Hlavní navigace

Netřeba dřít. Tělu pomáhají krouživé pohyby

13. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Fisaf.cz
Chcete mít tělo bez bolesti? Nezatínejte svaly, naopak je uvolňujte a stabilizujte jemnými krouživými pohyby, které spojíme v pomyslnou osmičku.

Tělo bez bolesti je snem každého, zejména v případech, kdy nás něco skutečně začne bolet… Zároveň je to také název školení, které pro instruktory i laickou veřejnost pod hlavičkou Školy fitness profesionálů Fisaf.cz pořádá instruktorka Lucie Rychetská. V článku nabízí krátký návod na to, jak tělo mobilizovat krouživými pohyby.

Co se dozvíte v článku
  1. Stabilizované tělo je základ
  2. Nejlepším lékem proti bolesti zad je pohyb
  3. Nezatínat svaly…
  4. Kroužky pro zdraví
  5. Stažený hrudník rozdýcháme

Stabilizované tělo je základ

Lucie Rychetská se zdravým pohybem zabývá více než dvacet let. Na kurzu Tělo bez bolesti učí zájemce cvičit tak, aby si pomohli od bolestí, i způsoby, jak tělo uvolnit a následně stabilizovat ve správných pozicích. V takových, v nichž se běžně ocitáme každý den v běžném životě…

„Bolestí se zbavíme, když budeme mít tělo stabilizované. Jde o určitou svalovou souhru, která zabezpečuje stabilizaci – zpevnění páteře během všech našich pohybů. Hluboké stabilizační svaly jsou aktivovány při jakémkoliv statickém zatížení, tj. stoji, sedu apod., a doprovázejí každý cílený pohyb horních i dolních končetin,“ vysvětluje instruktorka.

Zapojení svalů do stabilizace páteře je automatické. A to se musíme naučit v klidu a postupně, abychom pak správné postavení udrželi i při pohybu a úplně automaticky v běžném životě.“

Nejlepším lékem proti bolesti zad je pohyb

Nejlepším lékem pro naše tělo je podle odbornice rozhodně pohyb, ale ten musí být správný.

„Při cvičení nejprve pomalými pohyby rozvolníme kloubní rozsahy. A to hned ve třech dimenzích, jak nám velí takzvaná spirální dynamika, která říká, že máme v těle tři základní pohyby. Naše páteř je mobilní a měla by se co nejvíce pohybovat, pružit, a proto vedeme pohyby do všech stran – dopředu a dozadu, nahoru a dolů, doleva a doprava, až nakonec vše spojíme v pomyslné osmičky a tzv. 3D pohyb,“ popisuje Lucie Rychetská.

Nezatínat svaly…

Lidé jsou podle instruktorky často extrémně stažení, zejména v bedrech, hýždích, pánevním dnu nebo v oblasti břicha nad pupíkem.

Na vině může být stres, ale také léta, kdy zatínání těchto oblastí bylo v cvičení zkrátka v módě. Musíme se naučit úplně je uvolnit a pracovat například s pánví a jejím okolím izolovaně,“ říká instruktorka.

Kroužky pro zdraví

Pro celé tělo jsou podle odborníků vhodné mobilizační krouživé pohyby, které ho postupně uvolňují. Krouživé pohyby bychom proto měli používat ideálně pro uvolnění v jakýchkoliv oblastech, ať už se jedná o kroužky pánví, nebo kolenem.

V praxi si to můžete jednoduše zkusit, když si dáte pod kostrč tzv. ježkový míček. Vleže pomalu a zlehka pohybujete pánví dopředu a dozadu, doprava a doleva a následně boky nakláníte nahoru a dolů a nakonec pohyby spojíte v osmičku. „Pro mnoho lidí je toto často paradoxně nový pohyb, protože chodí bez pohybu pánve – a právě takto často vznikají i bolesti v bederní páteři a jiných částech těla. Vše v těle je propojené, proto ho musíme znovu rozhýbat a rozvolnit,“ říká Lucie Rychetská.

Pro rozhýbání hrudní páteře si můžeme dát míček (ne už ježkový, ale nejlépe polonafouklý cca třiceticentimetrový overball) mezi lopatky, ruce dáme v týl a opět provedeme všechny tři pohyby: dopředu a dozadu, nahoru a dolů, doleva a doprava, a nakonec pohyby spojíme v osmičku.

A stejně tak rozhýbeme krční páteř, když si dáme polonafouklý overball do oblasti šíje, a dál už postupujeme stejně… Na závěr si ještě můžeme přidat pomyslné osmičky nosem.

Stažený hrudník rozdýcháme

O staženém hrudníku a následných problémech s hrudní páteří se traduje, že se v ní skrývá stres. I tady Lucie Rychetská radí, jak se jí zbavit: Ležíme na břiše a polonafouklý overball si dáme pod hrudník. Ruce dáme volně v týl, s nádechem hrudník lehce otevíráme a s výdechem zavíráme. Několikrát opakujeme.

„Máme své ustálené, zažité pohybové stereotypy, s nimiž vzniká spousta problémů. Proto je dobré zacvičit si třeba jen takhle jednoduše, ale hned ráno a večer to zopakovat. I ty dvě chvilky denně dokáží zázraky,“ uzavírá Lucie Rychetská.

Odborná spolupráce:

Lucie Rychetská

Instruktorka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF, zdravým pohybem zabývá více než dvacet let. Aktuálně vede mj. workshop Tělo bez bolesti pro laiky i lektory. Kurz je nyní možné absolvovat i online.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).