Hlavní navigace

Lidé si nejvíce škodí stresem, říká naturopatka

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Alternativní směr medicíny, který je dosti podobný tradiční čínské medicíně, si získává na oblíbenosti i v Česku. Co je to naturopatie a co dokáže léčit?

Přírodní medicína si i v naší zemi získává stále více příznivců, důkazem budiž otevření Kliniky tradiční čínské medicíny v Hradci Králové nebo založení České naturopatické společnosti. Význam a cíle naturopatie nám osvětlí její prezidentka, naturopatka Kateřina Boesenberg.

V České republice není termín naturopatie příliš známý, co si pod ním máme představit?

Klinická naturopatie je západní směr celostní přírodní medicíny. Propojuje znalosti a tradice přírodního léčitelství s poznatky klinického výzkumu v oblasti přírodní a nutriční medicíny. Patří sem několik modalit, ty hlavní jsou bylinná medicína a klinická nutriční medicína. Kromě západních vyšetřovacích metod jako je krevní tlak, krevní obraz a detailní antropometrie, pracujeme se specifickými funkčními testy. Dále používáme i tradiční diagnostické metody jako jsou iridologie, analýza obličejových znaků, jazyka nebo nehtů. Díky tomuto propojení můžeme přírodní terapie aplikovat na vysoce odborné úrovni a zároveň nám tento holistický přístup umožňuje řešit široké spektrum jak akutních, tak chronických stavů.

Analýza obličejových znaků, jazyka a nehtů? S těmito metodami pracuje i tradiční čínská medicína (TCM), má s ní naturopatie ještě něco společného?

Z TCM naturopatie částečně čerpá, ale dá se říci, že veškeré tyto znaky se dají klinicky vysvětlit, používají je i lékaři, kteří praktikují model funkční medicíny. Není to o tom, že bychom pouze „převzali“ modalitu jiné terapie. Každá terapie – TCM, naturopatie, ajurdveda – sice mluví trochu jiným jazykem, ale v podstatě se na obtíže díváme obdobně. Praktik TCM vám řekne, že máte oslabenou slezinu, já vám řeknu, že máte vyčerpané nadledvinky. Znamená to to samé. Budete potřebovat stejný typ bylin.

Před sto, dvě stě lety vnímali lékaři tělo a jeho náznaky nerovnováhy více než dnes. Myslím, že dnes lékaři již tuto klinickou diagnostiku jako součást svého školení nemají. Přitom tělo vám dokáže ukázat nerovnováhu léta předtím, než se vám objeví v krevních markerech nebo v podobě nemoci.

Vy jste naturopatii studovala v Austrálii jako denní studium, jaké jste tam měli předměty?

Tradiční i netradiční  Z těch tradičních to byla mj. anatomie, fyziologie, patologie, symptomatologie, biochemie či farmakologie nebo i pitva (přečtěte si: Dnešní lékaři již téměř nepitvají a chybí jim to, říká primářka patologie). Zbytek předmětů se pak již týkal přímo nutriční výživy a přírodních terapií. Probírali jsme dopodrobna všechny dietní a stravovací směry, veškeré živiny i byliny a učili jsme se je správně aplikovat. Moje studium zahrnovalo i homeopatii a remediální techniky. Pak jsme měli na výběr i spoustu volitelných předmětů, které vám pomohou získat náhled i na ty méně časté metody, jako třeba medicinální astrologie, terapeutická aplikace barev či práce s energiemi jako shiatsu nebo reiki.

Je naturopat lékař, nebo léčitel?

To záleží na tom, ve které zemi máte praxi a její legislativě. Například v Americe titul ND může znamenat, že jste naturopatickým lékařem, v Austrálii a v Anglii jste tzv. healthcare professional, ale lékařem nejste. Máte však zdravotnické oprávnění.

Dokáže naturopat léčit, nebo jen ukazuje správnou cestu – vede člověka k prevenci?

Naturopat dokáže účinně pomoci v širokém spektru zdravotních obtíží. Samozřejmě dokáže také kvalifikovaně poradit v oblasti prevence.

Nejčastější terapeutickou zásadou naturopatů je údajně v počátcích jakékoliv choroby hladovění, které je v prvních dnech úplné, je to pravda? Proč, k čemu má sloužit?

Tak teď jste mi dobře nahrála. Tady se asi trošku rozpovídám… poněvadž spousta lidí má o naturopatii naprosto mylnou představu. Například s výrokem o hladovění nemohu souhlasit. Terapeutický půst může být součástí některých programů, ale kvalifikovaní naturopaté rozhodně nikoho hladovět nenutí. Stejně tak naturopatie neznamená, že se musíte detoxikovat nebo že jste nutně zanesená parazity či těžkými kovy. To je přehnaně zjednodušená interpretace toho, co naturopatie opravdu nabízí. Bohužel je to však představa, která se zde v Čechách ujala.

Naturopatie je především odborná aplikace přírodních doplňků stravy a úprava životosprávy za účelem prevence a zlepšení klientova zdravotního stavu. A vždy na individuální bázi. Praktik naturopatie by měl pracovat s několika stovkami doplňků, ne s pěti nebo deseti, jak je zde časté. Je potřeba si uvědomit, že každý jsme individuální a tuto individualitu není možné přehlížet. Roli hrají nejen příznaky, ale i genetika, environmentální faktory a spoustu dalších okolností. A to se nedá vždycky vyřešit s aloe verou a zeleným ječmenem.

I proto je jedním z hlavních cílů naší asociace – České naturopatické společnosti – právě to, abychom uvedli mezi laickou i odbornou veřejností význam naturopatie na pravou míru. Zároveň zájemci o kvalitní terapii klinické naturopatie najdou od podzimu tohoto roku na našich stránkách www.naturopati.cz i seznam terapeutů, kteří si prošli 3,5letým tréninkem. Tento rok v létě nám totiž končí první absolventi Klinické naturopatie a Klinické nutriční medicíny.

Ještě k tomu hladovění, tento režim byl prý zaveden i na tvz. farmách v USA, kde údajně funguje jako naše lázeňské pobyty…

Jak jsem již zmínila, terapeutické hladovění může být součástí některých ozdravných programů, ale určitě to není stěžejní terapie. Na druhou stranu je pravda, že tyto „pobyty“ mohou ulevit od různých obtíží, hlavně pokud žijete nezdravým způsobem a na fastfoodech, jak je dnes běžné.

Od čeho všeho dokáže naturopatie odpomoci?

Naturopatie pomáhá řešit u chronických problémů jako jsou alergie, astma, ekzémy, akné, oslabený imunitní systém, migrény, gynekologické problémy, srdečně cévní onemocnění, cukrovka, bolesti kloubů, revmatoidní artritida, stěhovavé bolesti bez příčiny, nespavost, obezita, osteoporóza a mnohé další. Avšak velmi dobré výsledky prokazují klienti i při akutních onemocněních, jako jsou rýma, kašel, nachlazení, bolest v krku, záněty uší, záněty močových cest, střevní chřipky, aj.

S jakými obtížemi k vám pacienti nejčastěji přicházejí?

Prakticky se vším. Od různých alergií a ekzémů přes oslabenou imunitu až po onkologické nemoci.

Jak dlouho například trvá léčba kašle či rýmy? Jak probíhá?

Na kašel a rýmy skvěle zabírají byliny. Dle příznaků namícháme specifickou kombinaci – např. na suchý kašel, ke zklidnění kašle, v případě dalších příznaků (bolest v krku, teplotu) i na ně. Je to většinou otázka několika dní.

Může mi od obtíží pomoci i pravidelná konzumace nějaké superpotraviny, změna stylu stravování (bez lepku, vitariánství…), skoncování s alkoholem?

Většinou to není tak přímočaré, že bych do jídelníčku zařadila určitou superpotravinu a jako zázrakem by všechny problémy odezněly. Zase je to otázka celostního náhledu a přístupu. Ale úprava životosprávy a zahrnutí funkčních potravin, které vám doplní chybějící živiny, zázraky dokáže. V případě eliminačních diet nebo vitariánství je třeba, aby byl člověk opravdu dobře edukován, jinak by si mohl ublížit.

Čím si lidé v dnešní době nejvíce škodí?

Stresem.

Máte nějaký univerzální trik, jak zatočit se stresem?

Být spokojený sám se sebou.

Kde je obvykle příčina, že člověk není sám se sebou spokojený?

Nehledáme spokojenost uvnitř, ale venku. Dnes je na nás tlak vyvíjen všude kolem nás – v práci musíme podávat výkony a často zůstávat na přesčasy, z médií se na nás zubí modely ideálních matek, které kromě svých pěti dětí zvládají i domácnost a mají nejen perfektně uklizeno, ale i úžasnou postavu. A tak dále .. Snažíme se dosáhnout nereálného, nemáme čas se zastavit a být spokojení a šťastní, nemáme čas mít radost z maličkostí.

Kateřina Boesenberg, BHSc. ND

Je nutričním terapeutem a praktikem klinické naturopatie, odborného oboru celostní přírodní medicíny, kterému se profesně věnuje již déle než deset let. Své vzdělání získala v australském Sydney. V klinické praxi se specializuje na imunitní a autoimunitní choroby, onemocnění štítné žlázy, alergické a gynekologické obtíže a gastrointestinální poruchy (poruchy trávicího traktu).

Kromě pravidelné publikační činnosti se aktivně věnuje rozvoji klinické naturopatie v České republice a přiblížení tohoto termínu české veřejnosti. Je zakladatelkou a předsedkyní České naturopatické společnosti a ředitelkou školy Klinické naturopatie, která poskytuje odborné vzdělání v oblastech západní fytoterapie, klinické nutriční medicíny a klinické naturopatie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).