Kaštany se využívají jako potravina už po staletí, údajně jim přišli na chuť již staří Řekové a Římané. Dříve sloužily coby potravina pro chudé, díky níž mohli přečkat zimu. Kaštany lze konzumovat pečené, pražené, vařené, ale i mleté v podobě mouky. V syrovém stavu se nicméně běžně nejí, jelikož pak chutnají hořce kvůli vyššímu podílu taninů.
Co se dozvíte v článku
Kaštanovník jedlý
Jako kaštany se označují nažky neboli plody kaštanovníku jedlého (Castanea sativa). Jedná se o strom dosahující výšky 20 až 25 m a náležející do čeledi bukovitých, kam patří i duby a buky. Kvete zpravidla od června do července, přičemž plody dozrávají obvykle během září až října a jsou uloženy v pichlavé číšce. Tato rostlina preferuje teplejší oblasti. Hojně roste v jihovýchodní Evropě a Zakavkazsku, ale vyskytuje se též v severní Africe a západní Asii.
Jedlé kaštany a jejich vliv na zdraví
Kaštany jsou bohaté na vitamín C, půl šálku syrových kaštanů údajně tvoří asi 35 až 45 procent doporučené denní dávky vitamínu C. Ten se však při pečení či vaření částečně vytrácí, řešením tak může být opékat je při nižších teplotách. Navíc kaštany obsahují oproti jiným ořechům pouze nízké procento tuku, zato však vyšší podíl sacharidů.
Kromě vitamínu C v nich najdeme i některé antioxidanty, jako jsou polyfenoly, kyselina gallová, ellagová, lutein a zeaxanthin. Posledně jmenované bychom našli v sítnici oka, kde slouží jako ochrana před poškozením modrým světlem. V kaštanech se rovněž nachází vitamín E, A a B komplex, z minerálů pak vápník, hořčík, zinek, železo, draslík a mangan.
Jakožto dobrý zdroj vlákniny zlepšují trávení, přispívají k vyrovnání hladiny cukru v krvi a vyznačují se nízkým glykemickým indexem. Dále též snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Na druhou stranu u lidí trpících onemocněním jater nebo majících potíže s ledvinami by mohlo dojít při konzumaci syrových kaštanů k nevolnosti, podráždění žaludku či poškození jater v důsledku obsažené kyseliny tříslové.
Podle čeho vybrat a jak uskladnit jedlé kaštany?
Před koupí věnujte pozornost vzhledu kaštanů. Kaštan by měl být na pohled lesklý a při potěžkání se jevit spíše těžký než lehčí. Zároveň by u zdravého kaštanu nemělo být ani stopy po oddělování se kůry od dužiny a také je zapotřebí zkontrolovat, zda není zasažen plísní.
Po koupi je dobré myslet na to, že jde o surovinu náchylnou na teplo a vlhko. Z toho důvodu by se poté, co se jim odejme slupka, měly důkladně osušit. Takto oloupané kaštany je možné skladovat v lednici po dobu jednoho týdne, pakliže je vložíte do vzduchotěsného boxu. Na zimu si je pak můžete zamrazit.
Jak připravit jedlé kaštany?
Kaštany neobsahují lepek, tudíž představují vhodnou a zdravou alternativu mouky pro jedince s celiakií. Kaštanová mouka bývá hnědě zbarvena a mívá nasládlou chuť. Lze ji upotřebit jednak k přípravě chleba, jednak cukrářských výrobků, například palačinek, lívanců či koláčů.
Zvláště oblíbenou ingrediencí jsou kaštany ve Francii, kde byla vyšlechtěna lyonská odrůda Marron de Lyon, jež je pro svou chuť vyhledávaná jak kuchaři, tak cukráři. Ačkoli se to nemusí na první pohled zdát, mají kaštany v kuchyni rozličné využití, lze je přidat do polévek, salátů, koláčů, nádivky a dalších pokrmů. Některé recepty na jedlé kaštany si nyní představíme.
Recept na pečené jedlé kaštany
Kromě vůně svařeného vína či cukroví se na vánočních trzích často line vůně pečených kaštanů. Není divu, tato pochoutka dokáže při mrazivé procházce krásně zahřát. Pokud jste na ně dostali chuť, nemusíte se za nimi nikam vláčet, ale můžete si je připravit v pohodlí domova. Je to velmi jednoduché, k přípravě vám postačí pouze tato surovina.
Ingredience:
- 10–20 jedlých kaštanů na osobu.
Postup:
Nejdříve by se kaštany měly na vypouklé straně nakrojit, konkrétně je nožem nařízněte do tvaru X do hloubky 4–5 milimetrů. Tento krok je obzvláště důležitý, jelikož bez naříznutí by kaštany v troubě mohly začít vybuchovat. Poté je vložte do studené vody a nechejte namočené zhruba tři hodiny, aby změkly.
Následně je důkladně osušte a rozložte na plech. Zároveň předehřejte troubu na 200 °C, kde se budou péct přibližně 15 minut. Doporučujeme je občas vařečkou promíchat, aby se nepřipálily. Hotový kaštan poznáte podle toho, že slupka ztmavne (neměla by však být černá), naříznuté okraje se počnou kroutit a odkryjí nažloutlou dužinu.
Oloupat kaštany je dobré co nejdříve po upečení. Stačí je pokropit vodou a zabalené v utěrce jemně poválet, čímž by měla slupka popraskat. Takto zabalené je ponechte zhruba tři minuty a až poté se pusťte do loupání.
Jak uvařit jedlé kaštany?
Připravit si vařené jedlé kaštany není nic těžkého, opět je jako v předešlém případě nutné naříznout kaštany svrchu do tvaru kříže. Kaštany se poté vloží do vroucí vody a na středním plamenu vaří 8 až 10 minut. Nakonec se slijí a oloupou stejným způsobem, jako jsme popisovali výše.
Kaštanové pyré nasladko i naslano
Ingredience na slané pyré:
- 650 g jedlých kaštanů.
Ingredience na sladké pyré:
- 650 g jedlých kaštanů,
- 200 g třtinového cukru (případně med či rostlinný sirup),
- 1 vanilkový lusk (případně vanilkový cukr),
- 250 ml mléka.
Postup:
Kaštany nejprve uvaříme či upečeme. Poté z nich odstraníme slupku a s trochou vody je rozmixujeme dohladka, čímž nám vznikne pyré, které můžeme servírovat jako přílohu k masu.
Pokud vás honí mlsná, sladké pyré si připravíte tak, že vyloupané kaštany vložíte do hrnce spolu s cukrem, semínky z vanilkového lusku a mlékem. Na mírném ohni pak kaštany vaříme doměkka, dokud se většina mléka nevstřebá. Směs se následně rozmixuje dohladka a může se ještě dochutit podle libosti rumem, skořicí či kakaem.
Máte ve svém jídelníčku kaštany?
Kaštanová nádivka
Klasickou nádivku všichni známe, jestliže ji však chcete trochu ozvláštnit, zkuste tu z jedlých kaštanů. Oproti té běžné se vyznačuje nasládlou chutí. Skvěle se přitom hodí nejen ke kuřecímu, ale i krůtímu a labužníci si ji mohou vychutnat s bažantími prsy.
Ingredience:
- 350 g jedlých kaštanů,
- 4 rohlíky,
- 50 g másla,
- 3 vejce,
- sůl, mletý pepř, muškátový oříšek,
- mléko dle potřeby,
- trocha strouhanky,
- hrst petržele.
Postup:
Rohlíky nakrájíme na kostičky, vložíme do misky a dle potřeby zvlhčíme mlékem. K nim poté přidáme uvařené a nahrubo nastrouhané kaštany spolu se žloutky, rozpuštěným máslem, kořením a nasekanou petrželkou. V případě potřeby lze zahustit strouhankou.
Ze zbylých bílků se vyšlehá sníh, který přidáme k dalším surovinám. Vše promícháme a ze směsi zhotovíme šišku. Tou následně můžeme naplnit maso, případně ji upéct v pekáči spolu s ním. Nádivku pečeme při 180 °C dozlatova zhruba půl hodiny.
Kaštanová polévka
Ingredience:
- 250 g pečených kaštanů,
- 1 cibule,
- 2× zázvor o velikosti 1 cm,
- 100 g celeru/mrkve,
- 50 g másla,
- 1 kelímek smetany ke šlehání,
- 1 l zeleninového vývaru,
- 3–4 ks hřebíčku,
- 1× bobkový list,
- sůl a pepř.
Postup:
Ze všeho nejdříve v hrnci rozpustíme máslo, na němž orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. K ní přidáme na kostičky nakrájený celer či mrkev, zázvor a na závěr upečené a oloupané kaštany.
Jakmile všechny přísady orestujeme, zalijeme je zeleninovým vývarem. Dodáme bobkový list s hřebíčkem a necháme půl hodinky povařit. Posléze koření vyjmeme, směs rozmixujeme dohladka a dochutíme ji solí a pepřem. Polévku ještě zjemníme ušlehanou šlehačkou a můžeme servírovat.