Hlavní navigace

Nová opatření kvůli koronaviru. Platí i pro soukromé akce

24. 7. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ministerstvo zdravotnictví opět zavádí povinnost nosit roušky, a to na některých vnitřních akcích. Snižuje také maximální počet osob, které se mohou těchto akcí zúčastnit.

Podle informací Ministerstva zdravotnictví ČR dochází od soboty 25. července 2020 na základě datových podkladů o vývoji epidemie COVID-19 a doporučení epidemiologů k zavedení povinnosti nosit roušku na všech vnitřních organizovaných hromadných akcích nad sto osob. Od pondělí 27. července se rovněž snižuje maximální počet lidí na vnitřních hromadných akcích na pět set osob. Pořadatelé budou moci zpřístupnit nanejvýš pět sektorů, každý pro maximálně pět set osob.

Situace je stabilní, opatření mají mít preventivní ráz

Epidemiologická situace na území České republiky je podle ministerstva nadále komplexně hodnocena jako stabilní, avšak dochází k vyššímu nárůstu COVID pozitivních osob v důsledku výskytu lokálních ohnisek.

Objevuje se řada menších ohnisek, kde je potencionální riziko komunitního šíření. Proto se přistupuje k uvedeným základním protiepidemickým opatřením na území celé ČR. Ta mají preventivní charakter s cílem předejít komunitnímu šíření v populaci.

Opatření platí i pro soukromé akce typu svatba či pohřeb

„Opatření platí jak pro veřejné, tak soukromé vnitřní akce. Takže pro organizované hudební, společenské, kulturní, sportovní akce i pro svatby a pohřby. Co se týče roušek, na individuální návštěvu restaurace či baru se tato povinnost nevztahuje,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

‪Důležité podle ministra je to, že se daří chránit zranitelné skupiny obyvatel, což se projevuje v tom, že neroste počet hospitalizovaných a těžkých pacientů. „‪Naší rolí je dělat takové kroky, abychom předešli zhoršení situace. Současně bychom ale neměli občany strašit, rozhodně k tomu není důvod, situace není nijak dramatická. Opatření mají jasně preventivní charakter a vedou nás k tomu zkušenosti z posledních týdnů, kdy se setkáváme s desítkami nakažených z hromadných vnitřních akcí, kde jsou lidé blízko u sebe. Ze známého případu nákazy v pražském klubu už je skoro stovka nakažených,“ vysvětlil ministr Vojtěch.

Co bude dál?

V průběhu následujících dvou týdnů bude efekt zavedených opatření a jeho dopad na epidemiologickou situaci průběžně vyhodnocován.

„Není na místě hovořit o vlnách nákazy. Neustále zdůrazňujeme, že koronavirus nezmizel a že tady mezi námi je a bude. To ostatně dokazuje nynější zhoršená situace v Izraeli. Stále platí, že nechceme dělat drastická opatření jako na jaře letošního roku. Abychom se vyhnuli radikálním krokům, je nutná prevence. A to nejen na straně naší, ale i na straně občanů. Kromě zavedených pravidel, jako je mytí rukou a dvoumetrový sociální odstup, osobně doporučuji v místech s větší koncentrací lidí nosit roušku a také se vyhýbat hromadným akcím,“ dodal ministr.

Galerie: 40 prodejců doplňků stravy, kteří chtěli vydělat na strachu z koronaviru 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).