Hlavní navigace

Pleť v zimě: škodí jí počasí, nevhodná kosmetika i my, tím, co jíme

5. 12. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zimní měsíce jsou pro pleť zátěžovou zkouškou. Odborníci poradí, jak v ní obstát na jedničku a ochránit pokožku před nepřízní počasí, ale i před námi samými…

Nadcházející zimní měsíce představují zátěž pro naši pokožku. Mrazy, náhlé změny teplot a nízká vlhkost jsou pro pleť velkými nepřáteli. My můžeme stav ovlivnit jednak správnou péčí, výběrem vhodných přípravků, a také složením své stravy.

Co se dozvíte v článku
  1. Co se děje s pletí v zimě
  2. Krémy s vitamíny
  3. Vhodné složení „zimní“ kosmetiky
  4. Respekt k typu pleti
  5. Jídlem ke zdravé pokožce
  6. Tipy pro pleť v zimě
  7. Kdy vyhledat odbornou radu

Co se děje s pletí v zimě

Kůže je náš největší orgán, jenž plní především ochrannou funkci. V zimě však vlivem nepříznivého počasí ztrácí svoji přirozenou obranyschopnost. Nepříjemným následkem dlouhodobě nízkých teplot je vysušování pleti. „V zimním období je proto důležité více se zaměřit na péči o pleť. Nízká vlhkost vzduchu totiž způsobuje její přesušení a podráždění. Náhlé teplotní změny, které nastávají při přesunech ze zimy do tepla, navíc kůži vyčerpávají. Dochází tak k jejímu stárnutí a ztrátě elasticity,“ vysvětluje Ivana Lánová, zkušená lékárnice a odborná konzultantka lékáren BENU.

„Pokožka také v zimě produkuje méně kožního mazu, a tím se ztenčuje její ochranná vrstva,“ doplňuje farmaceutka. Odborníci umí poradit s výběrem prostředků, které pleť chrání a regenerují. Nestane se nám tak, že bychom své pleti ještě více přitížili a zadělali si zbytečně na další problémy.

Krémy s vitamíny

Vitamíny a antioxidanty, které nám pomáhají posílit imunitu, jsou také skvělými pomocníky pro udržení normálního stavu pokožky, především přípravky s obsahem zinku a pupalky dvouleté, doporučuje Ivana Lánová:

„Vitamín C přispívá k tvorbě kolagenu. Silným antioxidantem je vitamín E, který seženete ve formě tobolek určených k vnitřnímu užití a který bývá složkou některých krémů,“ radí lékárnice. Při koupi krémů doporučuje sledovat složení a vybírat si takové, které tyto složky obsahují.

Vhodné složení „zimní“ kosmetiky

Výběr správné péče o pleť je v zimním období základem. Vhodnější jsou podle odbornice hutnější a vyživující krémy, které pokožce navrátí ztracenou vláhu:

„Čím více oleje krém obsahuje, tím účinnější je proti ztrátě vlhkosti pleti,“ říká Ivana Lánová. Doporučuje zkusit také peeling a hydratační masku. „Vhodné jsou přípravky obsahující kyselinu hyaluronovou, aloe vera či bambucké máslo,“ upřesňuje.

Pro péči o okolí očí jsou vhodné speciální oční krémy. K čištění pleti pak raději nepoužívejte pleťové vody s obsahem alkoholu, který pleť odmašťuje a ztenčuje ochranný kožní film.

Respekt k typu pleti

I při výběru zimní péče je potřeba dbát na individuální potřeby vaší pleti. Kdo má obecně suchou pleť, sáhne po tom nejhutnějším krému, který pleť dostatečně vyživí a dodá jí potřebnou ochranu.

Pro mastnou pleť tato volba nemusí být příliš vhodná, ale i ta potřebuje během zimy dostatečnou pozornost a péči s výživou. Ivana Lánová radí: „V zimě vyměňte lehké krémy za hutnější a mastnější. Hydratační krémy používejte na noc. Ideální je pod krém na noc použít i sérum.“

Všechny typy pleti je třeba chránit před UV zářením, a to nejen v létě. „Ve městech volte krémy s ochranným faktorem 20–30. Na horách nezapomínejte použít krémy s vyšším UV filtrem, protože ve vyšších nadmořských výškách je sluneční záření intenzivnější,“ doporučuje lékárnice.

Jídlem ke zdravé pokožce

Pleť reaguje i na to, jakým stylem se stravujeme. Dermatoložka Zuzana Kotlasová z pražské Kliniky preventivní dermatologie upozorňuje, že když o Vánocích do našeho jídelníčku přibude více sladkého, čokolády, tučného a mastného, odezvy na pleti na sebe nemusejí nechat dlouho čekat.

Není hned nutné vzdát se všech pochoutek, ale pomůže zaměřit se na celkové zlepšení jídelníčku. To bude mít pozitivní vliv i na pleť. Zuzana Kotlasová doporučuje „vánoční sedmero“:

1. Přirozené antioxidanty

Právě v době, kdy tíhneme k těžšímu a tučnějšímu jídelníčku, bychom o to více měli myslet na zapojení antioxidantů. Většinou jsou jimi ovoce se zeleninou, zkusit lze i pravidelné pití zeleného čaje. Pokožku pomáhají regenerovat a očistit. Dokonce mají sílu redukovat jemné vrásky.

2. Méně tučného

„Ve vánočním čase se v naší stravě více objevují nasycené mastné kyseliny, tuky a různé alergeny typu ořechů nebo kakaa. Pokud náš jídelníček bude plný tučných a nevyvážených jídel, naše tělo s těmito přijatými živinami nebude umět dostatečně dobře nakládat. To se negativně odrazí na stavu pleti. Náš trávicí systém je totiž se stavem pokožky úzce spjatý,“ vysvětluje souvislost Zuzana Kotlasová. Proto neuškodí zamyslet se nad množstvím tučných a mastných pokrmů a alespoň některé raději vynechat.

3. Pomocník vláknina

Vláknina podá trávicímu systému pomocnou ruku, aby se snáze vypořádal s náročnějším obdobím. „Pomoci si můžeme například přidáním vlákniny do stravy, která všeobecně zlepší naše trávení, a to například ve formě ovoce, zeleniny nebo třeba ovesných vloček,“ radí doktorka Kotlasová.

4. Více tekutin

Dostatečný pitný režim je nenahraditelný. Zatímco v létě nás slunce a úporné horko motivuje pít, v zimě máme pocit, že tolik tekutin nepotřebujeme. Pro zdravou a krásnou pleť jsou ale nezbytné. „Významnou roli pro zdravou pleť hraje příjem tekutin, na který bychom měli dbát a denně vypít kolem 2,5 litru čistých a ideálně nedoslazovaných tekutin. To se odrazí nejen na stavu naší pleti díky lepší hydrataci, a tím také větší pevnosti a pružnosti,“ říká lékařka.

5. Kurkuma

Kurkuma slouží pro lepší trávení tuků a očisťuje lidská játra. Pro někoho oblíbené, pro jiného docela neznámé koření, které má jednu skvělou vlastnost: podporuje krevní oběh, takže je díky němu pleť lépe prokrvená a tím pádem zářivější. Přidat ji můžeme například do těsta na cukroví, bude po ní krásně žluté a vaše pleť po cukroví zase plná života.

6. Citron

Kromě obsahu vitamínu C, který je nezbytný pro celý imunitní systém a potažmo i pro zdravě vypadající pleť, citron napomáhá čistit játra. Játra bychom coby důležitý detoxikační orgán lidského těla měli udržovat v dobré kondici stále. A obzvláště to platí během náročnějšího období, kterým svátky rozhodně jsou. A to nejen kvůli nezdravému jídlu, ale také nekončícím rodinným oslavám, kde často dojde i na nějakou tu skleničku.

7. Méně čokolády

Čokoláda sice podle lékařky nemá prokázané negativní dopady přímo na pleť, nicméně může být hůře stravitelná. A tím, že je pleť úzce spojena s trávicím systémem, nám může připadat, že pleť je po čokoládě mdlá či povadlá. Pokud už se pro ni rozhodneme, je lépe volit ty opravdu kvalitní, které mohou našemu zdraví i psychice naopak prospět – samozřejmě v rozumném množství.

Což ostatně platí u všeho – a nejen o Vánocích. Kvalita a množství jsou zásadní.

Tipy pro pleť v zimě

  • Hydratovat pleť je důležité nejen zvenku, ale také zevnitř. Proto nezapomínejte ani na pitný režim. Doplňujte tekutiny pomocí vody a bylinných, ovocných nebo zelených čajů. Během mrazů trpí nejen pleť, ale také rty.
  • Větrné a chladné počasí rty vysušuje a zvyšuje náchylnost k tvorbě prasklin. Chraňte je pomocí balzámu na rty, který mějte stále při sobě.
  • Nesmíme opomenout ani ruce, které budou v zimě namáhané nejen nepříznivým počasím, ale také dezinfekčními prostředky. Zahalte je proto nejen do kožených či vlněných rukavic, ale také těch krémových se speciální maskou na ruce, které jim poskytnou potřebnou výživu a ochranu před vysoušením. Pokožku rukou promašťujte několikrát denně přípravky s vysokým obsahem tuků.
  • K mytí celého těla jsou vhodné přípravky s neutrálním pH. Upřednostňujte spíše krátké sprchování vlažnou vodou před koupelemi v horké vodě. Teplá voda více ničí ochranný film a otevírá póry pokožky. Do lehce osušené pokožky proto vetřete krém, který pokožku hydratuje a zvláční.
  • Vlivem přetopeného a suchého vzduchu v místnostech trpí i naše vlasy. Nedostatek vlhkosti a snížená tvorba kožního mazu má za následek nepříjemné svědění a suchost pokožky. Na mytí vlasů používejte šetrné šampony a vlažnou vodu.

Kdy vyhledat odbornou radu

Kromě již zmíněné odborné pomoci při výběru vhodné kosmetiky doporučují expertky nepodceňovat špatný stav kůže. S alergiemi, ekzémy i jinak dlouhodobě zhoršenou pletí je dobré navštívit dermatologa. Lékař vyloučí, že nejde o nic vážného, a pomůže s řešením.

Stejně tak ho vyhledejte, pokud nejste spokojeni se stavem své pleti a zdá se, že nic nezabírá. Odborník na základě rozhovoru s vámi a svých zkušeností bude schopen najít pravděpodobnou příčinu obtíží a navrhnout vám vhodné řešení.

Odborná spolupráce:

MUDr. Zuzana Kotlasová

Dermatoložka, Klinika preventivní dermatologie v Praze


PharmDr. Ivana Lánová

Lékárnice a odborná konzultantka lékáren BENU

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).