Hlavní navigace

Očkování proti klíšťové encefalitidě: co všechno potřebujete vědět

13. 3. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Rozhodli jste se pro očkování proti klíšťové encefalitidě? Teď je na něj ten nejlepší čas. Očkovat můžete nechat už roční dítě. A platí tu přímá úměra: čím starší člověk, tím vyšší riziko těžšího průběhu klíšťové encefalitidy. Nemyslete tak jen na děti, ale i na jejich babičky a dědy.

České luhy – nejvíc klíšťat

Je to český paradox. Zájem o očkování je u nás dlouhodobě mnohem nižší než v jiných evropských státech. Přitom jsme národ houbařů a výletníků – i když jedním z dávno zbořených mýtů je, že se klíšťata vyskytují především v jihočeských lesích. Naše území je dokonce pro hrozbu klíšťové encefalitidy endemické. „To znamená, že máme nejvyšší výskyt v Evropě,“ upozorňuje Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce v Praze.

„Klíšťata mají v oblibě vlhké prostředí smíšených lesů, trav apod. Mohou se však vyskytovat i na okrajích měst nebo i v městské zástavbě, kde jsou parky a zeleň obecně,“ pokračuje MUDr. Roháčová.

Galerie: Co potřebujete k vyndání klíštěte?

Kdy, když ne teď

Pokud jste se rozhodli, že se necháte očkovat proti klíšťové encefalitidě, je právě teď ten nejvyšší čas. Klíšťata totiž záhy začnou být aktivní, stačí jim k tomu teploty nad pět stupňů Celsia a trpělivost.

Vysokou míru imunity navozuje až druhá dávka vakcíny, která se standardně aplikuje ne dříve než za čtrnáct dní po první,“ říká Rastislav Maďar, vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity. „Přičemž je vhodné, aby v bezprostředním období předtím očkovaná osoba neměla přisáté klíště.“

Pro vás to znamená jednat rychle, a pokud jste majitel pejska, nebo se vydáváte na procházky do přírody, pečlivě se hlídejte i před očkováním. I proto je podle docenta Maďara vhodné nechat se očkovat ještě teď, dokud je chladněji. Možnost máte ale samozřejmě celý rok.

Kde, u praktika, nebo v centru?

Možností, kde se očkovat, máte více. Zeptejte se svého praktického lékaře, u nich se totiž postupy mohou lišit. Někteří mají vakcíny po větší část roku u sebe, a stačí si tak domluvit termín.

Ostatní praktičtí lékaři je objednávají u distributora až podle předem nahlášeného zájmu pacientů o tuto vakcinaci,“ dodává Rastislav Maďar. Pro vás by to tak mohlo znamenat, že třeba očkovací látka nebude k dispozici hned. Ale pozor na další možný postup, před kterým odborníci varují:

Někteří praktici své pacienty posílají s receptem do lékárny, aby si tam vakcínu zaplatili a do ordinace ji přinesli sami,“ popisuje lékař. To je však postup, který specialisté na očkování neakceptují a přinesené vakcíny neaplikují. Očkovací látky by totiž měly být skladovány po celou dobu v lednici při teplotě mezi dvěma až osmi stupni Celsia.“ Nevhodnými podmínkami mezi vyzvednutím vakcíny v lékárně a předáním lékaři tak můžete ohrozit účinnost vakcíny.


Autor: Depositphotos.com

„Vysokou míru imunity navozuje až druhá dávka vakcíny, která se standardně aplikuje ne dříve než za čtrnáct dní po první,“ říká Rastislav Maďar

Vybrat si také můžete očkovací centrum v blízkosti bydliště, kde vám rovněž poskytnou profesionální služby a rady. Jejich seznam je k nalezení na webu pozorkliste.cz.

Zdravotní stav? Dobrý

Pokud máte malé děti, budete tahle pravidla znát, nebo si na ně vzpomenete. Jakékoliv očkování vyžaduje aktuálně dobrý zdravotní stav, aby ho vaše tělo zvládlo pokud možno bez problémů. Lékař vám vakcínu pochopitelně nebude aplikovat v době, kdy máte horečku, kašel, průjem nebo třeba bolesti v krku. Také byste neměli být třeba jen pár dní po dobrání antibiotik.

Lékař se rovněž informuje, jestli pacient nebyl v nedávném období v kontaktu s nemocným člověkem, protože v době očkování by již mohl být v inkubační době. A v neposlední řadě se kontroluje, jaké léky daný pacient užívá, jestli má nějaké chronické nemoci a zda nebyl očkovaný v období minulých dvou týdnů,“ přidává důležitá fakta Rastislav Maďar.

Aplikace a reakce

Injekci v ordinaci dostanete do ramene (pouze nejmenší nechodící děti do stehna). A počítejte předem s doporučeným klidovým režimem.

Máte se obávat nežádoucích účinků? Podle odborníka ne, u drtivé většiny očkovaných se žádné vedlejší účinky neobjevují, a pokud ano, jsou pouze lokální v místě vpichu. „Za poslední roky jsme očkovali desítky tisíc dávek vakcín proti klíšťové encefalitidě a jedinou větší reakci, kterou pamatuji, bylo omezení pohybu horní končetiny v rameni na pár dnů,“ uklidňuje předčasné obavy lékař. I když jsem členem Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu, nevím o tom, že by měl kdokoliv u nás či v zahraničí vážnou reakci v příčinné souvislosti s očkováním proti klíšťové encefalitidě s trvalými následky.“

Průběh očkování krok za krokem:

  • základní očkování proti klíšťové encefalitidě se skládá ze 3 injekcí, aplikují se do svalu ramene, a to ve dny 0, za 1–3 měsíce po první dávce a za 5–12 měsíců po druhé dávce,
  • v teplém období roku je vhodné přistoupit ke zrychlenému schématu, kdy se druhá dávka podá již za 14 dní po dávce první,
  • ochrana proti onemocnění nastupuje asi za 14 dní po druhé dávce,
  • po třetí dávce přetrvává ochrana 3 roky,
  • pro zachování obranyschopnosti je důležité, aby docházelo k pravidelnému přeočkování jednou dávkou po 3–5 letech (tzv. booster imunizace, z angl. boost – posila, podpora).

Po očkování túru neplánujte

Zmiňovaný klidový režim byste ale po očkování dodržet měli. Třeba nepodstupovat v den očkování větší fyzickou zátěž. Také nepijte alkohol, neplánujte saunu, návštěvu solária nebo lymfodrenáž. Lékaři nedoporučují ani slunění, což je další rozumný důvod, proč se pro očkování rozhodnout právě teď, dříve, než vypuknou teplé dny. Podle docenta Maďara byste měli klidovější režim dodržovat raději i další dva dny.

Bez obav do lesa?

Ochrana po očkování proti klíšťové encefalitidě je velmi vysoká, patří k nejvyšším ze všech očkovacích látek. Přesto se po první injekci nevrhejte do přírody bez repelentu a buďte stále obezřetní. Až po druhé dávce vakcíny, tedy za jeden až tři měsíce (v případě zrychleného schématu za dva týdny) se riziko nákazy snižuje na minimum.

Po dvou dávkách je protekce 95 % a po třetí až 99 %, což znamená, že chráněný je téměř každý, až na osoby s těžkou poruchou imunity,“ dodává přesná čísla z výzkumů Rastislav Maďar. I u nich má však očkování smysl a potenciál zmírnit průběh nemoci a zabránit trvalým následkům, či dokonce úmrtí.“

Další dávky? Nezanedbat

Už z toho prostého důvodu, že za očkování platíte (i když na něj přispívají zdravotní pojišťovny) a chcete, aby fungovalo. Tím si můžete být jistí až po dvou, respektive třech dávkách. „Velká očkovací centra vlastní speciální software upozorňující na konec platnosti ochranného účinku očkování formou e-mailů,“ říká lékař. „Očkovací schéma je vhodné dodržovat co nejpřesněji, je však poměrné flexibilní. Záleží i na věku a stavu imunity očkovaného, počtu v minulosti aplikovaných dávek a samozřejmě i na délce přesahu doporučeného intervalu. Nemálo očkovaných dokážeme vrátit zpět do standardního schématu bez toho, aby museli začínat znovu od první dávky.“

Možnost hlídání termínů přeočkování pak nabízejí i samostatné webové stránky www.ockovaci-kalendar.cz. Jednoduchá aplikace vám tak pomůže nepromeškat důležité termíny.

Odborná spolupráce:

MUDr. Hana Roháčová, Ph.D.

primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce v Praze


Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.

vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).