Hlavní navigace

Předepsané léky si jednoduše vyzvednete i na občanku, nemusíte ukazovat SMS

4. 6. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Jak někdy lze urychlit odbavení v lékárně? Tím, že pacient předloží občanský průkaz nebo cestovní pas místo toho, aby ukazoval SMS s jednotlivými recepty na léky. Ne vždy to je ale časově výhodné, ne každý lékárník musí občanku přijmout.

Možnost vyzvednout si lék na občanský průkaz či pas funguje právě čtyři roky. Protože ale o ní část pacientů neví, jiní zase váhají, co je jejím principem, shrnula podmínky vydání léku na občanku Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP).

Bez eReceptu to nejde

Lék na občanku či pas si pacient může vyzvednou jen tehdy, pokud nějaký má předepsaný. Jinými slovy, předložení průkazu musí vždy předcházet předepsání léku na eRecept ze strany lékaře.

Aby lékárník léčivo na občanku vydal, musí být eRecept navíc platnýV případě, že platnost eReceptu vypršela nebo jej lékař zrušil, lékárník ho pomocí občanského průkazu / pasu nenačte, upozorňuje VZP.

Doba platnosti eReceptu je zpravidla 14 kalendářních dnů, a to počínaje dnem následujícím po dni jeho vystavení. Lékař ji může upravit, nikdy ale nesmí být delší než jeden rok.

Pro léky na předpis i bez receptu? Mimořádně ano, navrhují lékárníci Přečtěte si také:

Pro léky na předpis i bez receptu? Mimořádně ano, navrhují lékárníci

Nejrychlejší varianta u více receptů

Úplně jiný případ jsou volně prodejné léky s omezením – nejsou na předpis, ale lékárník vám je prodá, jen pokud mu ukážete občanský průkaz. Týká se to například léků na nachlazení obsahujících pseudoefedrin či postkoitální antikoncepce. 

Pokud jsou podmínky splněny a pacient má takový recept jeden nebo více, může místo receptových kódů předložit v lékárně průkaz totožnosti. Tato možnost vyzvednutí je rychlejší a jednodušší zejména pro ty, kteří mají k vyzvednutí více léků předepsaných na několika eReceptech, uvádí VZP.

V praxi se uplatňuje především tehdy, když mají lidé více receptů ve formě SMS. To je pak žádám, jestli nemají občanku, protože s její pomocí načtu všechny recepty najednou, popisuje farmaceut Martin Kopecký, viceprezident České lékárnické komory.

Lékárník následně zadá do systému číslo průkazu nebo načte kód z dokladu. V počítači poté vidí všechny platné nevydané nebo částečně vydané recepty. Dochází tím ke zjednodušení procesu, protože lékárník nemusí načítat jednotlivé identifikátory eReceptu zvlášť z každé papírové průvodky, SMS zprávy nebo z e-mailu, dodává pojišťovna.

Pozor na přesnost údajů

Aby léky mohl lékárník na občanku či pas vydat, musí zkontrolovat údaje z občanky pacienta s registrem obyvatel. Je proto dobré si ověřit, že lékař má v evidenci správně uvedeny pacientovo jméno, příjmení, datum narození a adresu.

Samozřejmostí také je, že pacient má platný doklad totožnosti.

Nosíte prošlé léky do lékárny?

Výdej na občanku či pas je jednou z možností, jak si léky vyzvednout. Kromě něj to samozřejmě lze i prostřednictvím unikátního kódu předloženého v papírové formě nebo třeba v mobilu. Při takovém způsobu vyzvedávání lékárník vidět občanku či pas nepotřebuje.

Pro lékárníky není přijímání občanek či pasů povinné, pokud se tedy lékárník rozhodne tento jednoduchý způsob výdeje nevyužít, pacient to musí akceptovat. Stejně nepovinné je předkládání dokladů v lékárně pro pacienty. Způsob výdeje je tedy vždy odvislý od komunikace mezi lékárníkem a pacientem, podotýká Martin Kopecký.

Galerie: Jak vypadá zázemí lékárny

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).