Hlavní navigace

Proč páry řeší svoji neplodnost nejčastěji na podzim?

22. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Experti na neplodnost čelí na podzim přílivu párů, kterým se nedaří počít dítě přirozenou cestou. Počet lidí, kteří vyhledají pomoc reprodukčních specialistů, roste ve srovnání s létem až o 25 %.

„Podzimní měsíce jsou spojeny s rapidním nárůstem léčebných cyklů. Po dovolených k nám vyrážejí psychicky odpočinuté páry, aby pohnuly s procesem, na jehož konci je dítě,“ říká specialista na umělé oplodnění Tomáš Vránaostravské kliniky Reprofit. Zatímco o letních prázdninách využívají možnosti umělého oplodnění na klinikách lidé, kteří mají v práci volno, tedy především pedagogové, na podzim začínají chodit ti, kteří by už rádi slavili Vánoce s nadějí na narození potomka.

„Podzim je obecně vnímaný jako silně pracovní a v tomto zápalu jsou ti, kterým se nedaří počít, více ochotni situaci řešit a investovat do ní čas a energii,“ vysvětluje specialista. Tradiční „podzimní nával“ na klinikách potvrzuje i lékař z IVF Clinic Olomouc Štěpán Machač: „Trend je jednoznačně daný návraty z dovolených a blízkostí Vánoc. Říjen a listopad jsou měsíce s největším počtem IVF cyklů.“  Podle slov Pavla Otevřela, vedoucího lékaře brněnské kliniky Reprofit, čelí i oni stejnému „boomu“ příchozích v tomto období.

Galerie: Rodí starší ženy. Riziko vývojových poruch stoupá

Sedm let čekali na miminko. A dočkali se

Problémy s plodností má v tuzemsku až čtvrtina párů. Přitom na vině nemusí být, jak se často traduje, dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce. „Problémy s otěhotněním nejsou způsobeny antikoncepcí jako takovou, ale jsou dány biologicky – tedy čím vyšší věk ženy, tím nižší přirozená plodnost,“ vysvětlila nám již dříve Lenka Hromadová, vedoucí lékařka brněnské kliniky Repromeda. Nejčastěji tedy přicházejí řešit potíže s početím páry mezi 35. a 42. rokem života.

Jednou z žen, které s pomocí reprodukční medicíny začaly řešit touhu po dítěti, je Jana z Ostravy. Ta na kliniku zavítala ve třiceti sedmi letech, když se předtím pokoušela s manželem sedm let neúspěšně o miminko. „Známe se od čtrnácti let, oba jsme měli skvělou práci, a tak jsme na založení rodiny začali pomýšlet až když jsme překročili třicítku,“ vzpomíná Jana.


Autor: Depositphotos.com

Sedm let nemohla přirozeně otěhotnět, před třemi lety se jí však narodil syn a před půl rokem dcera

„Mysleli jsme si, že vše půjde hladce, ale nešlo. Přibližně sedm let jsme se pokoušeli o dítě přirozenou cestou, a když se stále nedařilo, byli jsme frustrovaní. Bavili jsme se i o adopci. Přestože jsme ani jeden neměli žádný vážný zdravotní problém, dítě nepřicházelo, zřejmě tu sehrál negativní roli náš věk. Oba jsme ale děti moc chtěli a když mě můj gynekolog upozornil na s věkem tenčící se šance počít vlastní dítě, už jsem neotálela. Přibližně ve třiceti sedmi letech jsem začínala s cyklem na reprodukční klinice. Hned napoprvé se lékařům podařilo odebrat asi deset vajíček, z toho byla půlka životaschopných. A z nich se mi před třemi lety narodil syn a před půl rokem dcera.“

TIP: Je nutná neschopenka po IVF? Podle odborníka na asistovanou reprodukci ne 

Neházejte flintu do žita

Podle odborníků se v pozdějším věku podaří s pomocí umělého oplodnění otěhotnět přibližně 65 % párů. V České republice podstoupily neplodné páry v loňském roce kolem 24 000 cyklů, z toho přibližně 4400 za pomoci darovaných vajíček.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).