Hlavní navigace

Pacientů s tuberkulózou přibývá, lékaři chtějí oddělení pro léčbu odolné formy

4. 4. 2024

Sdílet

Pravidelné testy u lidí z rizikových zemí jsou podle pneumologů jednou z cest, jak zabránit tomu, aby se v zemi šířila tuberkulóza. Větší kapacitu míst, kde se nemocní léčí, má zajistit nová vyhláška, podle které se mohou spolupracující pacienti léčit doma.

Počet lidí s tuberkulózou v České republice meziročně stoupl o 64 lidí, přibylo nemocných dětí. S TBC se loni dle dostupných dat léčilo 447 osob. Čeští plicní lékaři nápor ale podle svých slov zvládají a počítají s tím, že pacientů ještě přibude. 

Vzhledem k válce na Ukrajině není nárůst nemocných žádným překvapením, je známo, že na východ od České republiky není péče o tuberkulózní pacienty na takové úrovni jako u nás. Podíl TBC u osob narozených mimo ČR loni činil 49,2 procenta – to je 220 případů) z toho 140 z Ukrajiny, což je téměř čtyřikrát více než před válkou. Ze Slovenska evidujeme 21 případů, z Rumunska a Vietnamu nám přibylo po 11 případech a tak podobně, vyčísluje Jiří Wallenfels, vedoucí Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou, Fakultní nemocnice Bulovka. 

Neznamená to ovšem výrazné riziko pro celkovou populaci, nemocných je málo, a navíc nakazit se TBC není zdaleka tak snadné jako třeba chřipkou nebo covidem. 

Tečka se změnila na EZKartu. Eviduje nová očkování, papírový průkaz však nenahradí Přečtěte si také:

Tečka se změnila na EZKartu. Eviduje nová očkování, papírový průkaz však nenahradí

Nejnovější data také ukázala výrazný nárůst TBC u dětí do 15 let – z 11 případů jejich počet loni skočil na 30. Obvykle evidujeme pět až deset nemocných dětí za rok, podotýká k tomu lékař Wallenfels. Za loňským vzestupem počtu malých pacientů je například lokální epidemie v Benátkách nad Jizerou, ale také přesnější diagnostické postupy.

Dva až tři nové pokoje

Při hledání případných ložisek tuberkulózy jsme u vybraných pacientů začali používat CT, a přestože na rentgenu plic nebyla nemoc vidět, CT vyšetření její přítomnost prokázalo. Poprvé jsme také měli dítě s potvrzenou odolnou,  multirezistentní formou tuberkulózy, popisuje lékařka Karolína Doležalová, vedoucí lékařka Plicní ambulance a Střediska péče pro děti s tuberkulózou a mykobakteriózami Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. Zde se léčí jak malé děti, tak dospívající do 18 let věku. Kvůli očekávanému nárůstu mladých pacientů se budou kapacity tohoto pracoviště rozšiřovat o dva až tři pokoje, s tím, že zcela nově by s dětmi mohly být na pokoji i jejich matky.

Je podle vás správné, že stát zrušil povinné přeočkování na TBC?

Lékaři zároveň plánují vznik nového pracoviště s 10 až 15 lůžky, které by se zaměřovalo na léčbu multirezistentních forem tuberkulózy, kterých mírně přibylo – loni 31 případů – a bude tomu tak zřejmě i nadále. 

Vše záleží na financích, stavba takové jednotky není levná. Dosud se všichni tito pacienti léčí v Thomayerově nemocnici, ale kapacity brzy přestanou stačit, říká docent Vladimír Koblížek, předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti. Vzestup případů odolných forem TBC, necitlivých na běžná antituberkulotika, je dvojnásobný. O úhradu moderních léků, které zkracují dobu hospitalizace z 18 až 24 na 6 až 9 měsíců, musí lékaři žádat zdravotní pojišťovny – léčba jednoho pacienta stojí kolem 1,5 milionu korun. 

Kontrola pomocí telemedicíny

U běžných forem tuberkulózy, citlivých na léky, by měla lékařům i pacientům ulevit nová vyhláška o podmínkách předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění, platná od ledna. Ta umožňuje pustit nemocné s běžnou tuberkulózou po několika dnech z nemocnice domů. Musí ale spolupracovat, dodržovat domácí izolaci a užívat pravidelně léky. Do plicní ambulance pak již dochází jen na kontroly. Zda je vše tak, jak má být, můžeme posoudit s pomocí telemedicíny, která nám umožní být s pacientem v pravidelném kontaktu, vysvětluje docent Milan Sova, přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy Fakultní nemocnice Brno. Právě zde meziročně vzrostl počet pacientů o 61 procent na loňských 21. 

Riziko nákazy tuberkulózou ve vyspělých zemích je nízké. Očkují se jen rizikové skupiny Přečtěte si také:

Riziko nákazy tuberkulózou ve vyspělých zemích je nízké. Očkují se jen rizikové skupiny

Nejdřív rentgen, pak případně CT

Čeští plicní lékaři tak doporučují ambulantním pneumologům a praktickým lékařům provést u všech pacientů z rizikových zemí při prvním kontaktu rentgenový snímek hrudníku. 

Plicní lékaři mohou navíc zajistit speciální krevní test na možnou přítomnost latentní tuberkulózy v těle – pokud je test pozitivní, je čas na CT plic. To dokáže odhalit i menší formy tuberkulózy, které nejsou při klasickém rentgenovém vyšetření hrudníku vidět. Pneumologové tedy mohou u každého dospělého člověka z rizikové oblasti pomocí komplexního nebolestivého vyšetření vyloučit tuberkulózní onemocnění či zatím bezpříznakovou nákazu, dodává docent Koblížek.

Pro léčbu mají podle něj lékaři k dispozici moderní preparáty. Účelem je podchytit nemocné včas, v době, kdy ještě nemají žádné, či zcela minimální potíže, a zabránit dalšímu šíření nemoci. 


Česká pneumologická a ftizeologická společnost

Odborná společnost plicních lékařů, která garantuje komplexní péči o všechny plicní nemoci včetně tuberkulózy. Péči o tuberkulózu zajišťuje komplexně, tedy včetně diagnostiky, léčby, prevence i provádění epidemiologických šetření. 

Více informací na webu společnosti

Česká aliance proti chronickým respiračním onemocněním 

Instituce, která napomáhá zmenšovat zátěž chronickými respiračními nemocemi v populaci České republiky. ČARO se hlásí ke světové organizaci GARD (Global Alliance against Chronic Respiratory Diseases) a její činnost probíhá pod patronací Světové zdravotnické organizace (WHO). 

Více informací na webu společnosti

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).