Hlavní navigace

Polovina diabetiků si nehlídá hladinu glukózy

10. 8. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Důvody jsou různé, jak ukázal nedávný průzkum „Já a cukrovka“. Třeba nedostatek informací nebo strach z bolesti při použití glukometru. Měřit hladinu cukru ale jde i bezbolestně.

S diagnózou diabetu se v České republice léčí asi milion lidí a měření hladiny glukózy by si měli všichni provádět pravidelně. Polovina z nich to ale nedělá, a čtvrtina dokonce neměří vůbec.

Co se dozvíte v článku
  1. Měřit je třeba až čtyřikrát denně
  2. Co riskuje diabetik bez měření
  3. Pacienti nemají dostatek informací
  4. Strach z bolesti není nutný
  5. Výhody senzorů

Měřit je třeba až čtyřikrát denně

Podle doporučení České diabetologické společnosti by léčebný plán diabetu 2. typu měl zahrnovat pravidelné monitorování hladiny glukózy. 

„Pravidelné měření glykemie je velice důležité zejména v okamžiku, je-li pacient s diabetem 2. typu léčen injekčně podávaným inzulinem. Pokud léčba vyžaduje aplikaci více injekcí denně, pak by si pacienti měli měřit glykemii přibližně čtyřikrát denně a v některých případech i častěji,“ říká Jan Šoupal, diabetolog z III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Počet diabetiků roste

  • Počet lidí s diabetem roste celosvětově a Česká republika není výjimkou. 
  • S diagnózou diabetu se léčí více než milion lidí (asi 10 % populace).
  • Až 3 % populace nebyla diagnóza odhalena.
  • Asi 90 % všech diabetiků tvoří lidé s cukrovkou 2. typu.

Zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Co riskuje diabetik bez měření

Pravidelné sledování hladiny glukózy je spolu s vhodnou léčbou pro kontrolu diabetu zásadní. Podle Jana Šoupala jednak zamezuje akutním problémům a je také nutné kvůli stanovení dalšího postupu léčby:

„Pravidelné měření glykemie snižuje riziko hypoglykemie, která je doprovázena nepříjemnými příznaky a v nejtěžších případech může vést až ke ztrátě vědomí a úmrtí pacienta. Při kontrole u lékaře pak výsledky pravidelného měření glykemie slouží jako základ k optimalizaci a individualizaci léčby pacienta.“

Pacienti nemají dostatek informací

Výsledky průzkumu ale odhalily, že mnoho pacientů ani neví o tom, že by měli provádět pravidelné měření. Necelá polovina z nich patřičné poučení nedostala. Ve věkové skupině lidí starších 45 let toto číslo dokonce dosahovalo 55 % respondentů. Ideálně by pacienti navíc kromě měření měli vést záznamy a na základě výsledků měření upravit svůj denní režim. Tak by měli diabetici lepší kontrolu nad průběhem své choroby a byli by lépe schopni upravit dávkování léků, dietní opatření či míru zátěže. 

Hlavní zjištění průzkumu Já a cukrovka

  • Ve věkové kategorii nad 55 let si 55 % diabetiků 2. typu hladinu glukózy neměřilo pravidelně a třetina si ji neměřila vůbec.
  • 47 % diabetiků 2. typu nebylo poučeno o tom, jak často by si měli měřit hladinu glukózy. Ve věkové skupině lidí starších 45 let toto číslo dokonce dosahovalo 55 % respondentů.
  • 41 % lidí si měřilo hladinu glukózy méně často, než jim doporučil jejich lékař. 
  • 25 % respondentů si zapomíná měření provést. Tento důvod byl nejčastěji udáván ve skupině mladých pacientů (27–35 let); provést měření jich zapomnělo 40 %. 
  • Téměř ¾ respondentů (72,1 %) používá k měření hladiny glukózy glukometr.
  • 20 % respondentů si neměří hladinu glukózy kvůli bolesti při vpichu do prstu.

Zdroj: Průzkum Instant Research „Já a cukrovka“ realizovaný v květnu 2020, 219 respondentů (21–65 let) s diabetem 2. typu

Strach z bolesti není nutný

Celá čtvrtina pacientů dokonce zcela zapomíná měřit hladinu glukózy. Alarmující je i zjištění, že se to děje především u mladých lidí. Ve věkové skupině 27–35 let totiž měření zapomíná provádět celých 40 % pacientů. Důvodem je mimo jiné i strach nebo nepříjemné pocity z vpichu do prstu, kterým se měření klasicky provádí. Díky moderním technologiím to už ale není nutné. Hladinu glukózy lze nyní automaticky měřit pomocí senzoru, který je umístěný na zadní straně horní části paže až 14 dní.

„Glukózové senzory přinášejí nové a do značné míry revoluční možnosti ve snaze zlepšit kompenzaci pacientů s diabetem. Senzory lze s úspěchem použít v situacích, ve kterých glukometry běžně selhávají, a to i v případech, kdy si pacient měří glykemii mnohokrát denně. Ani časté měření pomocí glukometrů totiž nedokáže dostatečně postihnout trend budoucího vývoje glykemie. Navíc k řadě ‚poklesů‘ a ‚vzestupů‘ glykemie dochází bez povšimnutí mezi jednotlivými měřeními,“ uvádí Jan Šoupal.

Jak funguje senzor na měření hladiny glukózy

  • Systém FreeStyle Libre je tvořen malým, kulatým senzorem o přibližné velikosti české 50korunové mince, nošeným na zadní straně paže po dobu až 14 dní, který měří hladinu glukózy každou minutu. 
  • Senzor lze skenovat čtečkou. Senzor diabetikovi poskytuje údaje o hodnotě hladiny glukózy za méně než jednu sekundu. 
  • Výstup každého skenování zahrnuje hodnotu hladiny glukózy v reálném čase, historický trend a odhad budoucích hodnot hladiny glukózy.
  • Pacienti s cukrovkou 1. typu mají systém plně hrazený z veřejného zdravotního pojištění, pro samoplátce stojí senzor cca 1500 Kč a čtečka cca 1400 Kč.

Výhody senzorů

Speciální senzory jsou dostupné i v České republice. A zahraniční data dokazují, že jejich užívání vede ke zlepšení kontroly hladiny glukózy, udržení hladiny glukózy v požadovaných hodnotách, zlepšení kvality života, snížení počtu hospitalizací souvisejících s komplikacemi diabetu a prokazatelné snížení nákladů.

„Systém FreeStyle Libre zásadně mění způsob, jakým lidé kontrolují svůj diabetes. Ať už byli uživatelé motivováni k proaktivním úpravám na základě trendových šipek, nebo jen pozorně udržovali svou hladinu glukózy v požadovaných hodnotách, výsledky reálných uživatelských dat ukazují, že lidé o svůj zdravotní stav více pečovali, pokud měli k dispozici ta správná data,“ říká Alexander Seibold ze společnosti Abbott, globálního lídra v oblasti senzorové technologie pro lidi s diabetem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).