Hlavní navigace

Praktici radí, jak léčit příznaky infekcí dýchacích cest včetně covidu

30. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Symptomatická léčba se neliší u nemoci covid-19 a ostatních infekcí dýchacích cest, říkají praktičtí lékaři. Vydali srozumitelná doporučení pro pacienty, v nichž najdete tipy, jak postupovat při příznacích covidu-19 a dalších respiračních infekcí. Radí také, jak na domácí léčbu, kdy už do nemocnice či co dělat při nežádoucí reakci na vakcínu.

Co dělat, když mám příznaky covidu-19? Jaké léky mohu při infekci dýchacích cest užívat doma sám? Kdy a jak komunikovat s praktikem? Kdy jet do nemocnice? Co dělat při nežádoucí reakci na vakcínu? Které reakce jsou běžné a které už ne?

To jsou nejčastější otázky, které pacienti vznášejí na své praktické lékaře. Společnost všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP proto vydala soubor rad, které pacientům usnadní orientaci v systému zdravotní péče.

Co se dozvíte v článku
  1. Aktualizované rady praktiků na jednom místě
  2. Jak na domácí léčbu při infekci dýchacích cest u dospělých
  3. Kdy volat pomoc
  4. Reakce na očkování proti covidu
  5. Informace pro pacienty

Aktualizované rady praktiků na jednom místě

„Vzhledem k tomu, že pravidla pro návštěvy lékařů, dobu karantény a izolace a další doporučení související s infekcí covid-19 se za poslední dva roky nesčetněkrát překotně měnila, jsou naši pacienti často zmatení, jak vlastně mají při podezření na nákazu postupovat,“ vysvětluje praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

„Proto jsme s kolegy dali dohromady přehledné informace, které budeme aktualizovat dle momentální situace a pacienti je najdou stále na stejném místě,“ dodává lékařka, která je jednou z autorek zmiňovaných doporučení. Ta pacienti najdou na webu Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP v sekci Informace pro pacienty.

Jak na domácí léčbu při infekci dýchacích cest u dospělých

„Ačkoliv většina běžných respiračních infekcí má lehký průběh a postačí u nich domácí léčba, v době pandemie covidu je třeba na každou infekci pohlížet jako na možný covid-19,“ upozorňují praktičtí lékaři. Je proto vhodné včas testovat na covid-19 všechny osoby s příznaky infekce, zejména pak seniory a chronicky nemocné. Pacientům s výraznými příznaky a zhoršením stavu doporučují včas vyšetření v ordinaci praktického lékaře.

Příznaky onemocnění

Příznaky covidu-19 nelze odlišit od jiných respiračních infekcí:

  • teplota ≥ 37,3 °C
  • suchý kašel
  • dušnost
  • únava, malátnost
  • bolest hlavy
  • průjem, zvracení
  • ztráta chuti a čichu
  • rýma, škrábání v krku

„Symptomatická léčba (zaměřená na příznaky onemocnění) se neliší u covidu-19 a ostatních infekcí dýchacích cest,“ uvádějí praktici a doporučují pacientům následující:

1. Klidový režim

Odpočívejte, pijte dostatek tekutin, konzumujte potraviny bohaté na vitaminy a stopové prvky.

2. Na horečku a bolesti

Pokud máte horečku a/nebo bolesti, je doporučeno užít 1 tabletu paracetamolu 500 mg (např. Paralen 500), případně 1 tabletu ibuprofenu 400 mg (Ibalgin 400) či 1 tabletu kyseliny acetylsalicylové 400–500 mg (Aspirin). Pokud jste v minulosti zaznamenali krvácení z trávicího traktu či trpíte vředovou chorobou žaludku nebo onemocněním ledvin, preferujte paracetamol a poraďte se s lékařem, který lék je pro vás vhodný. Je možné požádat vašeho lékaře také o předpis metamizolu (Novalgin 500 mg). O kombinaci léků se poraďte s lékařem.

Při vysoké a neklesající teplotě nad 38 °C je možné užít dvě tablety paracetamolu 500 mg najednou (nepřesahujte však dávku 6 tablet paracetamolu 500 mg za den a dejte si pozor na kombinované přípravky, které již obsahují paracetamol (např. Coldrex, Zaldiar). V případě nejistoty konzultujte praktického lékaře.

Možné je i tzv. fyzikální chlazení – obklady, zábal nebo studená sprcha (vsedě, dolní končetiny namočit do studené vody od kolen dolů po dobu několika sekund).

3. Na kašel

V případě kašle můžete užít volně prodejné léky – na suchý kašel antitusika (Tussin, Ditustat, Stoptussin, Levopront, Codein), na vlhký kašel expektorancia, léky ulehčující odkašlávání (Erdomed, ACC long, Mucosolvan, Ambrobene, Bromhexin).

Lékaři doporučují léky usnadňující odkašlání naposledy užít kolem 17. hodiny, aby nenastalo přílišné zahlenění na noc. Případně je možné léky i kombinovat – přes den léky na odkašlání a na noc lék proti suchému dráždivému kašli (tedy např. ráno a ve 14 hodin Erdomed, na noc Tussin či Stoptussin).

Je také možné užívat přírodní přípravky (např. sirup z cibule a cukru, Kaloba, průduškový čaj, jitrocelový sirup).

4. Dechová cvičení

Je vhodné osvojit si techniku dechového cvičení při respiračních infektech: několikrát denně vsedě 5× za sebou hluboký nádech, po nádechu vždy zadržet dech a počítáme do pěti, poté výdech. Po této sérii se pokusíme s pusou zakrytou kapesníkem hluboce odkašlat. Celý cyklus zopakujeme ještě jednou. Při tomto cvičení dbejte na bezpečné prostředí, nelze vyloučit mírné motání hlavy, mžitky před očima. Dechové cvičení můžete doplnit 10 minutami klidného hlubšího dýchání vleže na břiše (možno pro lepší pohodlí podložit prsa, pánev a nohy od kolen dolů menším nízkým polštářem). Tyto techniky slouží k provzdušnění plic a lepšímu odkašlání.

V případě nejistoty, zhoršování zdravotního stavu kontaktujte svého praktického lékaře. Je možné, že bude nutná vaše osobní návštěva v ordinaci, předem se však vždy objednávejte na stanovený čas. Může se samozřejmě jednat o jinou infekci nebo onemocnění, které je třeba diagnostikovat a léčit. Lékaři také upozorňují, že doporučení se mohou v čase měnit, aktuální znění najdete na webu Společnosti všeobecného lékařství.

Kdy volat pomoc

„Kromě podrobného přehledu, jak postupovat při podezření na infekci horních cest dýchacích, včetně doporučení pro samoléčbu, pacienti na webu najdou také návod, při jakých projevech je již nutné volat rychlou záchrannou službu,“ popisuje David Halata, praktický lékař a člen výboru SVL ČLS JEP.

Lékaři to doporučují zejména při následujících projevech:

Volejte záchranku

  • při ztíženém dýchání
  • pocitu nedostatku vzduchu
  • zadýchávání se při minimální námaze, chůzi či mluvení
  • promodrávání rtů a obličeje
  • bolesti na hrudi
  • zmatenosti
  • poruše vědomí

U vybraných pacientů doporučují praktičtí lékaři domácí monitoraci saturace (nasycení) krve kyslíkem pomocí tzv. pulzního oxymetru. Je to jednoduchý přístroj připínající se na prst, který lze zakoupit například v prodejně zdravotnických potřeb, někteří lékaři jej pacientům zapůjčují.

Reakce na očkování proti covidu

Lékaři přehledně zpracovali také informace o často diskutovaných nežádoucích účincích vakcín proti covidu-19. „O reakcích po očkování koluje ve společnosti řada fám, proto jsme připravili přehled těch běžných, kterých není třeba se obávat, a návod, jak si s nimi poradit doma. Zároveň ale upozorňujeme i na reakce závažnější, aby naši pacienti věděli, jak se projevují a co v takovém případě dělat,“ popisuje MUDr. Bezdíčková.

Zájemci na webu najdou také nabídku očkování některých ordinací praktických lékařů, kteří očkují proti covidu-19 i neregistrované pacienty a vakcíny mají aktuálně k dispozici.

Informace pro pacienty

Stránka Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP poskytuje praktické informace praktikům a pacientům. Jedná se o návody a vysvětlení na nejčastější dotazy pacientů v současné době.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).