Hlavní navigace

Malí introverti a zájmové kroužky? Proč ne

17. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Drží se zpátky, společnost dětí je stresuje, a přitom je to tak lákavé. Potřebují pohyb i zájmové kroužky, stejně jako jejich vrstevníci. Kde se budou malí introverti cítit dobře?

Jsou děti, které na sebe strhávají pozornost, milují ruch a velký kolektiv. Na druhé straně jsou i takové děti, kterým to nevyhovuje a pro aklimatizaci na novou aktivitu potřebují komornější prostředí, více času a pozornosti lektorů.  

Malé skupiny a rodiče na dohled

Hledáte-li pro malého introverta zájmový kroužek a nezáleží příliš na tom, zda bude pohybový, jazykový, nebo jiný, určitě se ptejte po počtu dětí ve skupině. Dítě se bude v malé skupině cítit mnohem lépe a hlavně bezpečně.  

Pro malé děti je zpočátku důležitý pocit, že jsou rodiče nablízku. Hledejte takový kroužek, kde je můžete zpovzdálí pozorovat. Případně jim zdůrazněte, že čekáte hned za dveřmi.  

„Z tohoto důvodu jsme v našich tělocvičnách oddělili cvičební prostor od předsálí skleněnou stěnou. Má to výhodu pro obě strany – děti nejsou za zavřenými dveřmi, ale vidí na rodiče, ti zase mohou v klidu třeba u kávy sledovat pokroky svých ratolestí,“ popisuje Kristýna Přibylová, lektorka z Monkey's Gym.

Další možností jsou individuální hodiny. Například hudební výuka a rozvíjení jazykových nebo výtvarných dovedností. Z pohybových kroužků je možné vybírat z individuálních sportů, jako je například orientační běh.

Co může introverta bavit?

  • Malování a kreslení
  • Ruční práce – vyrábění dekorací, šití, háčkování
  • Puzzle
  • Šachy
  • Hra na hudební nástroj
  • Individuální sport – atletika, cyklistika, plavání, lyžování, běh
  • Čtení
  • Péče o zvířata
  • Divadlo a improvizace

Pozitivní motivace a pravidelnost

Ambice stranou. Zájmový kroužek by měl děti především bavit a rozvíjet jejich dovednosti. Alfou a omegou je komunikace. Mluvte s dítětem o tom, co by ho bavilo. Do takového kroužku se bude těšit a snáz překoná ostych.

Důležitá je také pravidelnost a stálé prostředí. „Někdy se rodiče ptají, proč mají s dětmi chodit do kurzu pravidelně. Je to právě proto, aby se děti ve cvičení měly možnost zdokonalovat, postupně prohlubovat to, co se naučily, a díky průběžnému zlepšování je cvičení skutečně bavilo,“ doplňuje Kristýna Přibylová.

Jako doma

Barevně a nápaditě navržený prostor, který dětem připomíná dětský pokojíček, přispívá k dobré náladě. Důležité je, aby se tam děti opravdu dobře cítily.

Zkuste se domluvit s lektorem, jestli by nebyl problém, aby si s sebou dítě bralo něco z domova, například plyšáka. Ideální také je, přihlásit dítě s kamarádem.

Odborná spolupráce:

Kristýna Přibylová

Sportovní lektorka, majitelka dětských tělocvičen Monkey's Gym.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).