Hlavní navigace

Pijte alkohol! Neumřete na infarkt!

25. 11. 2009

Sdílet

Photobucket
Určitě znáte přísloví, že alkohol je metla lidstva. Někdy ale dobře uklidí. Jeho konzumace má totiž v některých případech pozitivní účinky na lidský organismus. Vědci teď dokonce přišli s objevem, že nadměrné pití snižuje u mužů riziko infarktu. Věříte tomu?

Španělští vědci zjistili, že nemírné a velmi nemírné pití  alkoholu může u mužů výrazně omezit riziko infarktu. U žen odborníci nic podobného nezjistili. Španělé sledovali po deset let 15 tisíc mužů a 26 tisíc žen ve věku od 29 do 69 let.

Jak napsala agentura ČTK, španělští vědci zjišťovali, kolik alkoholu vypili muži a ženy v uplynulém roce. Vědci je pak rozdělili na abstinenty, bývalé konzumenty alkoholu a jeho konzumenty v nízké, mírné, vysoké a velmi vysoké míře. Do skupiny velmi těžkých pijáků zařadili ty, kdo pili přes 90 gramů alkoholu denně, tedy kolem tuctu skleniček. A pak je deset let pozorovali.

Člověk se setkal s alkoholem ještě dřív, než se náš předek stal člověkem. A to díky tomu, že k procesu kvašení dochází v přírodě samovolně. Již před miliony let se jak náš předchůdce, tak i zvířata s ethanolem setkali. Člověk (jsou ale i výjimky) vlastní gen, který má na svědomí syntézu alkoholdehydro­genázy, a právě díky němu může alkohol metabolizovat.

kouření

Španělsko patří mezi tři největší výrobce piva a vína na světě. Co se týče spotřeby alkoholu na osobu, je šesté na světě. Má ale jednu z nejnižších úrovní úmrtí na srdeční choroby.  Všechny tak překvapilo zjištění, že u mužů snižuje pití alkoholu nebezpečí srdečních onemocnění o 30 % a že těžké pití ho snižuje ještě víc než pití mírné.

Světová zdravotnická organizace ale připomíná, že zdravotní problémy způsobené alkoholem má 76 miliónů z asi dvou miliard lidí, kteří ho konzumují.

Navíc alkohol každoročně způsobuje smrt 1,8 milionu lidí. Britští odborníci proto upozornili na několik slabých míst španělské studie. Neměla by podle nich svádět k závěru, že těžké pití prospívá zdraví.

Co se děje ve vašem mozku, když pijete alkohol?

  • jen za 6 minut po konzumaci třech piv nastávají změny v buňkách vašeho mozku
  • mozek začne využívat cukr v alkoholu místo toho, aby užíval glukózu, kterou se normálně živí
  • se stálým přísunem alkoholu se ve vaší krvi snižuje koncentrace kreatinu, který chrání vaše mozkové buňky
  • koncentrace cholinu – který je součástí buněčných membrán – poklesne a vyvolá tak změny ve složení těchto membrán (zatím se neví, zda jsou tyto změny trvalé)
  • změny metabolitů, které nastanou ve vašem mozku po umírněné konzumaci alkoholu, druhý den u zdravých osob mizí.

Myslíte si, že alkohol prospívá vašemu zdraví?

Alkohol jako sluha a ne zlý pán

ženy a pivo

I další studie naznačují, že pití alkoholu má na zdraví lidí příznivé účinky. Musí být ale mírné. Jedna až dvě skleničky denně tak může například starší lidi udržet při duševním zdraví. Australští vědci totiž nedávno dokázali, že u seniorů, kteří popíjejí malé až mírné množství alkoholu, je menší pravděpodobnost výskytu demence. Dále odborníci udělali studii na výskyt Alzheimerovy choroby a zjistili, že abstinenty tato zákeřná nemoc postihuje daleko častěji než mírné pijáky.  V tomto případě je navíc jedno, jestli konzumuje alkohol žena nebo muž. Na obě pohlaví působí totiž stejně.

Podle španělských vědců zachraňuje alkohol muže před infarktem a ženám posiluje kosti. Světlo světa spatřila totiž nová studie, která zjistila, že umírněné pití piva prospívá ženským kostem. Za tyto výsledky ale můžou spíše rostlinné hormony než alkohol. Nadměrná konzumace alkoholu naopak kosti poškozuje a ženy ohrožuje osteoporóza, tedy řídnutí kostí. Vědci se proto zaměřili na látku, která je součástí piva – tzv. fytoestrogen a má na svědomí udržení pevnosti kostí až do stáří. 

Foto: 1× Ivana Dvorská, 1× http://farm3.sta­tic.flickr.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).