Hlavní navigace

Přístroje alternativní medicíny - okleštěná parodie přírodních věd

5. 1. 2012

Sdílet

Před časem jsme se věnovali zázraku na léčení všech neduhů jménem Zapper. Článek vzbudil značný ohlas. Podobných přístrojů je k dostání celá řada. Některé jsou ještě bizarnější.

Současná západní medicína je založená na důkazech. Její léčebné postupy jsou důkladně prověřeny metodami přírodních věd. Doktoři je začínají ordinovat pacientům, až když je relativně jisté, že fungují a že jim neublíží. Slovo relativně je velmi důležité. V přírodních vědách totiž žádná jistota neexistuje, existují jen pravděpodobnosti. Léčba se považuje za účinnou, pokud je pravděpodobnost jejího přínosu, ověřená v náročném procesu klinických zkoušek, dostatečně vysoká. Kromě hlavního proudu se můžeme setkat i s medicínou alternativní.

Články z rubriky: Alternativní medicína

Ta bývá založena v lepším případě na tradičních postupech, často velmi starých, v horším případě na okleštěné parodii přírodních věd. Mezi provozovateli alternativní medicíny jsou jak lidé, kteří jejím postupům skutečně věří, tak podvodníci, přiživující se na lidském neštěstí. Některé alternativní postupy jsou neškodné a znamenají nebezpečí maximálně pro vaši peněženku. Jiné vás mohou ohrozit svou neúčinností, pokud jim dáte přednost před konvenční medicínou. Další mohou být přímo zdraví škodlivé.

Jsem poslední člověk, který by chtěl alternativní medicínu zakazovat. Pokud si někdo myslí, že mu krabička v hodnotě dvou stovek, koupená za dvanáct tisíc, generující slabý elektrický proud, nějak prospívá, nechť si ji pořídí. Nejsem v zásadě ani proti zneužívání lidské hlouposti, protože je považuji za páteř veškeré ekonomiky. Vadí mi ale, když výrobci paléků zneužívají situaci trpících nebo umírajících lidí, kterým už lékaři nemohou pomoci, k vlastnímu obohacování. Podle mě je to případ minimálně části pseudovědeckých přístrojů, na něž jsem narazil.

Plazmový generátor

Čtenářům Vitalie je už známá firma Z-technology s.r.o., vyrábějící Zappery. Kromě nich si na webu zapper.cz můžete objednat i Syncrometer. Je to zařízení, jež poprvé zkonstruovala vynálezkyně Zapperu Hulda Clarková. Slouží k diagnostice všech nemocí.

Podle amerických médií Clarková s jeho pomocí přesvědčovala své klienty, že mají rakovinu nebo nějakou jinou nemoc a že musí podstoupit terapii na její klinice. U Z-technology stojí pět a půl tisíce. Když si ho koupíte, budete ale pravděpodobně brzo potřebovat Zapper za dalších deset tisíc.


Autor: www.zapper.cz

„Plazmový generátor RPZ 14 je experimentální přístroj a není rozhodně zamýšlen k léčení či ošetřování nemocí,“ kryje si záda prodejce

Firma prodává ještě několik podobných podezřelých zařízení. Nejvíc ze všech mě zaujal Plazmový generátor RPZ 14. Nejpozoru­hodnější je na něm cena. Stojí sto třicet tisíc. Web zapper.cz uvádí kontakty na celkem osmadvacet pracovišť provozujících přístroj v Česku a na Slovensku – pokud si tato pracoviště přístroje zaplatila, stály dohromady přes tři miliony šest set tisíc korun. Tomu říkám kšeft. Přitom stačí projít zahraniční zprávy, aby bylo člověku jasné, že plazmové generátory jsou stejně pochybné zboží jako Zappery.

Vycházejí z koncepce amerického vynálezce Roayla Rifeho. Ten proslul mimo jiné i objevem super silného mikroskopu, schopného ničit bakterie, které nikdo nevidí. Plazmový generátor by se měl „naladit na elektrické impulsy vysílané nemocnou tkání a nasměrovat na ni energii o stejné frekvenci, která ji zničí“. Je to nesmysl. Sám Rife zemřel v roce 1971, jenže v osmdesátých letech přišla jeho zařízení znovu do módy, zejména kvůli knize Barryho Linese The Cancer Cure That Worked (Lék na rakovinu, který fungoval). Za posledních třicet let bylo ve Spojených státech i jinde na světě v souvislosti s Rifeho vynálezem odsouzeno několik lidí. Obvinění zahrnovala klamání zákazníků, prodej neužitečných zařízení, ale i smrt pacientů, kteří si zvolili plazmové generátory místo konvenční léčby a na svoje rozhodnutí doplatili.

Snažil jsem se kontaktovat pracoviště provozující generátory v České republice. Většinou se mnou nikdo nechtěl mluvit. Štěstí jsem měl jen s paní Alenou Menšíkovou z Frýdlantu nad Ostravicí a inženýrem Josefem Kovářem z Brna.

Jako první jsem se zeptal na princip přístroje. Podle paní Menšíkové je „dost složitý“  a nedá se stručně vysvětlit. Při vyšetření napřed určí „sekvence“, pak následuje léčba. Úvodní diagnostické sezení je za tisícovku, další terapeutická, která trvají hodinu, za dvě stovky. Když jsem se poprvé dovolal inženýru Kovářovi, prohlásil, že „má měření“ a že mu mám zavolat později. Moje otázka ohledně principu přístroje ho překvapila, jelikož všechno je prý na webu firmy Z-technology. Pětadvacetikilovou bednu za sto třicet tisíc si koupil pro svoje vlastní zdraví.

Podle jeho tvrzení skutečně pomáhá lidem, on sám ji používá pro svoje známé. Terapie může trvat jen několik minut, nebo i několik desítek minut. Záleží na konkrétním problému: „Každý virus má totiž tři frekvence – horní, dolní a střední.“ Orientační počet ošetřených klientů mi nechtěl prozradit.

Imago, Oberon a Metatron

Před Rifeho přístrojem varuje například Americká společnost pro rakovinu. Řadí ho do kategorie alternativních terapií, založených na nějaké formě elektromagnetického záření. Spadá tam i řada dalších přístrojů, z nichž některé jsou k dostání i v Česku. Vydolovat z jejich prodejců nějaké informace je ale složité, zvlášť když řeknete, že o přístrojích chcete napsat. Dobrý příklad je několik typů zařízení Senzitive Imago, prodávaného u nás firmou společností GK Vital. Ta podle svého webu stojí i za asociací pro alternativní medicínu Bioar Altermedicum.

Deklarovaný princip připomíná předchozí instrument. Každá nemoc vyzařuje elektromagnetické záření o určité frekvenci. Detailním vyšetřením všech frekvencí se dá zjistit, co vám všechno je. Nějak zřejmě září i DNA, takže si s pomocí přístroje můžete stanovit i výskyt nemocí dědičných. V další fázi přístroj škodlivé frekvence ve vašem těle přeladí. Tím vás vyléčí a vy odcházíte zdraví a šťastní do záře zapadajícího slunce.

Ba co víc, můžete se na tom pěkně napakovat. Obchodní stránka věci je víc než zajímavá. Zařízení Senzitive Imago si včetně školení v jeho používání můžete pořídit za pouhých sto padesát tisíc. Pokud budete brát tisícovku za vyšetření a seženete pět pacientů denně, stačí, abyste pracovali deset dní v měsíci, a investice se vám začne do tří měsíců vracet. Nekupte to!

Můj telefonát do sídla prodejce zvedla sekretářka, která podle svých slov ve společnosti pracovala jen několik měsíců. Veškeré mé dotazy ohledně principu přístroje zodpoví „doktor“, který je ovšem momentálně v Londýně. Po prvním telefonátu se mi však už nepodařilo do firmy dovolat. Zařízení má „certifikaci Evropské unie jako medicínský přístroj“, podrobnosti o ní ví opět jen doktor. Stejně je to i s klinickými zkouškami, prokazujícími jeho účinek.

Kromě Imaga a plazmového generátoru se dají sehnat ještě dva další přístroje, o nich se mi už nepodařilo zjistit skoro nic. Jmenují se Oberon a Metatron. První by měla být starší verze druhého. Vyrábí je původně Institut praktické psychofyziky (sic!) v Rusku. Přístroj nějak sejme aktivitu jednotlivých neuronů v mozku propojených s tělesnými orgány. Najde chyby a změnou aktivity příslušných neuronů je opraví. Stejně jako u předchozího případu jste po zásahu vyléčeni a žijete zdravě a šťastně až do smrti…

Elektroakupunktura a příbuzenstvo

Další velmi zajímavý instrument se jmenuje Salvia. Propaguje ho MUDr. Josef Jonáš. Jméno přístroje znamená latinsky „šalvěj“, což má zřejmě souvislost se svéráznou naukou, která už dr. Jonášovi zajistila dva Bludné balvany, udělované spolkem Sysifos. Ve svém léčebném systému kombinuje elektroakupunkturu (vizte dále) s vlastním vynálezem, vše léčícími kapkami Joalis.

Salvia slouží k diagnostice. Podle Marie Dražilové z Klubu přátel doktora Jonáše, je prvním krokem celého diagnostického postupu „vegetativně funkční test“. Při něm se klientovi přiloží na akupunkturní bod na dlani „ampule s nahranými informacemi o daném orgánu, například slezině“. Zároveň se měří změna elektrické vodivosti. Podle naměřené reakce jsou pak klientovi předepsány příslušné kapky. Cena preparátů se pohybuje zhruba od dvou set do sedmi set korun. Na Z-technology nebo GK Vital/Bioar tedy doktor Jonáš ani zdaleka nemá.

Zařízení samotné je modifikovaná verze aparátu pro tzv. Elektroakupunkturu dle Volla (EAV). Je to metoda, oficiálně uznaná Českou lékařskou komorou jako nevědecká, leč rozšířená. Spočívá rovněž v měření změny elektrické vodivosti kůže, na jehož základě se pak předepisují homeopatické léky. Metodu praktikuje například MUDr. Boris Hynek z Rychnova nad Kněžnou. Ten si je podle vlastních slov vědom, že „medicína založená na důkazech metodu nepřijímá“. Důvodem jsou prý „těžko zaznamenatelné změny stavu akupunkturního bodu“.


Autor: todayshow.com

Paul Karason, nejslavnější „modrý muž“ přezdívaný Taťka Šmoula po samoléčbě roztokem stříbra

Zkušený diagnostik dokáže podle dr. Hynka s pomocí metody rozpoznat veškeré nemoci. Nutno poznamenat, že dr. Hynek zněl nejseriózněji ze všech zastánců alternativní medicíny, se kterými jsem při shánění informací pro tenhle článek mluvil. To ale neznamená, že jsem mu uvěřil. Ani náhodou.

Koloidní stříbro

Poslední kategorie přístrojů, na niž jsem narazil, jsou zařízení k výrobě koloidního stříbra, jehož částice by měly zabíjet bakterie a viry. Vyrábí se z tyčinek ryzího pevného stříbra, které se za pomoci elektrického proudu rozptýlí v destilované vodě. Stříbro skutečně má desinfekční účinky a dříve se využívalo i v konvenční medicíně. Prospěšnost užívání koloidního stříbra není podpořena žádnou nezávislou vědeckou studií.

Podle americké vládní agentury Národní centrum pro doplňkovou a alternativní medicínu nemá koloidní stříbro v lidském těle žádnou funkci, zato může mít několik škodlivých účinků. Nejznámější je argyrie, což je změna zabarvení kůže i vnitřních orgánů do modrošedé. Kromě ní může způsobovat i neurologické problémy, včetně záchvatů, poškození ledvin, žaludku, únavu a bolesti hlavy. Ovlivňuje rovněž příjem některých léků.

Mluvil jsem s provozovatelem webu stribro.com, který nechtěl sdělit své jméno. Koloidní stříbro chápe jako alternativu k antibiotikům, jež není pro farmaceutické společnosti zajímavá, a proto se nestala součástí hlavního proudu medicíny. Připravuje si ho sám pro sebe a své přátele a užívá zhruba jednu polévkovou lžíci denně. Dělá to proto, že účinkům stříbra skutečně věří.

Na přístrojích k výrobě stříbra je nejzajímavější, že jsou často prodávány společně s dalšími přístroji, které už jsem zmínil. Platí to obecně – všechny alternativní metody jsou navzájem propojeny, ač je jejich vzájemná souvislost často jen mlhavá.

Varovné signály

Po zveřejnění textu o Zapperech se mi ozvala čtenářka, která se o podivné instrumenty intenzivně zajímala. Z pozice potenciální zákaznice oslovila několik operátorů a výrobců zařízení, a zjistila, že se vzájemně znají a odkazují. Zástupkyně GK Vital/Bioaru jí sdělila, že konkurenční plazmový generátor je účinný, ale jejich Senzitive Imago je lepší, protože dokáže „připravit individuální frekvenci“. Léčí „biorezonancí i pomocí spektronozodů“.

Imago by mělo podle výrobce „pokrývat jak diagnostiku, tak i léčení“. U plazmového generátoru firmy Z-technology je to složitější. Dva mnou oslovení provozovatelé se nezmiňovali o nutnosti vyšetření s pomocí jiného zařízení. Čtenářka byla v jednom případě odkázána na diagnostické vyšetření Salvií, ve druhém případě buď Oberonem, nebo Imagem.

Vyjádření ČOI

Stejně jako v případě Zapperů jsem se na všechny přístroje zeptal České obchodní inspekce.

  • ČOI se nyní zabývá výrobky Zapper according to Dr. Hulda Clark, Super Ravo Zapper a Metatron.
  • Výrobci Salvie-M, spol. DanTek, s.r.o., udělila ČOI pokutu, protože uvedl na trh výrobek s ES Prohlášením o shodě, na kterém jsou uvedeny neplatné právní předpisy a normy. DanTek Salvii-M zařadil jako zdravotnický prostředek tř. I, bez měřicí funkce, nesterilní. DanTek sdělil ČOI, že je mu známo, že během distribuce je jeho návod k použití výrobku pozměňován, a tvrdil, že zatím není schopen tomu zabránit.

Určitě se mi nepodařilo prozkoumat všechna podezřelá alternativně medicínská zařízení, která jsou u nás k dostání. Jejich prodejce je těžké kontaktovat. Jejich weby připomínají svou strukturou link farmy s množstvím opakujícího se obsahu. Už tohle by mělo na racionálně uvažujícího člověka působit jako varovný signál.

Netroufám si posoudit, zda prodejci a provozovatelé přístrojů opravdu věří v jejich účinky, nebo zda se jen snaží využívat lidské naivity či zoufalství. Odpověď bude asi někde uprostřed a bude se lišit případ od případu.

Věřím, že to brzo zjistí příslušné úřady. Neochota komunikovat s médii svědčí spíš o první možnosti. Jednatel Z-technology, Pavel Eiselt, se se mnou napřed odmítl bavit o principu svých přístrojů i důkazech jejich účinnosti ve formě klinických zkoušek. Zato mi napsal, že informace v mém předchozím článku „jsou zcela zcestné a ve většině naprosto lživé“. Později se ozval znovu. Věří účinkům zařízení, které prodává. „Nejsme žádní podvodníci, osobně bych se se svým svědomím, kdybych prodával nefunkční věci, nevypořádal. Jsem poctivý člověk,“ uvedl.

Zdroje a odkazy:
http://www.can­cer.org/Treat­ment/Treatmen­tsandSideEffec­ts/Complementa­ryandAlternati­veMedicine/Ma­nualHealingan­dPhysicalTouch/e­lectromagnetic-therapy
http://www.bi­osensetiv.cz
http://www.bio-com.cz/
http://www.sy­sifos.cz/index­.php?id=vypis&sec=1237­224419
http://www.sy­sifos.cz/index­.php?id=slovnik
http://www.jo­alis.cz/
http://www.jonas-klub.estranky.cz
http://www.dr­.hynek.eu
http://nccam.nih­.gov/health/sil­ver/

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Píše o vědě. Vystudoval ekologii na Univerzitě Karlově v Praze. Momentálně studuje ještě psychologii na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, kde i žije. Baví ho čtení, psaní, běhání, kulečník a spánek.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).