  • Pečlivě vyberte salon. Podívejte se na ženy, které v daném salonu proceduru podstoupily, a na výsledek.
  • Ptejte se, pátrejte na sociálních sítích, říkejte si o recenze.
  • Pozor na velké slevy a „akce“, obvykle totiž platí, že čím lacinější, tím méně kvalitní.
  • Vyhýbejte se dlouhodobému prodlužování řas, mělo by se jednat maximálně o výjimečné příležitosti.
  • Nezanedbávejte hygienu ani při prodloužených řasách.
  • Prodloužení řas není vůbec vhodné pro ženy s alergií, citlivou pletí ap.

Kapky jsou kapku bezpečnější, nejprve ale navštivte očního lékaře

Jsou další z možností, jak pomoci očím mrkat dlouhými řasami. Speciální kapky jsou k očím šetrnější, podporují růst řas a jejich houstnutí. Nejsou ale kapky jako kapky.

„Dříve se jeden typ těchto kapek používal jako lékařský prostředek ke snížení očního tlaku, proti tzv. zelenému zákalu,“ říká Bohumila Christophová. „Kapky ale mohou obsahovat hormony, ty zajišťují velký efekt, ale opět dlouhodobé užívání může znamenat zdravotní potíže.“

To potvrzuje i Pavel Stodůlka, který doporučuje navštívit před používáním kapek k prodlužování řas lékaře. „Před aplikací kapek pacientku prohlédne lékař a zkontroluje nitrooční tlak. Kapky by neměly používat například těhotné a kojící ženy nebo klientky se sklony k zánětlivým onemocněním očí,“ dodává Pavel Stodůlka.

Existují i jiné možnosti, než jsou kapky s hormony, ale nikdy nemají tak intenzivní efekt.

„Jsou to různé přípravky, které vypadají a používají se jako řasenky, roztok se natírá na řasy a látka se nekape přímo do očí. Určitě je to z mého pohledu ‚menší zlo‘,“ uzavírá Bohumila Christophová.

Odborná spolupráce:

Bohumila Christophová

Školící kosmetička Janssen-Cosmetics, soudní znalec v oboru kosmetika-vizážistika.


Prim. MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D.

Přednosta sítě očních klinik Gemini. Má dlouholetou praxi v široké škále očních operací. Přednáší na mezinárodních kongresech, vyučuje v kurzech pro zahraniční oční lékaře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).