Hlavní navigace

Mnoha kardiakům chybí železo, jeho podání může přitom zásadně zlepšit jejich zdravotní stav

1. 12. 2023

Sdílet

Více než sto tisícům Čechů, kteří se léčí se srdečním selháním, by pomohlo doplnění zásobního železa. Nedostatkem tohoto minerálu totiž dle kardiologů trpí až polovina pacientů. Když lékaři železo doplní, zvýší se kvalita života pacientů a ti nemusí tak často do nemocnice – to dokazují i nejnovější odborné studie. A potvrzuje to i příběh třicátnice Lucie, jejíž srdce pracovalo jen na patnáct procent. Pomohly jí léky a právě zásobní železo, které se podává v infuzích.

Třicetiletá Lucie z Ostravy měla problémy se srdcem už v osmnácti letech. Tehdy začala mít potíže s arytmií neboli poruchou srdečního rytmu. Podstoupila proto dva zákroky, které ji obtíží na čas zbavily. Měla klid až do pětadvaceti, kdy poprvé přišla do jiného stavu. 

Tehdy se arytmie vrátily. Podle lékaře nebyly vážné, nasadil mi léky a celé těhotenství i porod proběhly bez problémů, vzpomíná žena. Po porodu léky vysadila a potíže se neobjevily. 

Nedokázala spát vleže

Po vysazení léků nic nenasvědčovalo tomu, že by měla mít dlouhodobé problémy. Když ale po čtyřech letech otěhotněla podruhé, obtíže se vrátily, a mnohem horší. Začala jsem znovu brát léky, ale v pátém měsíci těhotenství se můj stav výrazně zhoršil. Zadýchávala jsem se a byla jsem hodně unavená. Když mě ale lékař ubezpečil, že to souvisí s těhotenstvím a jakmile porodím, vše bude zase dobré, řekla jsem si, že to budu muset do porodu vydržet, líčí Lucie své tehdejší rozpoložení. Každopádně, bylo jí čím dál hůř. 

Sotva vyšla schody do druhého patra a před porodem už nedokázala kvůli dušnosti spát vleže. Bylo to hrozné. Po několika schodech jsem se cítila, jako bych vyšlapala do nejvyššího patra mrakodrapu, a když jsem si lehla, nemohla jsem popadnout dech, takže jsem spala vsedě. Téměř jsem se nevyspala, což ještě prohlubovalo únavu, vysvětluje Lucie, která se nemohla dočkat porodu, od kterého si slibovala velkou úlevu. 

Někdy stačí zraněnému jen zaklonit hlavu, říká záchranář. Zapadlý jazyk je nesmysl Přečtěte si také:

Někdy stačí zraněnému jen zaklonit hlavu, říká záchranář. Zapadlý jazyk je nesmysl

Ta ale nepřišla. Dvojnásobná matka se cítila pořád stejně špatně a rozhodla se pro konzultaci u kardiologa. Tam přišel šok. Lékař ji vyšetřil a zjistil, že má městnavé srdeční selhání a její srdce pracuje pouze na 15 procent. Nikdo v té chvíli nechápal, jak jsem mohla zvládnout porod. Okamžitě mě odvezli na jednotku intenzivní péče a nasadili léky, popisuje Lucie. Bylo to pro ni náročné po všech stránkách, fyzicky i psychicky. Nebylo mi ještě ani třicet a selhávalo mi srdce. Navíc jsem nemohla být s dcerkou a skoro jsem ji neviděla, přivezli mi ji jen jednou za den.

Železo v infuzi

Když se konečně dostala domů, pokračovala v ambulantní kardiologické léčbě, kde jí doporučili vyšetření ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně – v tamní specializované ambulanci srdečního selhání. Zejména kvůli tomu, že se zde starají i o pacienty, kteří potřebují transplantaci srdce. Je totiž možné, že se to v budoucnu bude týkat i Lucie. 

Vyšetření je to skutečně důkladné. Mladá žena v Brně ležela čtyři dny, kde jí lékaři prováděli různá vyšetření a testy. Včetně toho na množství zásobního železa. Ukázalo se, že má jeho hladinu dost nízkou, lékaři jí proto naordinovali infuzi, aby jí zásobní železo doplnili. Do té doby, asi jako většina lidí, znala železo jen v tabletkách. Infuze ji překvapila a nečekala, že po ní pocítí nějakou výraznou změnu, šlo přece „jenom“ o železo. Mohla být jenom příjemně překvapená. 

Kvůli revmatoidní artritidě se jí rozpadly čelistní klouby. Na diagnózu čekala 17 let Přečtěte si také:

Kvůli revmatoidní artritidě se jí rozpadly čelistní klouby. Na diagnózu čekala 17 let

Hned druhý den jsem se ale cítila úplně jinak. Vůbec jsem nebyla unavená, bylo to, jako bych vypila několik energetických nápojů. Povzbudilo mě to i psychicky, najednou jsem měla pocit, že to půjde, vzpomíná na změnu, kterou po infuzi zaznamenala. Kromě toho brněnští kardiologové od sv. Anny zkombinovali Lucii léky na srdeční selhání tak, aby dosáhli pro ni ideální varianty.

Farmakologická léčba srdečního selhání se opírá o celou řadu preparátů, které mohou významně zlepšit stav nemocných. V některých případech – a nejsou to zdaleka ojedinělé situace – může být nitrožilní podání železa ‚třešničkou na dortu‘, která stav nemocného posune k lepšímu, tak jako tomu bylo v tomto případě, komentuje zvolenou léčbu profesor Jan Krejčí, přednosta I. interní kardioangiologické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Lucie je momentálně na mateřské dovolené a čas tráví hlavně se synem a dcerou. Velkou oporu má v příteli a také v rodičích a tchyni, kteří jí s péčí o děti pomáhají. Kvůli nemoci je v invalidním důchodu 1. stupně, ale doufá, že po mateřské bude moci pracovat alespoň na částečný úvazek. Ráda by se vrátila k práci v obchodě, kde je v kontaktu s lidmi, což ji baví. Ale uvidím, jak to půjde. Teď na to zatím moc nemyslím, jsem hlavně ráda, že se cítím dobře, za což jsem vděčná a moc děkuji všem lékařům, kteří se na mé léčbě podíleli a podílejí, a doufám, že to tak dlouho vydrží, uzavírá optimisticky. Od poslední infuze se jí hladina zásobního železa stále drží na dobré úrovni.

Když chybí železo, srdce trpí

Doplnění zásobního železa by podle odhadů pomohlo více než sto tisícům Čechů, kteří se léčí se srdečním selháním. Nedostatkem tohoto minerálu totiž dle kardiologů trpí až polovina lidí, kteří se u nich se srdcem léčí. Kardiologové apelují na samotné pacienty, aby si nechali udělat vyšetření krve, které ukáže, jak na tom se zásobami jsou. Typickým projevem nedostatku železa je velká únava, nevýkonnost, dušnost, celková slabost či bušení srdce. 

Chodit si v takovém případě pro volně prodejné železo do lékárny nemá moc smysl. Zásobní železo si lidé potravinovými doplňky nebo zvýšeným přísunem hořké čokolády či steaků nedoplní. Zkrátka se nevstřebá. Přitom jeho nedostatek nacházíme téměř u 70 procent těch, které k nám přiveze sanitka pro akutní srdeční selhání, říká profesor Krejčí, který rovněž předsedá České asociaci srdečního selhání. 

Komu chybí železo nejvíc

Srdečním selháním v Česku může podle posledních dat trpět až 370 000 lidí. U lidí starších 65 let je tato diagnóza nejčastější příčinou hospitalizace a právě u nich kardiologové nalézají deficit zásobního železa vůbec nejčastěji.

Každému člověku kolují v organismu 3 až 4 gramy železa, z toho 2,5 gramu je v krevním barvivu – hemoglobinu, který zajišťuje transport kyslíku v těle. Další přibližně jeden gram je železo zásobní a to je uloženo v buňkách jater a svalů. Toto železo je zapotřebí pro fungování mitochondrií – součástí buněk, které v těle slouží k tvorbě energie. Nedostatek zásobního železa umí potrápit zdravého jedince, natožpak pacienta s oslabeným srdcem. Pro něj je deficit železa velmi nebezpečný – srdeční sval nemá dostatek energie správně fungovat a při jakémkoliv zatížení se jeho selhávání zrychluje, vysvětluje kardiolog. 

Pozor, deficit minerálu nemusí souviset s takzvanou anemií neboli chudokrevností. I lidé, kteří mají normální krevní obraz a hodnoty hemoglobinu, mohou trpět deficitem železa. 

Pokud nemá kardiolog v ambulanci možnost zavést svému pacientovi „kapačku“ se zásobním železem, může se obrátit na nejbližší kardiocentrum, kde by mu měli pomoci. Vysoce koncentrované nitrožilní železo nabízíme také u nás, a to nejen pro naše pacienty. Pokud ambulantní specialisté nemají pro tuto léčbu prostor, mohou se na nás obrátit a my aplikaci jejich pacientovi zabezpečíme. Celá procedura trvá přibližně 20 minut a je bezpečná, dodává profesor Jan Krejčí.

Doplnění zásob vysoce koncentrovaným železem hradí pacientům se srdečním selháním při splnění určitých podmínek všechny zdravotní pojišťovny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).