Hlavní navigace

Potřebuje vaše dítě zhubnout? Můžete ho přihlásit do online kurzu, kde mu s tím pomohou

13. 4. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Dětí, které mají potíže s nadváhou, či dokonce obezitou, přibývá. Možností, kde by mohly zhubnout, ale zase tolik není. Jednu z šancí představuje kurz hubnutí pro kluky a holky od osmi do třinácti let, který pořádá organizace STOB. Začíná už tuto neděli.

Na úvod je třeba říct jednu věc. I když mluvíme o kurzech pro děti, počítá se i se zapojením rodičů. Už kdysi jsme zjistili, že když uděláme kurz jen pro děti, nefunguje to. I když někteří rodiče by nejraději, kdyby nám mohli dát dítě s nadváhou a zpátky by dostali hubené, říká zakladatelka organizace STOB, psycholožka Iva Málková

Podle ní je zapojení rodičů nutné i proto, že mnohdy je třeba změnit stravovací návyky celé rodiny, aby se dítěti podařilo přebytečná kila shodit a aby si následně nižší váhu udrželo. Bez podpory rodičů a toho, že svůj životní styl změnili i oni, nemá moc šanci se obezity zbavit. 

České děti tloustnou i proto, že rodiče jim jídlo moc solí Přečtěte si také:

České děti tloustnou i proto, že rodiče jim jídlo moc solí

Každopádně, pokud chcete svému dítěti pomoci shodit přebytečná kila, můžete ho přihlásit do programu STOBík, který nabízí péči pro vaše dítě i pro vás. Celou vaši rodinu budeme podporovat v malých postupných změnách ve vztahu k výživě, pohybu i psychickému zdraví, slibují organizátoři kurzu, který začíná už v neděli 16. dubna. 

Garantem programu je Lenka Štěchová, lektorka kurzů zdravého hubnutí ve STOBu, pedagožka s mnohaletou praxí ve výchově a vzdělávání dětí a sportovní trenérka. V rámci programu povede teoretické lekce dětí a rodičů, kromě toho se účastníci setkají i s klinickou psycholožkou, pediatrem, nutriční terapeutkou a tak dále. 

Třicet setkání za rok

Všechna tato setkání budou probíhat online, což může být pro mnoho rodin schůdnější než nutnost někam pravidelně chodit osobně. Celoroční kurz vyjde na 3990 korun a přihlásit se na něj je možné zdePojištěncům Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra bude kurz zpětně uhrazen v plné výši, pokud se zúčastní alespoň deseti lekcí. Těch bude celkem třicet, přičemž se bude střídat setkání se skupinou rodičů a se skupinou dětí. V některých lekcích se však obě skupiny sejdou společně.

Program se bude konat ve vybraných nedělích od 16. dubna 2023 do dubna 2024, vždy od 18 do 19 hodin prostřednictvím platformy Zoom. Program zahrnuje:

  • celkem 30 hodinových setkání skupiny dětí a skupiny rodičů
  • možnost vybrat si z různých druhů cvičení online
  • možnost využívat program Sebekoučink pro vytváření správného jídelníčku
  • užitečné praktické materiály pro rodiče i děti usnadňující redukci váhy 

Lektorka bude čerpat z metodiky STOBu, která se zaměřuje nejen na změnu návyků, ale i na dlouhodobou udržitelnost změn a na práci s psychickou stránkou hubnutí. Během setkávání bude prostor i na individuální dotazy.

Potřebuje vaše dítě zhubnout?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).