Hlavní navigace

Nosíme roušky… Fungují vůbec? A které?

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jaké materiály pro výrobu roušek se nejvíce osvědčily? Vsaďte na kombinace, nabádají vědci. Otestovali řadu látek a také využití různých druhů textilií najednou.

Začalo rozvolňování bezpečnostních opatření, souvisejících s novým koronavirem SARS-CoV-2, a v dalších týdnech či měsících se zřejmě dočkáme i zrušení povinnosti nošení roušek na řadě míst. Stále ale budou asi existovat prostory, kde je bude povinné (aspoň ještě po určitou dobu) nosit. A protože také není vyloučeno, že se koronavirus může znovu v širším měřítku vyskytnout a že roušky budeme opět potřebovat, mohou se hodit poznatky, ke kterým došli američtí vědci během zajímavé studie.

Respirátory povinně: od kdy, kde a jaké


  • Stačí rouška nebo dvě roušky namísto respirátoru?
  • Musí mít respirátor i děti?
  • Kde všude platí povinnost nosit respirátor?
  • Respirátor FFP2 nebo také KN 95?

Všechny informace přehledně ZDE.

Co se dozvíte v článku
  1. Koronavirus je mnohem menší než průměr lidského vlasu
  2. Nejúčinnější je použít kombinaci materiálů
  3. Materiály na roušky účinné proti koronaviru
  4. Víte, jak správně nosit roušky a masky?
  5. Jak nosit roušku, aby fungovala

Koronavirus je mnohem menší než průměr lidského vlasu

Česká republika je jednou z prvních zemí, kde se lidé sami chopili iniciativy, pustili se do šití roušek ve velkém a za pomoci různých designů z nich vytvořili doslova módní doplněk. Ale při pohledu na záplavu roušek a masek se nabízí otázka, které materiály nejlépe fungují pro ochranu okolí před vašimi viry a bakteriemi a ideálně jsou zároveň účinné pro vaše bezpečí před nákazou z okolí. A může látková ochrana skutečně pomoci předcházet nemocem?

Při domácí výrobě roušek používáme především bavlnu, což je v pořádku. Pokud k ní však přidáme další materiály, můžeme získat jednoduchým způsobem překvapivě účinnou ochranu pro sebe i okolí. A nemusíme shánět žádné speciální tkaniny, zcela postačí běžně dostupné látky.

Vědecké týmy z Argonne National Laboratory a University of Chicago ve Spojených státech vzaly řadu běžných materiálů a testovaly je v laboratorních podmínkách, přičemž zkoumaly jejich mechanické a elektrostatické filtrační vlastnosti. Pro svůj experiment vyrobili částice o průměru od 10 nanometrů do 10 mikrometrů. Pro představu: lidské vlasy mají průměr přibližně 50 mikrometrů, přičemž 1 mikrometr je tvořen 1000 nanometry. U koronaviru se dá počítat s průměrem mezi 80 a 120 nanometry. Pak za pomoci speciálního zařízení „prohnali“ částice přes vzorky různých textilií rychlostí, která odpovídá lidskému dechu v klidu, a změřili počet a velikost částic před a po průchodu látkou.

Nejúčinnější je použít kombinaci materiálů

„Provedli jsme tyto studie pro několik běžných tkanin, včetně bavlny, hedvábí, šifonu, flanelu, různých syntetických materiálů a jejich kombinací,“ popisují vědci. Zjistili, že při vrstvení více různých, běžně dostupných materiálů dochází k zachycení drtivé většiny aerosolových částic.

Filtrační účinnost kombinací (jako je bavlna-hedvábí, bavlna-šifon, bavlna-flanel) byla >80% pro částice menší než 300 nanometrů a >90% pro částice větší než 300 nanometrů.

Jedna vrstva hustě tkané bavlněné látky kombinovaná se dvěma vrstvami polyesterového šifonu odfiltrovala nejvíce aerosolových částic (80–99 % v závislosti na velikosti), což je výkon blízký respirátorům filtrační třídy FFP2/N95. Spekulujeme, že zvýšená efektivita je pravděpodobně způsobena kombinovaným účinkem mechanické a elektrostatické filtrace, dodávají experti.

Materiály na roušky účinné proti koronaviru

  • Efektivní jsou zejména kombinace, např. bavlna-hedvábí, bavlna-šifon, bavlna-flanel.
  • Při použití samotné bavlny je účinnější látka s co nejvyšší hustotou tkaní.

Pokud se někdo chce dále držet jen bavlny, zatím nejpoužívanějšího materiálu pro domácí výrobu roušek a masek, pak platí, že čím vyšší je hustota tkaniny, tedy počet nití na 1 cm2, tím vyšší ochranu poskytuje.


Autor: Depositphotos.com

Při kombinaci materiálů můžeme narazit na jiný problém, a tím je údržba. Jemnější tkaniny nesnesou vyvářku ani vysoké teploty při žehlení.

Víte, jak správně nosit roušky a masky?

„Naše studie však také naznačuje, že nesprávné nošení látkové masky může vést k více než 60% snížení účinnosti filtrace,“ upozorňují výzkumníci.

Je tedy potřeba, aby budoucí návrhy designu látkových masek kladly důraz na přizpůsobení se lidskému obličeji, omezily tak možnosti nedokonalého přilnutí a zároveň zajistily nositelům dostatek pohodlí.

Pomoci tomu můžeme zatím i my sami. Navzdory tomu, že s rouškami a maskami na obličejích žijeme už několikátý měsíc, stále se najde hodně lidí, kteří je nemají správně nasazeny. Neuškodí si proto zopakovat nejzákladnější pravidla:

Jak nosit roušku, aby fungovala

  • Musí být zakryta oblast úst a nosu,
  • horní část roušky je umístěna těsně pod očima,
  • spodní část roušky zakrývá bradu,
  • nikde se neodchlipuje, nevytváří mezery a přiléhá k obličeji.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).