Hlavní navigace

Vibrační kousátko je pro děti nebezpečné, 100x překračuje limit

11. 5. 2011

Sdílet

 Autor: www.mzcr.cz
Ministerstvo varuje před masážním kousátkem. Namísto úlevy při prořezávání zubů ohrožuje zdraví dítěte, jeho vibrace způsobují intenzivní kmitání v horní části páteře a hlavy.

Dětská kousátka jsou oblíbeným prostředkem úlevy pro malé děti, kterým rostou první zuby. Některé modely navíc nabízejí kromě chlazení, šustění, chřestění apod. také jemnou vibraci, která miminku masíruje dásně a ulevuje tak od bolesti.

Nebezpečné vibrační kousátko
Autor: www.mzcr.cz

Nebezpečné vibrační kousátko

Ministerstvo zdravotnictví ale nyní varuje před používáním masážního kousátka ve tvaru medvídka Pú. Kontroloři totiž zjistili, že jeho vibrace stonásobně překračují hygienický limit, což může být nebezpečné pro zdraví malých dětí. ČTK to sdělil hlavní hygienik Michael Vít

Plastové kousátko pochází z Číny, tvoří ho medvídek Pú s modrým kroužkem a dvěma včelkami. Výrobek do Česka dováží společnost Quido Bergman z Prahy 9. Na obalu je sice uvedeno, že je výrobek testován podle nejpřísnějších evropských norem, nicméně měření kontrolorů ukázalo, že nesplňuje požadavky na podobné výrobky.

Jak poznáte sílu vibrací? Těžko

Uvedené vibrační kousátko patří do kategorie výrobků pro děti ve věku do 3 let a je takto dovozcem označeno. Tyto výrobky musí splňovat bezpečnostní požadavky stanovené na hračky a výrobky pro děti ve věku do 3 let a dále obecné požadavky na bezpečnost výrobků.

Vzhledem k tomu, že příslušné normy neřeší vibrace, bylo pro posouzení bezpečnosti vibračního kousátka použito srovnání s limity pro vibrace stanovené nařízením vlády o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací. Na základě měření bylo zjištěno, že hodnoty vibrací dětského kousátka stonásobně překračují hygienický limit pro vibrace přenášené zvláštním způsobem způsobující intenzivní kmitání v horní části páteře a hlavy pro dospělého jedince!

Včelka nevyhověla předpisům loni v létě
Autor: www.mzcr.cz

Včelka nevyhověla předpisům loni v létě

Na základě zhodnocení zdravotního rizika při používání vibračního kousátka citlivými skupinami spotřebitelů, zejména kojenci a malými dětmi, pro které je výrobek podle označení určen, bylo posouzeno, že zejména přenosem těchto vibrací na skeletální aparát dítěte může dojít k vážnému poškození jeho zdraví. 

Nejedná se o první případ, v loňském roce vydalo ministerstvo obdobné upozornění na vibrační kousátko ve tvaru včelky, také původem z Číny. Rodiče ale nemají moc šancí sami poznat, který výrobek by mohl být jejich dítěti nebezpečný.

„Nenakupujte na tržištích, poutích, hračkárnách, ale u specializovaných prodejců s kojeneckým zbožím a od známých a ověřených značek. Kousátko není drahé zboží a určitě nestojí za to kvůli pár ušetřeným korunám riskovat zdraví miminka,“ říkají prodejci renomovaných značek.

Čtěte dále v sekci: Děti, rodiče, výchova…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).