Hlavní navigace

Při silné menstruaci pomáhá citron

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Křehká hormonální rovnováha ženského cyklu může být snadno narušena. Obvykle za tím stojí fyzická i psychická nepohoda. Rychlou pomoc od těchto potíží můžeme najít v přírodní terapii.

Silné menstruační krvácení (menoragii) obvykle způsobuje hormonální nerovnováha (nadměrná stimulace estrogenu, které podporují růst děložní sliznice), zánětlivé procesy v malé pánvi, endometrióza, antikoncepce, myomy.

Těžké krvácení může vyvolat i špatná výživa a psychická nepohoda. Už naše babičky říkávaly, „že když je žena nešťastná, pláče i její podbřišek“.

Začněte den s citronovým nápojem

Šťáva z citronů pomáhá při silné menstruaci zmírňovat krvácení. Týden před plánovanou menstruací popíjíme ráno a večer citronový nápoj.

Citronový nápoj

Potřebujeme: čerstvě vymačkanou šťávu z 1 citronu, 3 dl vlažné vody
Postup: Citronovou šťávu smícháme s vlažnou vodou a vzniklý nápoj hned vypijeme.

Nezapomeňte ani na přísun železa, zinku, nenasycených mastných kyselin a vitaminů skupiny B. Silné krvácení může způsobit i anémii, proto je důležitý pravidelný přísun cenných látek. Největší přírodní zdroje železa, zinku a nenasycených mastných kyselin omega 3 a omega 9 jsou dýňová a lněná semena. Lisují se z nich vysoce kvalitní oleje, které by v našem jídelníčku rozhodně neměly chybět. Doporučené dávkování je 1× denně 1 lžičku od každého oleje.

Bylinky při silné menstruaci

Ke zmírnění krvácení můžeme popíjet některý z bylinných čajů.

Čajová směs na silnou menstruaci

Potřebujeme: 1 lžičku hluchavky, 1 lžičku šalvěje, 1 lžičku kontryhele, 3 dl vroucí vody
Postup: Bylinky smícháme, přelijeme je vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Poté přecedíme. Tento čaj popíjíme 2× denně po dobu 6 týdnů.

Čajová směs při nadměrném krvácení

Potřebujeme: 1 lžičku kontryhele, 1 lžičku řebříčku, 1 lžičku měsíčku, 1 lžičku šalvěje, 3 dl vroucí vody
Postup: Léčivky smícháme, přelijeme je vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme. Tento čaj popíjíme 2× denně po dobu 6 týdnů.

Relaxace nastolí klid v duši

Čím si ještě můžeme pomoci? Koupelemi, vonnou masáží i dalšími relaxačními technikami. Všechny tyto léčebné postupy můžeme provádět souběžně.

Sedací šalvějová koupel

Potřebujeme: 1 hrst šalvěje, 1 litr vroucí vody, dětskou vaničku (či větší nádobu), ručník
Postup: Léčivku zalijeme vroucí vodou a vše necháme 30 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a čaj přilijeme k teplé vodě do vaničky. Sedací koupel by měla trvat 10 minut. Sedací koupel provádíme po dobu 7 dní (nejlépe týden před plánovanou menstruací).

Voňavá masáž při nadměrném krvácení

Potřebujeme: 2 lžíce mandlového oleje, 2 kapky 100% přírodního éterického oleje ze skořice, 2 kapky éterického oleje z borovice, 1 kapku éterického oleje z cypřiše
Postup: Přísady smícháme a vzniklou směs si jemnými krouživými pohyby vmasírováváme do oblasti podbřišku. Potom si ještě můžeme dopřávat půl hodinovou relaxaci.

Obklad z jablečného octa zklidní podbřišek

Potřebujeme: 2 lžíce kvalitního jablečného octa, 1 dl vlažné vody, utěrku
Postup: Vinný ocet smícháme s vodou a do této směsi namočíme utěrku. Tu si pak přiložíme na podbřišek a vše necháme 30 minut působit. V této době si můžeme dopřát relaxaci.

V období menstruace bývají ženy velmi rozptylovány svými fyzickými obtížemi a psychickými změnami. Cílené uvolnění poskytuje jednoduchou a rychlou techniku, jak tyto vjemy na chvíli vytlačit ze svého vědomí, takže se ženy mohou soustředit na své vnitřní já a vnímat jeho mír a klid. S pomocí cílené relaxace jsou rovněž schopné zvládnout obtíže, které by je jinak velmi vyčerpávaly. Navíc odstranění pocitů nervozity a neklidu s sebou přináší celou řadu pozitivních účinků na zdraví.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).