Hlavní navigace

Nakličovat semena lze i bez drahých misek. Stačí vám kelímek od jogurtu

16. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nemůžete se dočkat vlastních výpěstků a sklizně? Můžete si čas do jara ukrátit klíčením. Ať už vezmete jakékoliv semínko ze spíže, lze v něm díky vodě a péči aktivovat živiny a mnohé důležité látky.

Po dlouhém zimním období si náš organizmus zaslouží být obohacen porcí vitamínů a minerálních látek, které ho pomohou ochránit před tzv. jarní únavou. Než se na trhu či zahrádce objeví čerstvá jarní zelenina, využijte rad společnosti PROBIO a přidejte si do jídla hrst křupavých klíčků a výhonků.

Proč? Protože rostlinné klíčky a výhonky jsou ideálním zdrojem vitamínů, minerálních látek, esenciálních aminokyselin a řady dalších pro tělo důležitých látek. Pravidelnou konzumací naklíčených semen podpoříte svou imunitu a dodáte tělu potřebné živiny.

Co lze klíčit?

  • Obiloviny – pšenice, ječmen, žito, oves, špalda
  • Luštěniny – mungo, sója, čočka, cizrna, adzuki, hrách
  • Olejniny – dýně, sezam, len, slunečnice
  • Ostatní – pohanka, ředkev, řeřicha, ředkvička, vojtěška, quinoa, amarant, řepa

Co potřebujete ke klíčení

Základem jsou zdravá a kvalitní semena, bez chemického ošetření, nejlépe v biokvalitě. Dle druhu rostliny je potřeba semínka na několik hodin namočit a teprve pak vložit v přiměřeném množství do nakličovací nádoby. Doporučujeme speciální keramické misky, nakličovací láhve či třípatrové misky plastové. Jejich výhodou je perforace jednotlivých pater, takže voda může bez problémů protékat a zachycovat se v poslední spodní misce, ze které se jednoduše vylije. Nejen pro nakličování čočky vám ale postačí i kelímek od jogurtu.

Velmi důležité je dodržovat pravidelné proplachování (alespoň 3× denně), abychom zabránili nežádoucímu plesnivění. Některá semena lze klíčit i jen v misce s buničitou vatou (řeřicha) či v PET lahvi (mungo).

Jak klíčky využít?

Čerstvé klíčky a výhonky již dále tepelně neupravujte, zničily by se tak hodnotné živiny. Využijte je vždy za studena například do polévky, posypte jimi chléb, vmíchejte do zeleninových salátů či jimi posypte na talíři jakýkoliv pokrm.

Neloupaná pohanka

Nenechte se zmást, že vše celozrnné je zdravější. Neloupaná pohanka není v žádném případě určena k vaření, ale slouží pouze a jen k nakličování. Zkuste si do truhlíku nebo do zahrádky zasadit semena neloupané pohanky – vyroste vám nať, která obsahuje výrazně více rutinu než pohanková semena.

Nakličovat doma můžete také na misce. Jednou až dvakrát denně navlhčete v takovém množství, aby semena ani nezaschla, ale ani v množství vody nebyla napadena mikroby, což se obvykle projeví nepříjemným zápachem. Mladé lístky a nať použijte do salátů, k posypání na chléb či polévky. Pohanková nať je lékem na cévy, křečové žíly a hemoroidy.

Mungo

V zemích východní Asie se výhonky tradičně pěstují již 5000 let. Při klíčení je používána stará metoda, kdy jsou bobtnající semena ve speciálních nádobách svrchu zatížena kamenem. Takovýmto zatížením lze dosáhnout silnějších rostlin, které tvoří méně kořenů a pevnější výhonek.

Tyto podmínky vytvoříme klíčícím semenům velmi snadno pomocí obyčejné PET lahve. Při růstu výhonků v PET lahvi na sebe semena vzájemně vyvíjejí určitý tlak a zatěžují se vzájemně, čímž jsou vytvořeny ideální podmínky pro růst silných a pevných výhonků. Na dně lahve vytvoříme asi deset drobných otvorů na odtok vody a odstraníme vrchní uzávěr.

Do velké 1,5litrové lahve stačí nasypat asi hrst mungo semen, která před tím řádně propláchneme. Nezapomínáme pravidelně asi třikrát denně proplachovat a udržovat v lahvi dostatečnou vlhkost. Po pěti dnech se lahev postupně celá zaplní a výhonky v délce tří až šesti centimetrů jsou připravená ke konzumaci.

Chutí připomínají zelený hrášek, jsou šťavnaté a příjemně křupavé. K zachování nutriční hodnoty je vhodné naklíčené mungo konzumovat syrové nebo se doporučuje po naklíčení jen krátce blanšírovat. Využijeme je při výrobě asijských pokrmů, do polévky či salátů v kombinaci se zeleninou. Výborně chutnají i dětem.

Řeřicha

Nejsnadnější rostlinkou ke klíčení je řeřicha setá. K jejímu klíčení nepotřebujete dlouhé namáčení ani zeminu. Stačí mokrá buničitá vata v misce, kam semínka rovnoměrně nasypete a budete pravidelně 2× rosit. Řeřicha roste přímo před očima a již za dva dny se objevují první klíčky. Výhonky pak můžete sklízet již po čtyřech dnech.

Drobné rostlinky řeřichy jsou vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálních látek. Typické řeřichové aroma je způsobeno hořčičnou silicí, která působí příznivě na látkovou výměnu a činnost ledvin. Řeřicha je proto ideální potravinou v prevenci jarní únavy.

Čočka

Tři dny péče a máte připravenou naklíčenou čočku, která hezky ozdobí jakýkoliv salát nebo chleba s máslem či čerstvým sýrem. Z takto naklíčené čočky si po rozmixování můžete vytvořit i karbanátky.

Potřebovat budete kelímek od půlkilového jogurtu, do jehož dna vytvoříte deset dírek – například nahřátou jehlicí. Potřebné množství čočky vsypte do kelímku – můžete zaplnit klidně i polovinu obsahu kelímku – a čočku v něm nad dřezem dobře propláchněte. Nechte okapat a kelímek odložte na talířek umístěný například na lince. Po dobu tří dnů čočku tímto způsobem alespoň dvakrát denně propláchněte. Třetí den je čočka krásně naklíčená a připravená k použití.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).