Nejvhodnějším obdobím na sběr pampelišek je přelom dubna a května. To máte největší šanci, že nasbíráte pampelišky v plném květu. Zkuste nasbírat plný košík pampelišek a pak je uvařit s cukrem. Výsledkem bude lahodný med z pampelišek, který můžete dochutit citronem, pomerančem, mátou či jinou bylinkou.
Co se dozvíte v článku
Proč si připravit med z pampelišek?
Smetánka lékařská (Taraxacum officinale), známá také jako pampeliška, je běžná rostlina s charakteristickým žlutým květenstvím. Není nijak náročná na pěstování, proto na ni můžete běžně narazit na zahradách, v parcích či na polích. Zahrádkáři, kteří chtějí mít dokonalý trávník, ji proto často považují za nechtěný plevel.
Možná vás tedy překvapí, že jde o cennou léčivku. Kořeny, listy i květy pampelišek obsahují mnoho zdravých látek, které pomáhají proti pestré škále zdravotních neduhů. Konkrétně se jedná třeba o beta-karoten a polyfenoly, které patří mezi silné antioxidanty. Pampeliška je mimořádně nutričně hodnotná, i co se týče obsahu vitamínů a minerálů. Jde o skvělý zdroj draslíku, který pomáhá s odvodem přebytečné tekutiny z těla. To může prospívat lidem, které trápí vysoký krevní tlak.
Kořen pampelišky je bohatý na obsah vlákniny a prebiotika zvaného inulin. V tradičním léčitelství se proto využívá k podpoře peristaltiky a prevenci zácpy. K přípravě pampeliškového medu se však využívají jen květy, ve kterých inulin nenajdete.
Jaké má pampeliškový med účinky?
- Lepší trávení: v květech sice nenajdete vlákninu jako v kořenech, ale i tak mohou zlepšovat trávení. Obsahují hořké látky, které stimulují tvorbu žluči a podporují funkci jater.
- Zdravější srdce a cévy: díky flavonoidům a kyselině hydroxyskořicové mohou pampelišky snižovat hladiny triglyceridů a škodlivého LDL cholesterolu, které způsobují aterosklerózu. Kardioprotektivní účinky pampelišky byly ale zatím prokázány jen u zvířat.
- Odvodnění: pampelišky působí na tělo diureticky, takže pomáhají s odstraněním přebytečné tekutiny. Navíc obsahují draslík, který může pomáhat s regulací krevního tlaku.
- Celková detoxikace: se zmiňovanými diuretickými vlastnostmi a podporou jater souvisí vylučování toxinů a škodlivých látek.
- Čistá pleť: pampeliškový med pomáhá s očistou organismu a působí protizánětlivě, což se může pozitivně promítnout i do stavu pleti.
Recept na pampeliškový med
Příprava pampeliškového medu není nijak složitá. Aby ale byl výsledný produkt opravdu chutný a správně hustý, je důležité dodržet jednotlivé kroky přípravy. Z pampelišek budete potřebovat jen květy, které se doporučuje sbírat v pravé poledne, aby byly otevřené. Sbírat můžete pampelišky ze zahrádky nebo z louky, květům přímo u silnic se raději vyhýbejte. Dávejte je do proutěného košíku nebo látkové tašky, aby se nezapařily, než se pustíte do vaření.
Květy by se neměly umývat pod vodou, protože je tím zbavíte pylu. Broučky a jiné nečistoty z nich proto vyfoukejte rovnou při sběru. Kromě pampelišek budete na základní recept potřebovat jen vodu, cukr a citron. Pokud chcete, aby byl sirup o něco zdravější, můžete místo bílého cukru použít nerafinovaný třtinový cukr.
Většinou se sirup vaří, protože díky tomu bude hotový rychleji. Další možností je příprava za studena, ale počítejte s tím, že to bude trvat déle. Na druhou stranu si takto připravený sirup uchová větší množství zdraví prospěšných látek, které jsou citlivé na vysoké teploty.
Tradiční pampeliškový med
Ingredience:
- 250–300 květů pampelišek,
- 1 litr vody,
- 1 kilogram cukru,
- 2 citrony.
Postup:
Očištěné pampeliškové květy dejte do hrnce, zalijte je vodou a přidejte plátky citronu. Směs v hrnci přiveďte k varu a nechte vařit 15–20 minut. Poté hrnec odstavte z plamene a nechte ho zchladnout. Hrnec dejte na chladné a temné místo na 24 hodin. Druhý den přeceďte tekutinu přes plátno či sítko do čistého hrnce.
Přisypte cukr a za stálého míchání vařte minimálně 30 minut. Vařit ho můžete i déle, pokud chcete, aby byl hustší. Jakmile získá sirup požadovanou konzistenci, odstavte ho ze sporáku a ještě horký rozlijte do připravených čistých skleniček. Sklenicím otřete hrdla a dobře je zavíčkujte.
Pampeliškový med s pomerančem
Ingredience:
- 250–300 květů pampelišek,
- 1 litr vody,
- 1 kilogram cukru,
- 1 citron,
- 1 pomeranč.
Postup:
V tomto případě stačí postupovat zcela analogicky, jako je tomu u výše uvedeného receptu na tradiční pampeliškový med. Jedinou změnou je přidání plátků pomeranče spolu s citronem. Někteří lidé experimentují s různými bylinkami a kořením, což dodá pampeliškovému medu unikátní chuť a vůni. Zkusit můžete mátu, meduňku, vanilku, hřebíček, celou skořici nebo badyán.
Jak často konzumujete med?
Pampeliškový med bez vaření
Ingredience:
- květy pampelišek,
- cukr,
- citron,
- případně převařená voda.
Postup:
Pampeliškový med za studena se připravuje obdobně jako jiné nevařené sirupy z bylinek. Budete potřebovat čisté (nejlépe vyvařené) zavařovací sklenice, do kterých budete suroviny pěchovat po vrstvách. Jako první dejte na dno vrstvu květů, zasypte je pořádnou dávkou cukru a nakonec dejte plátky citronu. Tento postup opakujte, dokud nebude sklenice plná.
Poslední vrstva by měla být z cukru. Dejte si také hodně záležet na tom, abyste každou vrstvu co nejvíce upěchovali. Pokud by nebyly květy správně utlačené, mohl by přítomný vzduch způsobit kažení sirupu. Naplněnou sklenici můžete ještě zalít 200 mililitry převařené vody, pokud chcete, aby byl hotový produkt tekutější. Zavíčkované sklenice dejte zrát na parapet, aby na ně svítilo sluníčko. Med bude hotový přibližně za dva týdny. Pak už ho stačí jen scedit a přelít do čistých sklenic.
Jak zahustit pampeliškový med?
Pampeliškový med ve skutečnosti nemá s pravým medem nic moc společného. Správně bychom ho měli označovat jako sirup, protože se připravuje z pampeliškových květů a cukru. Konzistence pampeliškového medu je v porovnání s medem přirozeně o něco tekutější. Pokud ale chcete, aby byl hustší a tmavší, prodlužte dobu varu klidně až na 3 hodiny. Čím déle ho budete vařit, tím hustší a hutnější ve finále bude.
Druhou možností je přidání pár lžic jablečné šťávy. Jablka obsahují pektin, který se používá jako želírovací látka při přípravě džemů a marmelád. Případně si dnes můžete zakoupit samotný pektin. Jen počítejte s tím, že med nebude už moc připomínat med, ale svou texturou se bude blížit spíše marmeládě.