Hlavní navigace

Měří vám správně digitální teploměr?

8. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Za poslední roky se trh s teploměry značně proměnil. Mnozí nedají dopustit na staré rtuťové teploměry, prý měří lépe než moderní digitální. Jak moc jsou novodobé teploměry spolehlivé?

Skleněné teploměry obsahující rtuť se již z nařízení Evropské unie kvůli bezpečnosti přestaly prodávat. Důvodem zákazu byla vysoká toxicita rtuti. Skleněný teploměr se mohl vcelku jednoduše rozbít a malé šedivé kuličky mohou být zdraví nebezpečné.

Pokud ale doma rtuťový teploměr stále máte a vyhovuje vám, není potřeba ho vyhazovat. Jen buďte s jeho manipulací opatrní a dětem raději pořiďte nový, bezpečnější.

Galerie: Historie lékařských teploměrů

Skleněné teploměry bez rtuti

Alternativou jsou skleněné teploměry s obsahem směsi gallia, india a dalších kovů. Měření probíhá stejně jako u teploměru rtuťového, ale jinak se sklepávají.

Ideální je proto pořídit si bezrtuťový teploměr rovnou se sklepávadlem a teploměr sklepávat hned po změření teploty.

Digitální teploměry nabízejí více variant

Větší oblibě se těší teploměry digitální. K dostání jsou v různých alternativách, jako například s ohebnou špičkou či ve formě dudlíku. Populární jsou i digitální teploměry bezkontaktní – využívají snímání infračerveného záření, které lze použít pro měření teploty na čele nebo v uchu.

Všechny digitální teploměry ukazují výsledek do několika sekund a podle odborníků jsou spolehlivé stejně jako ty skleněné, problém prý bývá mnohem častěji v jejich špatném používání.

Chyby při používání teploměru

Pokud s digitálním teploměrem zacházíme správně, bude většinou i správně měřit. V čem se typicky chybuje?

„Například při měření teploty na čele kontaktním teploměrem musí být kůže suchá, čistá a teploměr se nesmí dotýkat vlasové části hlavy,“ popisuje Ondřej Šimandl, lékárník a odborný konzultant z EUC Lékárny Praha, na co lidé někdy zapomínají. „Nesmíme také zapomínat na odečítání desetin stupně podle místa měření – v tělních dutinách je teplota vyšší. Všechny tyto informace jsou vždy uvedeny v návodu,“ připomíná.

Nicméně některé laciné modely se nemusí vyplatit: „Zejména u bezkontaktních teploměrů se nevyplatí šetřit na penězích – mohlo by to být na úkor jejich spolehlivosti. Na garanci kvality renomovaných výrobců se ale dá, dle mé zkušenosti, spolehnout,“ dodává Ondřej Šimandl.

Otestujte svůj teploměr

Pokud máte k dispozici klasický skleněný teploměr, můžete si ověřit správnost měření digitálního občasným přeměřením, doporučuje lékárník a dodává, že příčina chyb může být zcela banální.

Někdy je totiž příčinou špatného fungování digitálního teploměru například jen „slabá“ baterie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).