Hlavní navigace

Plíseň nehtů: léky fungují, ale…

6. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
„Efektivně ničí plísně … zabrání plísni nehtů … účinně pomáhá bojovat s plísní na nehtech“ – přípravky na nehtovou mykózu slibují často zázrak na počkání. Pověstné: „Ano, ale…“ dodávají lékárníci i pedikérky. S plísní je to tuhý boj na dlouhé týdny a měsíce, zázraky se nedějí, i když reklama láká.

S pantoflemi a žabkami na nohou se „na světle“ objevuje problém, který alespoň jednou za život řeší až sedmdesát procent populace – plíseň neboli mykóza nehtů. Prostředky proti ní momentálně začnou vévodit letákům z lékáren i drogerií, které nabízejí výrobky v akci.

Masti, kapky, laky na nehty a další přípravky, které více, méně či občas vůbec (ne)řeší nehtovou mykózu. Co na ně říkají lékárníci a pedikérky?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je to mykóza nehtů
  2. Při výběru léků v lékárně se poraďte
  3. Přírodními produkty lze léčbu spíš jen podpořit
  4. Co vidí a řeší pedikérka
  5. Lékař může cílit přesně 
  6. Prevence mykózy 
  7. Mykóza se léčí dlouho. Často to vzdáme

Co je to mykóza nehtů

  • Mykóza je onemocnění vyvolané zvláštními druhy hub, patří mezi jedno z nejčastějších onemocnění kůže a nehtů, postihuje zejména nehty na nohou. 
  • Alespoň 1× za život jej prodělá až 70 % dospělé populace – častěji muži než ženy. 
  • Mezi rizikové skupiny, které jsou tímto typem infekce ohroženy především, patří např. diabetici, pacienti se zhoršeným prokrvením dolních končetin či poruchou imunity. 
  • Rozvinout se však může i u jinak zdravých osob v důsledku „vlhké zapářky“ – nošení uzavřené neprodyšné obuvi či ponožek z neprodyšného materiálu, nedostatečné hygieny nohou nebo i při jejich prostém nadměrném pocení.

Při výběru léků v lékárně se poraďte

„Nehty, postižené mykózou, jsou většinou žlutě zabarvené, nerovnoměrně silné a drobivé, v pozdějším stadiu onemocnění často i deformované,“ popisuje lékárník a odborný konzultant z EUC Lékárny Praha Ondřej Šimandl. „V současnosti máme na našem trhu dostupnou pestrou paletu různých, i volně prodejných, léčivých přípravků určených k léčbě mykóz.“

Což v praxi neznamená, že první (či nejdražší nebo třeba ten, který pomohl sousedce) přípravek pomůže. A už vůbec ne, že to bude léčba v řádu dní.

„O vhodnosti použití různých přípravků k samoléčbě mykotické infekce kůže a nehtů je vhodné poradit se s lékárníkem, který pacientovi pomůže nejen s výběrem vhodného přípravku, ale i jeho lékové formy,“ zdůrazňuje Ondřej Šimandl. „Některé z účinných látek obsažených ve volně prodejných léčivých přípravcích dokáží zastavit množení původců mykózy (např. bifonazol či clotrimazol), jiné (např. terbinafin či naftifin) je přímo usmrcují. Výhodou jednoho z antimykotik (naftifinu) je i jeho protizánětlivý a antibakteriální účinek.“ 

Přírodními produkty lze léčbu spíš jen podpořit

Výběr tedy není nic jednoduchého. Navíc se objevuje čím dál více alternativních nebo přírodních přípravků s různými ohlasy. Co na ně říká odborník? Obvykle jsou podle Ondřeje Šimandla vhodné spíš jako doplněk terapie nebo prevence potíží:

„Léčbu lze podpořit přípravky, u nichž byl vědecky prokázán antimykotický účinek. Patří mezi ně např. látky obsažené v Tea Tree oleji, silice různých rostlin (šalvěj, rozmarýn), thymol, menthol a další. Zvláštní postavení v této oblasti mají i přípravky s obsahem tzv. ‚chytré houby‘ (Pythium oligandrum), která sama parazituje na dermatofytech vyvolávajících (nejen u člověka) mykotické infekce, a tím je zahubí.“

Co vidí a řeší pedikérka

Výhodu mají z hlediska prevence a brzkého řešení problémů (které slibuje dřívější výhru nad onemocněním) ti, kteří pravidelně navštěvují pedikúru. Tu ovšem pandemie koronaviru vyřadila z provozu na dlouhé měsíce, takže se i v této (jako mnoha jiných oblastech) dá očekávat, že počet pacientů vzroste. Zkušená pedikérka Alena Vokounová ze Studia In v pražské Libni poukazuje na to, že změněné nehty se obvykle vyskytují až ve vyšším věku a že příčinou může být i něco jiného než mykóza. Stejně jako na těle přibývají třeba různé pigmentové skvrny, mění se i struktura a kvalita nehtů. 

Změny na nehtech vidím na první pohled,“ říká Alena Vokounová. „Málokdy to ale poznají sami zákazníci, protože změny jsou pozvolné a oni si na ně postupně zvykají. Dojde jim to třeba až ve chvíli, kdy jsou nehty zploštělé, žlutohnědé a začnou se drolit.“

Podle Aleny Vokounové je velký problém v tom, že klienti často vybírají přípravky v lékárně, aniž se poradí, a bez toho, že by někdo provedl odbornou analýzu konkrétního problému a podrobné vyšetření.

„Bohužel jsem za dvacet let praxe nepotkala nikoho, kdo by přišel s tím, že našel úžasně fungující přípravek na nehtovou mykózu a mohl ho doporučit ostatním,“ konstatuje Alena Vokounová. Pedikéři mohou ale nehtům s mykózou průběžně pomáhat a vylepšovat jejich vzhled – vysoké nehty zbrousí, přeleští, odvedou pozornost od jejich vzhledu a pacientovi to minimálně psychicky pomůže.

Lékař může cílit přesně 

Hygienu nohou, obuvi a opilování nehtu zmiňuje i Ondřej Šimandl jako jednu z několika složek léčby plísní napadených nehtů.

„K účinné léčbě mykózy nehtů i kůže je třeba použít účinné léčebné metody. Jde o roztoky, krémy nebo léčivé laky. Všechny tyto produkty by ale měly být registrovány jako léčivé přípravky,“ popisuje možnosti Ondřej Šimandl. „Někdy je ale nutná i léčba systémová, tedy polykací tablety.“

A to už jde samozřejmě o situace, kdy se pacient neobejde bez konzultace s lékařem. V jakých případech navštívit lékaře co nejdříve?

Kdy plíseň nehtů žádá odbornou léčbu

  • Pokud jsou mykózou postiženy více než dva prsty.
  • Pokud je postižený palec.
  • Pokud se mykóza opakovaně vrací.

„Lékař blíže určí příčinu onemocnění a vhodně zacílí léčbu. Někdy je prováděno mikrobiologické vyšetření vzorku kůže či nehtu v laboratoři,“ dodává Ondřej Šimandl. „Důležité je zmínit, že mykóza nemusí být jen ‚památka na bazén či saunu‘. Může se jednat například o jeden z prvních lokálních příznaků cukrovky nebo poruchy imunity. Pokud se nedá zvládnout svépomocí, třeba i volně prodejnými přípravky z lékárny, je nutné vyhledat lékaře a zbytečně neotálet. Nezkoušet kosmetické přípravky.“

Ty totiž často sice „nic nepokazí“, ale ani nijak nepomohou.

Prevence mykózy 

  • Udržování chodidel v suchu – nosit bavlněné ponožky (a dle potřeby je během dne měnit) a kvalitní prodyšnou obuv, po koupeli důkladně nohy vysušit i v meziprstí. 
  • Pravidelná hygiena a dezinfekce obuvi (alespoň 2× týdně) i ponožek vhodným přípravkem, jejichž dostupnost je na našem trhu velmi dobrá. 
  • Samozřejmostí je nesdílení ručníků ani obuvi a její nošení (v podobě omyvatelných přezůvek s otevřenou špičkou) na místech se zvýšeným rizikem nákazy, jako jsou např. společné sprchy apod. 
  • Důležité je vyvarovat se poškození nehtů i samotné kůže nohou, kdy riziko nejen mykotické infekce významně narůstá, a pečovat o ztvrdlá místa pokožky.

Mykóza se léčí dlouho. Často to vzdáme

Délka léčby je často důvodem, proč pacientům dojde trpělivost a také jsou přesvědčení, že žádné přípravky nemohou fungovat. I Alena Vokounová z praxe potvrzuje, že její zákazníci běžně vyzkoušejí i čtyři přípravky, a pak dlouhý boj vzdají. To je nejčastější chyba:

„Léčba nezávažných forem mykózy je obvykle účinná, často však trvá delší dobu, než by si pacient přál,“ říká Ondřej Šimandl, a dodává, že součástí léčby musí být i další, více či méně opomíjená opatření, která mohou celý léčebný proces zkrátit. „Například pravidelné pilování postiženého nehtu, zvýšená hygiena nohou, nošení kvalitní prodyšné obuvi i ponožek, a jejich opakovaná dezinfekce.“

Zásadní je také začít s léčbou co nejdříve od výskytu prvních příznaků onemocnění. Ošetřování postižených míst musí být pravidelné a dlouhodobé, což je pro pacienty samozřejmě náročné. Doba léčby se odvíjí od toho, kde se plíseň vyskytuje, a její dodržení je klíčové. Je třeba, aby celý postižený nehet kompletně odrostl. První výsledky bývají na nehtech vidět asi za osm až dvanáct týdnů.

Odborná spolupráce:

Mgr. Ondřej Šimandl

Lékárník a odborný konzultant z EUC Lékárny Praha-Malešice, akademický a vědecký pracovník Ústavu farmakologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.


Alena Vokounová

Pedikérka, Studio In, Praha-Libeň.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).