Nejlepší velikonoční nádivka má vonět po bylinkách. Peče se na Bílou sobotu

18. 4. 2025

Sdílet

Nejlepší velikonoční nádivka
Autor: Shutterstock.com
V mnoha domácnostech je hlavním hrdinou velikonoční tabule nádivka. Tento voňavý, nadýchaný pokrm je plný jarních bylinek a dá se připravit ve variantě s masem i bez něj. Pokud v rodině nemáte žádný recept, který se dědí z generace na generaci, můžete vyzkoušet ten náš.

Velikonoční nádivka, někdy lidově nazývaná jako hlavička, patří mezi nejtradičnější česká sváteční jídla. Tento pokrm představoval prakticky přechod mezi půstem a hodováním, kdy se lidé už těšili, až po postním období budou moci opět ochutnat maso. Právě nádivka tak dříve bývala první, co se po půstu zpravidla objevilo na stole.

Co se dozvíte v článku
  1. Velikonoční nádivka jako symbol jara
  2. Jak vypadá velikonoční nádivka?
  3. Kdy a jak péct velikonoční nádivku?
  4. Udělejte si z přípravy rodinný rituál
  5. Recept na velikonoční nádivku
  6. Vegetariánská velikonoční nádivka s houbami a bylinkami

Velikonoční nádivka jako symbol jara

Historicky šlo o pokrm, který měl zužitkovat zbytky pečiva a spojit je s jarními dary přírody. Zatímco v zimě se zpracovává především kořenová zelenina a brambory, na jaře mohou hospodyňky při vaření použít například čerstvé kopřivy, pažitku nebo mladý špenát. Právě tyto ingredience se obvykle přidávají do velikonoční nádivky.

Stejně jako je tomu například v případě bramborového salátu, ani zde neexistuje jediný správný recept. Většina rodin má ten svůj. Někdo do nádivky přidává uzené maso, jiný klobásu, nebo dokonce jehněčí. V některých domácnostech se jedná o samostatný chod, kdežto jinde ji podávají jako přílohu ke kachně nebo jehněčímu.

Jak vypadá velikonoční nádivka?

Jarní nádivka může mít různé podoby. Záleží vždy na tom, jak ji připravujete a co do ní přidáváte za suroviny. Každou však tvoří určité základní suroviny, díky kterým má tento pokrm většinou podobu jakési slané buchty. Můžete se setkat s nádivkou připravenou samostatně v pekáčku, ale stejně tak se přidává například i do nádoby, ve které se peče kuře. Často se pak nádivka vkládá také přímo do kuřete.

Kvalitní pečivo jako základ

Alfou a omegou tohoto pokrmu jsou rohlíky nebo housky. Důležité je, aby byly dostatečně suché. Proto se doporučuje připravovat nádivku ze starého pečiva. Pokud byste použili čerstvé rohlíky či housky, příliš snadno by se rozmočily. Výběr pečiva pak ovlivní nejen strukturu jídla, ale i jeho výslednou chuť.

Pro masožravce přidejte uzené

Uzené maso je klasika, která nikdy nezklame. Jeho výrazná chuť se promítne do každého sousta. Ideálně sáhněte po domácím uzeném mase nebo si jej pořiďte přímo od řezníka. Pikantní klobása dodá pokrmu říz, slanina zase jemnou kouřovou chuť. A pokud byste si chtěli nádivku ještě více ozvláštnit, můžete do ní přidat například i kousky pečeného jehněčího.

Bylinky, které voní jarem

Na bylinkách se v případě velikonoční nádivky opravdu nevyplatí šetřit. Nasekané mladé kopřivy, petrželka, pažitka, medvědí česnek, všechny tyto zelené poklady dodají nádivce svěží chuť a hezkou barvu. A určitě se nebojte přidat i něco méně tradičního, třeba estragon nebo tymián.

Kdy a jak péct velikonoční nádivku?

Spousta lidí peče nádivku na Bílou sobotu nebo přímo na Velikonoční neděli. Často se tento pokrm připravuje v kulaté nebo hranaté zapékací míse, ale mnoho hospodyněk ji dělá také třeba ve formě na srnčí hřbet nebo klidně i na bábovku.

Nádivka by měla být po upečení zlatavá na povrchu a uvnitř vláčná, ale pevná. Toho dosáhnete správným poměrem vajec, mléka a pečiva. Samozřejmě v ní nesmí chybět pořádná dávka másla, které jednak zvýrazní chuť, jednak zároveň pomůže vytvořit krásnou kůrčičku na povrchu.

Pečení ve správně vyhřáté troubě (tj. kolem 180 °C) trvá asi 35 minut až hodinu. Známým trikem je přikrýt mísu prvních 30 minut alobalem a až potom dopéct odkryté. Díky tomu nádivka zůstane uvnitř vláčná a na povrchu zlatavá a opečená.

Udělejte si z přípravy rodinný rituál

Každý, kdo někdy stál s mámou nebo babičkou u kuchyňské linky a krájel na kostičky staré rohlíky, jistě vzpomíná na tyto chvíle s nostalgií. Do přípravy velikonočních pokrmů tak můžete hravě zapojit i děti, které mohou pomáhat například míchat těsto nebo sbírat bylinky na zahradě.

V mnoha domácnostech je navíc příprava nádivky spojena i s dalšími velikonočními tradicemi. Někde se při tom barví vajíčka, jinde se vypráví historky o tom, jak se kdysi peklo v kachlové peci. A právě tyhle drobnosti dělají z obyčejného pokrmu sváteční událost.

Galerie: Co se jí na Velikonoce ve světě

Recept na velikonoční nádivku

Receptů na velikonoční nádivku je na internetu opravdu mnoho. Základ pokrmu je vždy stejný, přičemž dále jej můžete vylepšovat podle vlastní chuti. Na co byste však určitě neměli zapomenout, je jedna z prvních jarních bylin, a to kopřiva. Nemusíte se bát, že by vám snad požahala jazyk. Tepelnou úpravou se její štiplavost vytratí.

Ingredience:

  • 8 starších rohlíků,
  • 400 g uzeného masa,
  • 250 ml mléka,
  • 5 vajec,
  • 1 střední cibule,
  • 2 lžíce másla,
  • 4 velké hrsti nasekaných čerstvých bylinek (kopřivy, petržel, pažitka, medvědí česnek),
  • sůl, pepř, muškátový oříšek,
  • strouhanka na vysypání formy,
  • máslo na vymazání.

Postup:

Nejprve si připravíme základ, kterým je pečivo. Nejlépe se hodí dva až tři dny staré rohlíky, které nakrájíme na menší kostky a nasypeme do větší mísy. Zalijeme je vlažným mlékem, promícháme a necháme chvíli odstát, aby pečivo změklo a nasáklo tekutinu.

Mezitím si na pánvi rozehřejeme máslo a na něm dozlatova orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile začne vonět a mít zlatavou barvu, přidáme kostičky uzeného masa a vše společně krátce opečeme, aby se chutě propojily. V momentě, kdy je maso prohřáté, stáhneme směs z plotny a necháme ji lehce vychladnout.

Vyzkoušejte osvědčené recepty na velikonočního beránka, kterému se hlava neutrhne Přečtěte si také:

Vyzkoušejte osvědčené recepty na velikonočního beránka, kterému se hlava neutrhne

Do mísy s namočeným pečivem přidáme oddělené žloutky, osolíme, opepříme a nastrouháme trochu muškátového oříšku pro jemnou kořeněnou vůni. K této směsi přidáme také zchladlé maso s cibulkou a nasekané čerstvé bylinky, ideálně kopřivy, pažitku, petržel nebo medvědí česnek podle chuti a dostupnosti.

Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně jej pomocí stěrky vmícháme do připravené směsi. Sníh dodá nádivce vzdušnost a krásně ji odlehčí. Tímto způsobem by měla vzniknout voňavá, mírně lepivá hmota, která dobře drží tvar.

Formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, aby se nádivka nepřichytila a měla hezkou kůrčičku. Přesuneme do ní směs, uhladíme povrch a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme přibližně 45 až 60 minut. Prvních 30 minut ji můžeme přikrýt alobalem, poté dopékáme odkryté, aby nádivka krásně zezlátla.

Po upečení necháme nádivku mírně vychladnout, aby se lépe krájela. Můžeme ji podávat teplou jako hlavní jídlo, případně studenou jako součást velikonoční tabule. Skvěle ale chutná i druhý den, třeba jen tak s chlebem, hořčicí nebo křenem.

Velikonoce, kraslice a řehtačka

Ukažte, že víte, proč se pečou jidáše a kde se vzal zelený čtvrtek

Velikonoce jsou pro část lidí především vítanými dny volna, další je berou jako oslavu jara a někdo si během nich připomíná dva tisíce let staré události. A co vy? Vyznáte se v tom, proč se vlastně tyto svátky slaví a dovedete rozklíčovat některá jejich tajemství?

Vegetariánská velikonoční nádivka s houbami a bylinkami

Pokud patříte k lidem, kteří masu neholdují, není problém připravit si velikonoční nádivku bez něj. Můžete se řídit třeba následujícím vegetariánským receptem, který je plný jarních bylinek a místo masa se v něm nacházejí houby.

Ingredience:

  • 8 starších rohlíků nebo housek,
  • 250 g čerstvých žampionů nebo lesních hub,
  • 1 střední cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 lžíce olivového oleje nebo másla,
  • 250 ml mléka (lze nahradit rostlinným),
  • 5 vajec,
  • 4 velké hrsti čerstvých bylinek (kopřivy, petrželka, pažitka, medvědí česnek),
  • sůl, pepř, muškátový oříšek,
  • špetka majoránky,
  • máslo nebo olej na vymazání formy,
  • strouhanka na vysypání.

Postup:

Nejprve nakrájíme rohlíky na menší kostky a nasypeme je do velké mísy. Zalijeme je mlékem buď klasickým, nebo rostlinným a směs promícháme. Necháme pár minut odstát, aby pečivo nasáklo a změklo.

Na pánvi rozehřejeme olivový olej nebo máslo a na něm zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme prolisovaný česnek a krátce orestujeme. Následně přidáme nakrájené houby a restujeme, dokud se z nich neodpaří většina vody a nezískají zlatavou barvu. Celou směs ochutíme solí, pepřem, špetkou majoránky a necháme lehce vychladnout.

K namočenému pečivu přidáme žloutky, zchladlou houbovou směs a nasekané čerstvé bylinky. Vše dochutíme dle potřeby solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Poté z bílků vyšleháme tuhý sníh a jemně ho vmícháme do směsi. Pokud se vám směs zdá příliš řídká, můžete přidat trochu strouhanky na zahuštění.

Pečicí formu nebo zapékací misku vymažeme máslem (či olejem) a vysypeme strouhankou. Do připravené formy přendáme směs a uhladíme ji. Troubu předehřejeme na 180 °C a nádivku pečeme asi 45–55 minut. Opět i zde platí, že prvních 30 minut můžete formu přikrýt alobalem, aby se povrch nepřipekl, a poté dopéct odkryté. 

Autor článku

Po ukončení studia na ekonomické fakultě v Pardubicích se několik let zabývala informační vědou. V současné době se věnuje copywriterské činnosti se zaměřením na ekonomická a lifestylová témata.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).