Hlavní navigace

Proč tak bolí, když se praštíme do brňavky? A co znamená, když ruka brní trvale?

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Asi jen málokdo někdy v životě nezažil po úderu do lokte ostrou vibrující bolest, která vystřeluje do celé paže. I když jde jen o malou část lokte, dokáže způsobit pořádně nepříjemné chvilky. Dlouhodobé potíže však značí jiný problém, tzv. syndrom kubitálního tunelu.

Proč vlastně úder do brňavky bolí a jak celý mechanismus funguje? Odpověď je celkem jednoduchá.

Co se dozvíte v článku
  1. Při bouchnutí do brňavky nerv rychle vede bolest
  2. Pozor na přílišné namáhání lokte
  3. Syndrom kubitálního tunelu přináší řadu problémů
  4. Možné příznaky syndromu kubitálního tunelu
  5. Léčba syndromu kubitálního tunelu
  6. Jak si můžete pomoci sami

Při bouchnutí do brňavky nerv rychle vede bolest

Bolest nezpůsobuje kost, ale loketní nerv (nervus ulnaris), který probíhá celou paží až dolů do ruky. Po většinu jeho délky ho chrání kosti, svaly a tuk. Na zadní straně lokte je však krytý jenom vazivem a kůží.

Když se v tomto místě udeříte do lokte, stlačí se nerv mezi loketní kost a tvrdý povrch, na který jste narazili. Následuje rychlý nástup ostré bolesti podobné elektrickému šoku, která se šíří po paži a do ruky a doprovází ji zvláštní necitlivost končetiny. I když jde o nepříjemný stav, málokdy způsobuje nějaká poškození a po několika minutách odezní.

Pozor na přílišné namáhání lokte

I když podobnou anatomii mají i další savci, setkávají se s tímto „lidským“ problémem jen zřídka. Zvířata jsou obvykle chráněna mohutnější svalovou hmotou okolo takto citlivého nervu a toto polstrování je chrání před takovýmto nepříjemným zážitkem.

Zatímco úder do „brňavky“ je nepříjemná, ale relativně banální záležitost, trvalá bolest v tomto místě může signalizovat mnohem závažnější problém. Jde o chronický stav, známý jako syndrom kubitálního tunelu. Ten může nastat, pokud dochází k častému, pravidelnému ohýbání lokte, neustálému opírání se o něj anebo pokud zůstává po delší dobu ohnutý, například během spánku nebo telefonování.

Syndrom kubitálního tunelu přináší řadu problémů

Je po syndromu karpálního tunelu druhým nejčastějším onemocněním nervů, patřícím do skupiny úžinových syndromů, tedy takových, kdy je nerv utlačen mezi jinými anatomickými strukturami. K dalším rizikovým faktorům, vedoucím ke vzniku tohoto onemocnění, patří určitá anatomická anomálie, drobný novotvar v oblasti lokte anebo úraz.

Možné příznaky syndromu kubitálního tunelu

  • bolesti na vnitřní straně lokte
  • mravenčení a brnění malíčku a k němu přiléhající poloviny prsteníku
  • zhoršená pohyblivost těchto dvou prstů
  • neobratnost ruky při činnostech vyžadujících jemné pohyby (například zapínání knoflíků)
  • oslabení síly ruky
  • někdy se přidává atrofie svalstva ruky

Pokud máte tyto obtíže, je vhodné navštívit neurologa, který provede potřebná vyšetření. K nim patří elektromyografické vyšetření vodivosti nervů horní končetiny (EMG).

Léčba syndromu kubitálního tunelu

Jestliže se diagnóza syndromu kubitálního tunelu potvrdí, v počátečním stadiu je léčba obvykle konzervativní. Spočívá v omezení činností, které k obtížím vedly. Dále přichází na řadu rehabilitace, dlahování, nesteroidní antirevmatika nebo injekční aplikace kortikoidů.

Pokud tato léčba nevede k ústupu obtíží, je možné provést chirurgický zákrok. Ten uvolní tlak působící na loketní nerv v kubitálním tunelu. Někdy je však tento postup nedostatečný a v takovém případě se provádí přenesení loketního nervu před loketní kloub.

Jak si můžete pomoci sami

Odborníci doporučují pro úlevu od obtíží vyhýbat se činnostem, které loket nadměrně zatěžují. Dále neopírat se zbytečně o loket. Pokud se tomu nelze vyhnout, je dobré si loket podložit měkkou podložkou. A na noc si dát dlahu anebo volně omotat ručník okolo lokte, aby nedocházelo k jeho ohnutí. Jsou to drobnosti, které však ve výsledku mohou přinést velkou úlevu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).