Hlavní navigace

Přehled domácích testů na covid: jak se dělají a kolik stojí?

3. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Velké testování veřejnosti je podle odborníků jednou z cest, jak se dostat z pandemie. Firmy už mají povinnost testovat své zaměstnance. Jaké ale máte další možnosti pro samotestování v domácích podmínkách? Vitalia.cz připravila přehled některých dostupných testů.

Domácí testy na COVID-19 jsou jednou z možností, jak se chovat zodpovědně například před návštěvou příbuzných. Kdo si nechce rezervovat termíny a dopravovat se na přesný čas na místa, kde se zdarma provádějí antigenní testy pro veřejnost, možnosti má.

Pohodlí a bezpečí domova je samozřejmě vykoupené tím, že si zájemce testy sám zaplatí. Ceny jsou různé, provedení testů také, ale společný znak mají všechny. Nejde o nepříjemný výtěr z nosohltanu, který má ostatně provádět školený zdravotník, ne laik, takže logicky pro samotestování nejsou vhodné.

Vybrali jsme testy, ke kterým se laik snadno dostane díky e-shopům nebo nově také některým lékárnám. Situace se ale mění ze dne na den, protože o testy stoupá zájem. 

Co se dozvíte v článku
  1. Kloktací PCR test – Gargtest
  2. Test na COVID-19 z moči
  3. Lízátkový (houbičkový) test
  4. Antigenní testy Humasis
  5. Kolik stojí domácí testy na COVID-19

Kloktací PCR test – Gargtest

Test vyvinuli čeští vědci z Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a společností AUMED a.s. a IntellMed, s.r.o. Funguje na PCR principu jako klasické a nejznámější výtěrové testy nosohltanu. 

„Spolehlivost kloktacích odběrů je srovnatelná s výtěrem přes tyčinku. Srovnávací studie ukázala, že rozdíl mezi oběma způsoby odběru je asi 3 až 3,5 procenta v citlivosti, což je statisticky nevýznamné číslo,“ říká Marián Hajdúch, šéf projektu a ředitel olomouckého Ústavu molekulární a translační medicíny.

Jak funguje

Klíčovou výhodou kloktacího testu má být jeho jednoduchá proveditelnost. Vyšetřovaný si nabere obyčejnou pitnou vodu do odměrky, která je součástí balení, a po dobu 20 až 30 sekund si vykloktá dutinu ústní a hltan. Obsah odměrky následně vyprázdní z úst do přiložené odběrové zkumavky, v níž je transportní prášek, a odevzdá ji kurýrovi, který ji přivezl. Řidič logistické služby vzorky následně sveze do testovací laboratoře.

Kdy vidíte výsledek

Testovací sadu přiveze i odveze kurýr. Výsledek se dozvíte do 36 hodin od odevzdání vzorku kurýrovi.

Kde ho koupíte a kolik stojí 

Test je možné objednat na Testujvklidu.cz a na Pilulka.cz. Cena je 1399 Kč a zahrnuje testovací sadu, dopravu kurýrem i samotné otestování vzorku v laboratoři metodou PCR. Současně lze získat i certifikát např. kvůli cestování, pak kompletní cena činí 1949 Kč.

Výhody/nevýhody

Velkou výhodou je, že test splňuje všechny potřebné standardy a jeho výsledek je díky certifikaci CE IVD uznáván napříč Evropskou unií – neboli můžete s ním vycestovat a bude uznaný jako platný. Nevýhodou je jednak vysoká cena a také fakt, že je zatím dostupný pouze na území Prahy a v obcích do 10 km od Prahy. Další místa jsou ale v jednání.


Test na COVID-19 z moči

Je jednoduchý a bez nepříjemných stěrů, provedením připomíná těhotenský test. Test z moči zjišťuje přítomnost určitých – a pro virus COVID-19 specifických – aminokyselin. Pracuje na základě sledování přítomnosti aminokyselin serinu, argininu a dalších látek. Právě tyto aminokyseliny totiž tvoří základní proteinovou strukturu viru COVID-19. Test díky svému principu dokáže přibližně zobrazit i nálož viru v těle – tedy to, jak je případná infekce rozsáhlá. 

„Testy z moči nemusí provádět školená osoba, protože se při nich nijak nezasahuje do lidského organismu. Lidé se proto mohou takto testovat sami doma, například pokud mají podezření, že se setkali s nakaženou osobou,“ popisuje možnosti testování z moči Jan Martinec ze společnosti, která tyto testy dodává. O testy je podle něj velký zájem, měly by být přesné z 90,5 %.

Jak funguje

Nejprve se odebere moč do přiložené nádobky, poté se přidá zkumavka a moč do ní začne podtlakem proudit. Následně se zkumavkou patnáct vteřin třepe a poté se nechá vzniklá pěna spadnout. 


Autor: Mobler.cz

Kdy vidíte výsledek

Výsledek je viditelný bezprostředně po provedení testu. Tam, kde končí vytvořená pěna, se v různých zónách objeví výsledek. Podle úrovně pěny ve zkumavce se dokonce stanoví přibližná virová nálož nebo případná negativita.

Kde ho koupíte a kolik stojí 

Výhradním distributorem testů je Mobler.cz. Jeden test stojí 349 Kč.

Výhody/nevýhody

Velkou výhodou testu je, že přítomnost viru odhalí velmi brzy. Testované látky jsou totiž v moči přítomné velmi brzy po nákaze. Nakaženou osobu je tudíž možné odhalit ještě před propuknutím příznaků nemoci a v době, kdy běžný antigenní test ještě pozitivitu neukáže, ale testovaná osoba už může nakazit ostatní. Brzy odhalená nákaza navíc umožňuje včasné nasazené léčby a může snížit riziko závažného průběhu nemoci. Výhodou je i – proti jiným variantám – příznivější cena. Nevýhodou je, že test funguje pouze orientačně, nenahrazuje antigenní nebo klasické PCR testy, nutné například pro cesty do zahraničí.


Lízátkový (houbičkový) test

Jde o novou metodu pro antigenní testování na koronavirus ze slin. Test spolehlivě detekuje i nové mutace koronaviru. Používá se již například v Rakousku, Německu, Itálii nebo Španělsku.

Jak funguje

Odběr vzorku se provádí vložením speciálního odběrového tamponu, „lízátka“, do úst testovaného. K odběru slin stačí ponechat testovací tampon v ústech po dobu devadesáti vteřin. K vyhodnocení nejsou potřeba žádné další přístroje ani pomůcky, testovací kazeta pro odečtení výsledku je již součástí setu. 


Autor: QuickSeal

Kdy vidíte výsledek

Výsledek, vykazující vysokou míru přesnosti, je k dispozici do 15 minut.

Kde ho koupíte a kolik stojí 

Test nabízejí například lékárny Pilulka a Dr. Max, standardně je zatím distribuován v baleních po 20 ks za 3890 Kč (1 test vyjde na necelých 200 Kč). Dostupné bude také balení po 1 ks, a to exkluzivně pouze v síti lékáren Dr. Max.

Výhody/nevýhody

„Největší výhodou testu je snadné použití, komfort testovaného a rychlý výsledek,“ uvádí obchodní ředitel společnosti QSI, výhradního distributora testů, Michal Továrek. Test je velmi šetrný a za příznivou cenu. Budoucí možnost koupit jen jeden je také velkou výhodou.


Antigenní testy Humasis

Testy korejské společnosti dostaly výjimku ministerstva zdravotnictví, a jsou tak povolené k použití laické veřejnosti pro domácí samotestování. Ministerstvo zdravotnictví v posledních dnech schválilo k samotestování více antigenních testů, které s novým nařízením, o němž jsme informovali zde, využívá stále více firem pro své zaměstnance. Přehled povolených testů je k dispozici zde a situace se neustále vyvíjí. 

Jak funguje

Vlastní testování je velmi jednoduché. Provádí se ve 3 krocích. Nejprve si testovaný provede výtěr z nosu (ne nosohltanu), poté vloží vzorek do testovacích médií a následně odečte výsledek na testovací destičce.


Autor: Novatin

Kdy vidíte výsledek

Výsledky testu jsou zřejmé do 15 minut.

Kde ho koupíte a kolik stojí

Testy jsou k dispozici na www.vsenacovid.cz. Cena je 2990 za balení s 25 testy (1 test vyjde na 120 Kč).

Výhody/nevýhody

Výhodu je příznivá cena – tento test je v přepočtu na 1 ks nejlevnější ze všech možností. Nevýhodou je fakt, že musíte koupit celé balení o 25 ks.

Kolik stojí domácí testy na COVID-19

  • Kloktací PCR Gargtest –1399 Kč
  • Test z moči – 349 Kč
  • Lízátkový (houbičkový) test – 200 Kč (nutno koupit celé balení – 20 ks / 3890 Kč, v budoucnu bude dostupné i balení po 1 ks)
  • Antigenní test Humasis – 120 Kč (nutno koupit celé balení – 25 ks / 2990 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).