Hlavní navigace

Myši řádily ve Sparu. Prodejna uzavřena podruhé

16. 5. 2013

Sdílet

 Autor: SZPI
GALERIE – Inspekce už podruhé během dvou dnů uzavřela prodejnu Interspar ve Zlíně. I po údajné deratizaci byly na prodejně exkrementy hlodavců a ožrané potraviny. Přibyla i živá myš.

Z důvodu rozsáhlého a závažného porušení hygienických předpisů Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uložila zákaz užívání prostor v provozovně společnosti SPAR Česká obchodní společnost s.r.o. na adrese Náves 671, 76001 Zlín – Prštné.

Při kontrole dne 14. 5. 2013 zde inspekce zjistila celkem pět ohnisek výskytu škůdců, čtyři na prodejní ploše a jedno v zázemí prodejny. Stopy činnosti hlodavců – zejména myší exkrementy a potraviny s myším požerem – byly zaznamenány v regálech se slaným pečivem, moukou, těstovinami a v sekci se zdravou výživou, bio a dia potravinami. Viditelně ohlodané cukrovinky inspekce zjistila v koši s vyřazenými a prošlými potravinami, dále inspektoři našli stopy trusu na paletách a u stěn ve skladu se suchými potravinami.

Prodejce myši neruší

Jako již mnohokrát v minulosti, ukázalo se, že situace se dá velmi rychle vyřešit. „Po uzavření prodejny došlo k nápravě, provozovatel provedl deratizaci všech postižených prostor a zajistil úklid prodejny i zázemí,“ informoval Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI. Proč prodejci myši a jejich stopy nelikvidují jaksi sami od sebe, aniž by je k tomu přinutila inspekce, je opakovaná záhada. Viz: Bobkoslepota – nová nemoc českých prodavačů.

Prodejna je opět otevřena, provozovatele čeká pokuta – a zákazníky? Asi další bobky.

Aktualizováno 16. 5. 2013:

Prodejna se zavírá znovu

S poslední větou jsme se – bohužel – nespletli. Prodejna byla znovu uzavřena hned ten samý den, kdy byla po údajné deratizaci otevřena. „Stání zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uložila ve večerních hodinách zákaz užívání prostor v provozovně společnosti SPAR pro závažné a opakované porušení hygienických předpisů. Jedná se o druhý zákaz užívání prostor, který SZPI v uvedené provozovně uložila v tomto týdnu,“ uvedl mluvčí SZPI.

Důvod obou zákazů užívání prostor byl stejný – zjištění výskytu hlodavců a stop jejich činnosti – šlo zejména o myší exkrementy a potraviny poškozené požerem – na prodejní ploše i v zázemí provozovny. 

Poté, co Spar otevřel, navštívila ho s kamerou TV Nova a v prodejně našla velké množství myších bobků. SZPI tedy provozovnu znovu zkontrolovala: „SZPI konstatovala, že deratizace a ostatní přijatá opatření nejsou dostatečná, protože na jiných místech prodejny než při předchozí kontrole inspekce opět zaznamenala stopy přítomnosti hlodavců a v regálu s oleji dokonce živou vitální myš.“

Inspekce proto na místě obchodníkovi uložila zákaz užívání prostor a zároveň nařídila stažení všech potravin, u kterých hrozí riziko kontaminace z důvodu přítomnosti škůdců. SZPI běžně provádí kontrolu provozoven, kde byl uložen zákaz užívání prostor pro přítomnost škůdců s odstupem několika dní, aby bylo možné prověřit účinnost deratizace.

GALERIE: Některé předchozí nálezy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).