Hlavní navigace

Názvy se mění, šmejdi zůstávají. Vědci z Parazitologického ústavu vyvracejí nesmysly o parazitech a přípravcích proti nim

13. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Vědci z Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR se snaží vyvrátit dezinformace uváděné na tzv. „antiparazitárních“ doplňcích stravy. „Jménem Parazitologického ústavu se neohánějte!“ vzkazují Julius Lukeš a Oleg Ditrich prodejcům, kteří zneužili i autoritu vědecké instituce.

Od roku 2016 se snaží bojovat proti šmejdům prodávající všeléky a antiparazitika za „těžké“ peníze lidem. Jejich stížnosti na úřadech neuspěly, a tak zahájili boj na poli informačním. Ovšem na trhu se objevil opět jeden „výjimečný lék“, a to Wortex. Dokonce údajně vyvinutý ve spolupráci s Parazitologickým ústavem Biologického centra… což je jasná lež.

Právě v Biologickém centru Akademie věd ČR, Parazitologickém ústavu v Českých Budějovicích, pracují autoři textu, kapacity v oboru, prof. Julius Lukeš a doc. Oleg Ditrich. Článek byl zveřejněn na webech Akademie věd ČR, publikujeme jej se souhlasem Biologického centra AV a autorů textu:

Co se dozvíte v článku
  1. Agresivní reklama
  2. Ofenzíva proti internetovým šmejdům
  3. Argumenty proti odčervování
  4. Reakce na kampaň proti lživým tvrzením
  5. „Univerzální zázračné prostředky“ proti parazitům
  6. Zneužití jména Parazitologického ústavu AV ČR
  7. Podvodné doplňky stravy nabízejí i některé lékárny
  8. Přírodní léčiva existují, všelék je nesmysl a doplněk stravy není lék

Agresivní reklama

V roce 2016 byla e-mailová adresa Parazitologického ústavu BC AV ČR i adresa parazitologické poradny provozované výborem České parazitologické společnosti doslova zavalována dotazy lidí, vystrašených dezinformacemi výrobků doplňků stravy o parazitech v lidském těle.

Nejagresivnější reklamu měl tehdy přípravek pod názvem Detoxic, distribuovaný k nám pravděpodobně odněkud z východu. Přesvědčoval veřejnost, že paraziti jsou příčinou veškerých nemocí včetně rakoviny, že jsme parazity doslova prolezlí a že se musíme nejlépe několikrát ročně odčervovat. Výrobci podobných přípravků, včetně českých, mu přizvukovali a na této hysterii se přiživovali.

Ofenzíva proti internetovým šmejdům

Nejdříve jsme se naivně domnívali, že v právním státě nemá klamavá reklama místo a snažili jsme se zjednat nápravu na úřadech. Poté, co jsme neuspěli na České obchodní inspekci, Státním ústavu pro kontrolu léčiv, Státní zemědělské a potravinářské inspekci atd., jsme dospěli k názoru, že tudy cesta nevede a že nejlepší bude uvádět dezinformace na pravou míru.

Naše „ofenzíva proti internetovým šmejdům“ probíhala na stránkách denního tisku, populárních časopisů, v rozhlasu i v televizi; nejvíc ohlasů (kladných i záporných) mělo vystoupení v pořadu A dost!, kde se téma redaktoru Tunovi velmi zalíbilo a udělal z toho celý seriál. V něm jsme si kromě reklamy na zbytečné a předražené doplňky stravy vzali na mušku i podvodné diagnostiky, kteří pomocí tzv. biorezonančních přístrojů najdou každému v těle desítky parazitů, včetně tropických a zvířecích. Mimo jiné to ověřila kolegyně metodou infiltrace, kdy jí jedna z mnohých „laboratoří“ nalezla doslova smrtelnou kombinaci parazitů, z nichž pochopitelně žádného ve skutečnosti neměla.

Naše protiargumenty zněly (a dosud znějí) následovně:

Argumenty proti odčervování

  • Počty parazitů u lidí, zejména těch střevních, v posledních desetiletích klesly minimálně o 2 řády.
  • I organismy, které se při infekci podvyživeného člověka nebo pacienta s oslabenou imunitou chovají jako paraziti, lidem s fungujícím imunitním systémem a s dostatkem stravy často neubližují. Naopak, mohou mu pomáhat tím, že snižují výskyt některých autoimunních a alergických onemocnění.
  • Nebezpeční tkáňoví paraziti se na našem území vyskytují velmi vzácně, další jsou importováni velmi vzácně z tropů a subtropů nebo postihují pacienty s těžkou poruchou imunity (AIDS, příjemci transplantátů apod.). Diagnostické laboratoře jsou u nás na vysoké úrovni a dovedou je diagnostikovat.
  • Paraziti patří do různých skupin organismů, vzájemně nepříbuzných. Je naprosto vyloučeno, že by vůbec mohl existovat univerzální přípravek, který by hubil všechny parazity, dokonce ani kdybychom výběr zúžili na „všechny střevní červy“. A pokud to někdo o svém produktu tvrdí, je to podvodník.
  • Jakékoliv preventivní odčervování lidí je v našich podmínkách naprostým nesmyslem.

Dílčí úspěchy naší kampaně jsme brzy zaznamenali.

Reakce na kampaň proti lživým tvrzením

  • Výrazně se snížil počet dotazů na strašlivé zabijáky parazity.
  • Někteří výrobci či prodejci doplňků stravy upravili aspoň trochu svá tvrzení o antiparazitických účincích svých produktů. Jeden z nich dokonce objednal testování svého výrobku nezávislou firmou (myší roupy přípravek nezabíjel, ale snížil poněkud počet vajíček produkovaných jednou samicí).
  • Agresivní reklama na Detoxic zmizela z českého internetu.

Poslední uvedený bod jsme nepřeceňovali, tušili jsme, že není těžké prostě změnit název. Tušení se vyplnilo.

„Univerzální zázračné prostředky“ proti parazitům

Zakrátko se objevily univerzální prostředky pod nejrůznějšími názvy. Například Antitox Nano, který se sice tváří, že je prodáván na TopShp-EU.com, ale přišlo to nepochybně z Ruska. Některé obrázky jsou popsány azbukou, texty jsou přeloženy nekvalitně překladačem, který v některých mutacích přeložil i část názvu a působí směšně.


Autor: Se souhlasem Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR

Antitox Nano v podání překladače

Jiný univerzální prostředek byl dle názvu Červex určen pro český trh, ale tváří se, že je švýcarský. Vyráběla jej (asi česká) firma SimplyYou.


Autor: Se souhlasem Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR

Červex nabízely i e-shopy typu Pilulka (dole), Dr. Max atd.


Autor: Pilulka.cz

Zneužití jména Parazitologického ústavu AV ČR

Pohár trpělivosti znovu přetekl, když na jednom z univerzálních zázračných prostředků – tentokrát Wortex, jehož reklama na kolegu „vyskočila“, našel nehorázné tvrzení, že byl vyvinut ve spolupráci s Parazitologickým, tedy naším ústavem.


Autor: Se souhlasem Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR

Lživá reklama na Wortex s nehorázným tvrzením, že se Parazitologický ústav podílel na jeho vývoji

Zbytek textu a obrázků je typicky šmejdovský. Nezbytnou součástí je například test, který má všechny přesvědčit, že mají parazity:


Autor: Se souhlasem Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR

Něco z toho má občas skoro každý, že? Se střevními parazity by mohly souviset průjem a zácpa, ostatní vyjmenované příznaky svědčí spíš pro jiný než parazitární původ

Pochopitelně jde o všelék, který kromě odstranění všech druhů parazitů odstraní i toxiny, strusky (proboha, kde se v nás ten metalurgický odpad bere?), a vůbec, uzdraví všechny.


Autor: Se souhlasem Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR

Tak s tím opravdu nemá Parazitologický ústav nic společného!

Stejný obchodník, jakýsi microbiologybytes.com, nabízí další doplňky stravy se zaručeným antiparazitárním účinkem, které se sice liší názvy a grafikou, ale deklarovanými účinky a cenou se podobají jako vejce vejci.


Autor: Se souhlasem Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR

Všeléky proti parazitům nabízené na microbytes.com

A opět, nejvíce je vyzdvihována ta univerzálnost. U Worminu jsou některé vzájemně si nepříbuzné „třídy“ parazitů i vyjmenovány, například opistorchy (lékař by jistě tyto asijské malé jaterní motolice léčil praziquantelem), lamblie (na tyto jednobuněčné bičíkovce zabírá metronidazol) a škrkavky (u nás se léčí mebendazolem).


Autor: Se souhlasem Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR

Příklad vymyšlených a neověřených účinků

Podvodné doplňky stravy nabízejí i některé lékárny

Nemůžeme se nezmínit o smutné skutečnosti, že podobné doplňky stravy jsou nabízeny i ve skutečných lékárnách, včetně těch největších řetězců jako Benu a Dr. Max. V reklamách přejímají lživá tvrzení výrobce.


Autor: Se souhlasem Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR

Doplněk stravy prodávaný v oficiálních lékárnách a doprovodný text z e-shopu Benu lékárny (dole). Ve skutečnosti žádná studie, která by prokazovala jeho účinky proti střevním parazitům, neexistuje.


Autor: Benu

Nabídkou a prodejem těchto doplňků stravy s podvodnou reklamou jim dodávají důvěryhodnost v očích důvěřivých lidí. Bezesporu nejčastěji nabízeným doplňkem stravy nabízeným v lékárnách je známý Wurm-Ex.


Autor: Se souhlasem Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR

Už samotný název přípravku má člověka splést. Podobně znějící Vermox je obchodní název mebendazolu, anthelmintika účinného na hlístice

Výrobce tohoto prostředku, společnost Clinex, byl jedním z těch, jehož zástupci nás kontaktovali už po minulé kampani. Nejdříve se tvářili vstřícně, dokonce tvrdili, že mají také zájem o laboratorní testování složek svého produktu na laboratorních zvířatech a provedou i studii na lidech. Odstranili nejagresivnější reklamní výroky a slovo paraziti nahradili zamlžujícím výrazem „externí agenti“. Lékárny však vědí, co tím myslí, a na svých stránkách si to překládají.

Po zasedání valné hromady akcionářů Clinex zdánlivě vstřícnou komunikaci ukončili a záležitost předali právní kanceláři, která se marně pokusila přimět poskytovatele webových stránek České parazitologické společnosti, aby obrázky Wurm-Exu odstranil z kritických článků o internetových šmejdech. Nepravdivá tvrzení o svém univerzálním antiparazitiku uvádí Clinex bezostyšně dál.


Autor: Se souhlasem Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR

Příklad nepravdivého tvrzení (dole) uvedeného na stránkách Antiparazitikum.cz (nyní společností Hedapena s.r.o.). Donedávna stránky s totožným názvem vlastnil přímo Clinex a tvrzení, že podrobné závěry budou zveřejněny, slibovaly po řadu let. Pochopitelně, nic zveřejněno nebylo


Autor: Antiparazitikum.cz

Přírodní léčiva existují, všelék je nesmysl a doplněk stravy není lék

Nakonec chceme zdůraznit, že v žádném případě nejsme odpůrci léčivých rostlin. Řada laboratoří po celém světě, zejména však v Číně a Indii, testuje množství látek proti nejrůznějším bakteriím, parazitům, houbám a dalším patogenům. Našli již řadu účinných látek, ale nikdy nejde o všelék. Pokud jde o látku použitelnou k léčbě, převezme ji medicína založená na důkazech, která je novým poznatkům velmi otevřená.

Příkladem je artemisinin obsažený v čínském pelyňku, který znovuobjevili čínští parazitologové při testování rostlin používaných v tradiční čínské medicíně proti „horečce“. Dnes jsou na jeho základě vyráběny ty nejmodernější a nejúčinnější léky proti malárii.

Doplněk stravy je potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určená k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích. Nemá vlastnosti prevence, ošetřování, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění.

Většina rostlinných extraktů by však byla účinná až ve vysokých koncentracích, které k léčení lidí použít nelze. Doplňky stravy tak vysoké koncentrace neobsahují a ze své podstaty ani obsahovat nemohou.

Takže, než utrácet za drahý extrakt z papáje nebo česneku, kupte si raději samotnou papáju a česnek. Pomůže to vám i vaší peněžence.

Prof. RNDr. Julius Lukeš, CSc.

Ředitel Parazitologického ústavu, kde pracuje od roku 1987, založil zde výzkum molekulární parazitologie. Od roku 2012 je ředitelem tohoto ústavu. Je také místopředsedou Vědecké rady Akademie věd ČR.


Doc. RNDr. Oleg Ditrich, CSc.

Vědecký pracovník Parazitologického ústavu. Působí také jako zástupce vedoucího Centra polární ekologie, zoologie a parazitologie a na katedře parazitologie Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Zabývá se parazitologií, včetně biologie parazitů polárních oblastí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).