Hlavní navigace

Ministr Prymula vysvětluje nová opatření proti koronaviru

22. 10. 2020

Sdílet

 Autor: twitter.com/profesorPrymula
„Ohlásil jsem nová opatření a dlužím vám k nim vysvětlení,“ říká ministr zdravotnictví Roman Prymula v příspěvku zveřejněném na svém Twitteru. Apeluje v něm na dodržování pravidel.

„Před pár dny jsem vyhlásil svůj plán v boji s koronavirem,“ připomíná v úvodu ministr opatření, která vstoupila v platnost již v předchozích dnech.

„Koronavirus není žádná chřipečka, a proto tento plán cílil na zásadní opatření, která je nutné provést. V tuto chvíli je třeba říci, že v rámci tohoto plánu musíme provést různé detailní korekce.“ Zpřísněná opatření platí na území České republiky ode dneška, tedy 22. října 2020.

Prohlášení ministra lze sledovat ve dvou videích na Twitteru, slova o plánu lidé okomentovali i takto: Máte plán? A mohli bychom ho vidět?

Prymula: Hrozí nám poměrně závažný problém

Ministr zdravotnictví uvedl: „Každý plán se musí řídit podle aktuální situace a podle dat, která jsou k dispozici. Na základě dat, která jsme velmi detailně aktualizovali, jsme zjistili, že nám hrozí poměrně závažný problém. A to přetečení kapacity našich lůžek. Kapacity hospitalizací i případů, které vyžadují péči na jednotce intenzivní péče. Proto jsme byli nuceni přijmout opatření, která jsou zásadní.“

Podle ministra je nyní nejdůležitější limitovat počet osob z hlediska jejich kontaktů, k tomu mají vést opatření, která omezují pohyb lidí. „Omezit počet kontaktů je zásadní, zdůraznil Roman Prymula.

Apel na dodržování opatření

„Pokud děláme jakákoli opatření, nemusí fungovat. A my jsme se v této etapě přesvědčili, že tomu tak skutečně je. Opatření, která jsme vyhlásili prakticky před čtrnácti dny, jsou opatření, která měla snížit jak reprodukční číslo, tak oploštit celou křivku. Bohužel se tak nestalo, a my jasně vidíme, kde jsou důvody. Každý z nás by se měl zamyslet, jakým způsobem se choval v tom uplynulém období, jaké měl kontakty a co se stalo.“ 

V reakcích lidé ministrovi vytýkají, že svaluje vinu jen na veřejnost. Ministr totiž uvádí příklad akce na Staroměstském náměstí, která podle jeho slov nejenže porušila elementární pravidla, ale přímo ohrozila řadu osob. „Bude tu nepochybně mnohem více nemocných, než bylo předtím. A ti budou tvořit velký problém pro naše zdravotníky, kteří jsou v první linii. Kteří bojují za to, aby zemřelo co nejméně lidí, aby jim vraceli zdraví a pečovali o ně s veškerou péčí.

Proto bych na vás chtěl apelovat: jsme v situaci, kdy tady sice máme velmi přísná opatření, ale ta opatření můžou zafungovat jedině v případě, že to budou opatření nás všech. Že si je vezmete za své a budete je dodržovat. Děkuju.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).