Hlavní navigace

Přísně tajné: hemoroidy

8. 2. 2010

Sdílet

Kolují o nich vtipy, ale nikdo by nepřiznal, že jeho samotného sužují. Lékaře se stydíme vyhledat, ostych nám nedovolí toto téma otevřít ani před partnerem či partnerkou.

A tak se radši léčíme svépomocí a necháme se jimi obtěžovat třeba i několik let. Řeč je o hemoroidech, lidově nazývaných píštěl, zlatá žíla nebo často také hemeroidy.

Hemoroidy získaly jméno z řeckého haima (krev) a rheo (téci) a volně přeloženo označují tekoucí krev či tok krve. Že se vás tohle onemocnění týká, poznáte právě ve chvíli, kdy na toaletním papíru objevíte krev nebo také slabé krvavé žilky na stolici. Dalším ukazatelem vedoucím k diagnóze hemoroidů je pálení či svědění konečníku při vyprazdňování. Za krví ve stolici se může schovávat i nádorové onemocnění konečníku a tlustého střeva, proto s návštěvou lékaře neotálejte. „Krvácení z konečníku nemusí být jen z důvodu hemoroidálního onemocnění, proto doporučuji vyhledat specializovaného lékaře proktologa, který určí důvod těchto potíží. Takové krvácení může ukazovat na daleko závažnější onemocnění.“ uvádí chirurg MUDr. PETR ANDĚL.

O nemoci: Hemoroidy

lékař

Jedná se o nemoc žilního systému a postihuje až 50 % populace, nejčastěji ve věku 45–60 let, častěji muže než ženy. Žilní pleteně se mohou plnit krví a vytvářet uzly – hemoroidy. Při výrazném zvětšení mohou vyhřeznout z konečníku ven a jsou pak viditelné a krvácejí. Rozdělují se na vnitřní a vnější; vnitřní hemoroidy jsou uloženy uvnitř v konečníku a mohou sklouzávat a vyhřezávat do řitního kanálu. Typickým příznakem je jasně červená krev při odchodu stolice, může docházet i k silnějšímu krvácení. Určitý vliv na tvorbu vnitřních hemoroidů má pravděpodobně i genetika nebo sklon k tvorbě křečových žil. Zevní hemoroidy jsou malá vyklenutí kolem řitního otvoru, většinou jde o namodralé váčky velikosti fazole a průvodním jevem je silné svědění a pálení.

Nejčastější příčiny vzniku onemocnění:


  • sedavý způsob života (sedavé zaměstnání)
  • choroby žilního systému (např. křečové žíly)
  • nadužívání projímadel
  • strava s nízkým obsahem vlákniny
  • kořeněná jídla
  • častá jízda na kole
  • těhotenství

Co můžeme udělat my sami

Velmi důležitá je především prevence spočívající ve změně životosprávy, příjmu potravy s vysokým podílem vlákniny, dostatku tekutin a aktivního pohybu.

Jestliže se u vás již nějaké potíže projevily a lékař určil jako příčinu právě hemoroidy, je léčba odvozena od toho, jaký stupeň nemoci u vás nastal. V častých případech stačí nasazení medikace a není nutné podstoupit ambulantní zákrok či operaci.

Ulevit od bolesti a svědění, případně je trochu zmírnit můžete použitím polštářku na židli, dbejte také na zvýšenou hygienu v oblasti konečníku a, je-li to možné, sprchujte se vlažnou vodou po každém vyprázdnění nebo použijte bidet. Dále se doporučuje sedací koupel připravená s odvarem z dubové kůry nebo listu ořešáku, která postižené místo zklidní, stáhne zanícené cévy a urychluje zahojení.

Lékárnice BOHUSLAVA MACHOLDOVÁ říká: „Nejčastěji si lidé diagnostikují tohle onemocnění sami a snaží se vyléčit pomocí mastí a čípků, které jsou k dostání bez předpisu a stojí okolo stokoruny.“

Trápí vás hemoroidy? A tajíte to?

Čtěte téma: Zácpa – delikátní problém, který se vám může vymstít

Když je nutný chirurgický zákrok

Pokud medikamenty nestačí, je nutné se nemoci zbavit s pomocí lékařů. Dnešní medicína nám nabízí celou řadu ambulantních léčebných postupů nebo operací pro odstranění tohoto bolestivého onemocnění a jednotlivé zákroky závisí na tom, v jakém stadiu hemoroidální nemoc je. Léčba probíhá laserem, zmrazením při nízké teplotě (-90 °C až –190 °C) nebo se hemoroidální uzly odstraňují teplem. Další možností je tzv. Barronova liga­tura – do konečníku se vsune trubička, která roztáhne svěrač a umožní tak hemoroid sevřít kleštičkami speciálního nástroje. S jeho pomocí se nasadí elastická gumička, která zabrání zásobení hemoroidu krví; ten pak odumře a za několik dnů se sám vyloučí spolu se stolicí.

operace

Chirurgické odstranění hemoroidů je bezbolestné a je prováděno laserem. Cena tohoto zákroku se pohybuje okolo 8000 Kč a trvá přibližně 30 minut. Operace je prováděna v lokální anestezii, při které se žilní uzlíky odstraní laserovým paprskem, a přibližně hodinu po zákroku může pacient odejít domů. Pokud se neobjeví komplikace, zbývají tři kontroly a léčba je u konce.

Stále častěji se objevuje léčba Longovou metodou, kterou před 17 lety poprvé předvedl profesor Antonio Longo. Jde o operaci, která se provádí šicím přístrojem – staplerem – uvnitř konečníku. Označení stapler, neboli „sešívačka“ nese proto, že ihned po odříznutí a odstranění nemocné tkáně vtáhne vyhřezlou sliznici zpět a sešije přerušenou tkáň zpátky k sobě. Při použití této metody k odstranění přebytečné tkáně nedochází na samém kraji konečníku, kde je každý zákrok bolestivý díky velkému množství nervových zakončení, ale o několik centimetrů výše, kde již sliznice není tolik citlivá. Oblíbená je mimo jiné i proto, že je minimálně bolestivá a pooperační bolesti jsou výrazně menší než po klasické operaci. I přes vyšší cenu zákroku, která je přibližně 12 tisíc korun, je stále více pacientů, kteří jsou operováni právě Longovou metodou.

Pokud máte podezření na hemoroidy nebo se s nimi už potýkáte sami, vyhledejte bez ostychu pomoc lékaře. Od toho tu je. Čím dříve se začne s léčbou, tím dříve se zbavíte nepříjemných průvodních jevů.

Ilustrační foto: agentura SXC, Dreamstime

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).