Hlavní navigace

Nepřepínejte své síly při letních sportech, mohli byste litovat

4. 7. 2012

Sdílet

Mezi nejčastější sportovní zranění, se kterým lidé přicházejí k lékaři, patří, dle statistik, podvrtnutí kotníku. Jaké jsou nejrizikovější sporty a jak zraněním předcházet?

Podle údajů VZP se každý rok léčí v nemocnici s úrazem třicet osm tisíc dětí a dospívajících, 65 % z nich jsou přitom děti do čtrnácti let. Ani dospěláci však ze statistik nevypadli, 70 % lidí do třiceti let k lékaři přichází v tomto období s úrazem, který si přivodili při sportovní aktivitě. Na vině často, navzdory proklamovaným doporučením, bývá absence ochranných pomůcek: „Mnohým úrazům, které jsou způsobeny při sportu, je možné předcházet používáním kvalitního vybavení a ochranných doplňků – přilby chránící hlavu, chráničů na lokty, zápěstí, dlaň, kolena a bradu,“ řekla pro VZP lékařka Veronika Benešová.

Obecná pravidla pro sport:

  • Nikdy nepodceňujte a neopomínejte na nošení ochranné pomůcek a helem 
  • Nepřeceňujte své síly
  • Nesportujte sami a vždy u sebe mějte mobilní telefon
  • Sportujte tam, kde jsou pro aktivity optimální podmínky
  • Pravidelně kontrolujte své vybavení ke sportu
  • Naučte se první pomoc

Podle Centra úrazové prevence v pražské fakultní nemocnici v Motole dochází k nejvíce sportovním úrazům vždy na začátku, nebo na konci sezóny. Mezi nejčastější zranění, se kterými lidé přicházejí k lékaři, patří dle statistik podvrtnutí kotníku. Druhým nejčastějším onemocněním úponů šlach a vazů je tzv. tenisový loket.

Nejrizikovější sporty v ČR podle Centra úrazové prevence:

  • fotbal
  • gymnastika
  • zápas
  • hokej

„Mezi časté úrazy jarních i letních dní patří také pády na kolečkových bruslích. Obecně začátek sportovních aktivit někdy bohužel znamená zranění, jehož následkem jsou
v některých případech velmi bolestivá omezení v pohybu, která se mohou protáhnout na několik dní, týdnů až měsíců,“
varuje na základě svých zkušeností praktický lékař Michal Lazák.

Kondice z loňska je ta tam, začnete pozvolna

Před každou aktivitou je třeba dostatečného protažení. Obezřetní buďte zvláště u sportů, kterým jste v zimě museli dát vale. Než naskočíte do plné zátěže, je třeba zvolit volnější tempo, a ne hned zkraje přepínat své síly a na bruslích zdolávat nejdelší dostupnou in-line trasu Bratislava – Gabčíkovo o délce pětapadesáti kilometrů. Varuje před tím i Jiří Ježek, několikanásobný paralympijský vítěz: „Velmi často vede k poranění i příliš intenzivní trénink, při němž neodhadnete své síly a zátěž zvyšujete neúměrně rychle – klasická jarní chyba všech, kteří se chtějí dostat rychle do kondice.“

Krátit léčbu vás může stát zdraví

Pokud už k úrazu na začátku sezóny dojde, nesnažte se za každou cenu uspíšit léčbu. Všechno má svůj čas, i doba rekonvalescence. Pokud totiž kurýrování zkrátíte se slovy: Trochu to ještě bolí, ale to se poddá, můžete si zadělat na potíže dlouhodobého charakteru: „Velmi často dochází k tomu, že se doba znehybnění a odlehčování zraněné končetiny nadměrně zkracuje a pacient se velmi rychle vrací k původní zátěži. To je ale velká chyba. Zanedbaná léčba může vést k tomu, že se kotník stane chronicky nestabilním a náchylným k dalšímu zranění,“ upozorňuje Michal Lažák.

V léčbě výrazně pomáhají masti s obsahem ibuprofenu a heparinoidu, které pomáhají všude tam, kde vznikly otoky a krevní podlitiny, podvrtnutí kloubu nebo poranění měkkých částí kloubů. Lékaři vám tubu s tímto zmizíkem na bolesti doporučí i na záněty šlach a svalových úponů nebo při zánětech povrchových žil a jejich okolí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).